Kun perheeseen syntyy toinen lapsi, esikoisen elämä mullistuu. Lasta voi valmistaa muutokseen jo raskausaikana.

Äidin mahassa on vauva! Kaksivuotias Matias kuulutti uutisen tohkeissaan isovanhemmille, kerhotädeille ja kaupan kassallekin. Poika oli kuullut, että hänestä on tulossa isoveli, kertoo toista lastaan odottava Maija.

Vauvauutinen on iso asia myös lapselle. Niin iso, että se kannattaa sosiaalipsykologi Anja Saloheimon mukaan kertoa isosisarukseksi tulevalle vasta, kun se ei ole enää salaisuus.

– Hyvä ajankohta voi olla raskauden puolivälin tienoilla tai kun äidin maha alkaa kasvaa. Mutta on tärkeää, että lapsi ei kuule asiasta ensimmäistä kertaa kun sukulainen päivittelee ”kuinka hienoa on, että sinustakin tulee nyt isoveli”, Saloheimo sanoo.

Alle kaksivuotias ei vielä ymmärrä, mitä raskausuutinen tarkoittaa. Tästä huolimatta hän voi aistia muutoksen vanhemmissaan. Se voi näkyä lapsessa esimerkiksi niin, että hän kaipaa entistä useammin syliin.

Kun kertoo taaperolle vauvauutista, kannattaa olla mahdollisimman konkreettinen.

Kun kertoo taaperolle vauvauutista, on hyvä olla mahdollisimman konkreettinen: Odotusaikana äidin maha kasvaa. Kun vauva syntyy, äiti menee sairaalaan ja sen jälkeen vauva muuttaa meille pysyvästi.

Jos jollakin ystäväperheistä on vauva, esikoisen kannattaa antaa tutustua vastasyntyneeseen. Samalla lapselle voi kertoa, miten vauvaa hoidetaan ja mitä taitoja vauvalla syntyessään on.

Yhteinen odotus

Ai eikö vauvassa ole värejä kun se syntyy, kun tässä kuvassa on vain mustaa ja valkoista? tuumi nelivuotias Elias, kun äiti näytti hänelle neuvolasta saatua ultraäänikuvaa. Kuva viritti rakentavan keskustelun, jonka lopuksi äiti ja poika kaivoivat kaapista avaamattoman sokeripussin – vauva kun oli keskusteluhetkellä arviolta kilon painoinen.

Suunnittelija Satu Tallgren Mannerheimin Lastensuojeluliitosta korostaa, että on tärkeää ottaa esikoinen mukaan odotukseen. Näin lapselle tulee tunne, että vauvan syntymä on hieno juttu.

Taaperolle isosisaruus konkretisoituu usein vasta, kun vauva on syntynyt, mutta esimerkiksi nelivuotiasta tuleva tilanne voi mietityttää etukäteen kovasti. Esikoisen voi ottaa mukaan esimerkiksi neuvolaan tai pinnasängyn kokoamiseen, hänen kanssaan voi lukea yhdessä vauva-aiheisia kirjoja, vaihtaa vaikkapa vaipan nukelle ja näyttää, kuinka pieniä vaatteita vauva käyttää – ja kertoa, että tätä sänkyä ja tätä bodya isosisaruskin on pienenä käyttänyt.

Esikoiselle kannattaa kertoa myös, että vauva voi kuulla sisaren tai veljen äänen kohtuun, ja häntä voi rohkaista laulamaan tai juttelemaan vauvalle vatsan läpi.

”On hyvä miettiä, miten isosisaruksen elämä pysyisi vauva-arjen keskellä mahdollisimman samanlaisena kuin ennen.”

– Vanhempien on hyvä miettiä isomman sisaruksen näkökulmasta, miten lapsen elämä pysyisi vauva-arjen keskellä mahdollisimman samanlaisena kuin ennen. Muita samanaikaisia isoja muutoksia, kuten vaipattomaksi siirtymistä, kannattaa välttää, Tallgren toteaa.

Myös vaihtaminen pinnasängystä lastensänkyyn tai vanhempien makuuhuoneesta omaan huoneeseen on Tallgrenin mukaan hyvä ajoittaa niin, ettei se kytkeydy vauvan syntymään.

Moni taapero haluaisi tietää, koska vauva tulee. Vaikka tarkkaa syntymäpäivää ei voi etukäteen tietää, asiaa voi konkretisoida: vauva tulee, kun maahan on satanut lunta. Tai: vauva syntyy, kun olemme viettäneet sinun syntymäpäiviäsi.

– Etukäteen on hyvä jutella myös siitä, kuka pitää lapsesta huolta, kun vanhemmat tai äiti ovat synnytyssairaalassa. Lapselle voi kertoa, että sitten kun vauva on syntynyt, hän pääsee tapaamaan äitiä ja vauvaa sairaalaan.

Hei vauva, tässä isosisko

Hei vauva, hauska tutustua. Minä olen isosiskosi, tykkään barbeista, ilmoitti nelivuotias Saara, kun hän näki pikkuveljensä sairaalassa ensimmäistä kertaa. Tuoretta isosiskoa ilahdutti, että äiti oli jemmannut sairaalakassiin pienen paketin, jonka vauva ikään kuin antoi isosiskolle ensitapaamisella. Tärkeältä tuntui myös se, että koska vauva oli sängyssään, äidin kädet olivat vapaina halaamaan isosiskoa.

Isosiskoksi tai -veljeksi tulemista kannattaa juhlistaa. Juhlahetki voi olla vaikkapa jäätelöannos sairaalan kahvilassa.

Saloheimo sanoo, että isosiskoksi tai -veljeksi tulemista kannattaa juhlistaa, jos se on mahdollista. Juhlahetki voi olla vaikkapa jäätelöannos sairaalan kahvilassa tai pääsy toisen vanhemman tai kummin kanssa uimahalliin.

– Vauvakylään tulijoita voi pyytää etukäteen huomioimaan nimenomaan isosisarusta, ei niinkään vauvaa, Tallgren vinkkaa.

Myös se on tärkeää, että vauvanhoidon keskellä äidillä ja isommalla lapsella olisi pieniä yhteisiä hetkiä tai jokin rutiini, joka säilyisi vauvasta huolimatta. Tämä voi olla vaikkapa iltasatu tai askarteluhetki, kun vauva nukkuu.

Vastaavasti on tärkeää, että vaikka isä olisi pääsääntöisesti isomman lapsen kanssa, myös vauvalla ja isällä olisi yhteisiä hetkiä lapsen syntymästä lähtien.

Arjen sujuvuutta voi helpottaa esimerkiksi niin, että varaa ainakin aluksi imettämisen ajaksi isommalle jotakin mukavaa, rauhallista tekemistä.

– Tiedän perheitä, joissa isosisarukselle on tehty puuhakori, jossa olevia tehtäviä on saanut tehdä vain imetyksen aikana. Korissa on voinut olla vaikkapa tarroja, puuhakirja tai isommalle pikkulegopaketti, psykologi Suvi Laru Väestöliitosta sanoo.

Näe minutkin!

Pari ensimmäistä viikkoa meni hyvin, mutta sitten tuntui kuin meillä olisi ollut kaksi vauvaa, kertoo puolivuotiaan vauvan ja kaksi- ja puolivuotiaan pojan äiti Veera.

Isompi ei ollut tarvinnut vaippaa puoleen vuoteen, mutta nyt vahinkoja tuli sinne ja tänne. Illalla lapsi milloin hyppi sängyssä, milloin itki, vaikka aiemmin nukahtaminen oli käynyt helposti.

On varsin yleistä, että vauvan myötä isosisarus ikään kuin taantuu joksikin aikaa ja haluaa itsekin olla vauva. Yleensä tilanne tasaantuu muutamassa viikossa, Anja Saloheimo sanoo.

– Huomionnälkään kannattaa suhtautua ymmärtäväisesti ja ottaa lapsi syliin. Esimerkiksi se voi auttaa, että isomman kanssa katsellaan hänen omia vauvakuviaan ja kerrotaan, että häntä on hoidettu samalla tavalla vauvana.

Isompi voi tuntea olonsa tärkeäksi, kun saa ilman velvoitetta auttaa pienissä tehtävissä, vaikka hakea vauvalle tutin tai harson. Mustasukkaisuus voi ilmetä monella tavalla: siinä missä toinen vetäytyy, toinen testaa kodin pelisääntöjä. Tavatonta ei ole sekään, että isompi haluaisi päästä eroon vauvasta ja ehdottaa tämän heittämistä esimerkiksi roskikseen.

”Kärsivällisyys on mustasukkaisuuteen usein paras lääke.”

– Kärsivällisyys on usein paras lääke. Vähitellen lapsi ymmärtää, että vauva on muuttanut kotiin pysyvästi eikä ole lähdössä minnekään. Satuttamisen suhteen on kuitenkin hyvä olla tiukkana: pikkusisarusta ei saa kohdella rajusti – ei edes vahingossa, Saloheimo sanoo.

Suurin osa esikoisista sopeutuu pikkusisaruksen syntymään erinomaisesti. Saloheimo muistuttaa kuitenkin, että sopeutuvainenkin lapsi tarvitsee huomiota ja hellyyttä. Esikoinen ei kasva isoksi yhdessä yössä, vaikka vauvan synnyttyä vanhemmista voi joskus siltä tuntua.

– Tärkeintä on, että jokainen perheen lapsista tulee edelleen nähdyksi ja kuulluksi itsenään, ei pelkästään isosiskona tai pikkuveljenä. Isosisarus tarvitsee syliä ja rakastetuksi tulemisen tunnetta yhtä paljon tai vähän enemmänkin kuin ennen, Suvi Laru sanoo.

Heiluta, töni ja tutki. Tukesin ylitarkastaja neuvoo, mihin vaunuostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota.

Vaunuostoksilla on helppo hurahtaa: ihana kuosi, vau miten ketterät, onpa kepeät kääntää! Käyttömukavuuden ja tyylin lisäksi on fiksua tarkistaa tärkeimmät turvallisuuteen liittyvät ominaisuudet.

Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi valvoo työssään sitä, että Suomessa myytävät lastentarvikkeet ja -lelut täyttävät niille asetetut turvallisuusvaatimukset. EU-säädöksiä tuntemattakin voi kuitenkin tehdä hyviä valintoja.

Hinta ei suoraan takaa laatua. Myös kalliimmista merkeistä on löytynyt testeissä häikkää.

Kovin halpa on harvoin paras, ja se pätee myös vaunuihin ja rattaisiin. Silti korkea hinta ei aina suoraan takaa laatua.

– Jos kokonaisuudessa on vaikkapa vaunukoppa, rattaat ja turvakaukalo sekä valtavasti lisäosia ja hyvin matala hinta, niin kyllä se vähän epäilyttää, mistä on valmistuskustannuksissa säästetty, Merenkivi sanoo.

– Toisaalta myös kalliimmista merkeistä on löytynyt testeissä jotakin häikkää.

Suomessa myytävistä malleista pitäisi löytyä eurooppalaisen standardin numero EN 1888. Merenkivi neuvoo lisäksi 7 asiaa, jotka kannattaa vaunuja tai rattaita hankkiessa tarkistaa.

Video on kuvattu A-T Lastenturvan osastolla Lapsimessuilla. Kuvatuissa tuotteissa ei tiedetä olevan puutteita. Nämä tuotteet eivät ole mukana Tukesin virallisessa testissä.
 1. Heijaa vaunuja sivuttain. Jos sivuttaisliike on kovin suuri, rattaat eivät ehkä ole tukevat esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä.
 2. Tarkista vaunukopan laidan korkeus. Joskus vaunukoppa on niin siro, että laita jää matalaksi. Alle 80 senttimetriä pitkässä kopassa laidan tulee olla keskikohdasta vähintään 15 senttimetriä korkea ja muualla 10 senttimetriä. Pidemmässä kopassa vastaavat luvut ovat 18 senttimetriä keskellä ja muualla 13 senttimetriä. Katso kopan kokoa myös sillä silmällä, mahtuuko vauva pötköttämään siinä toppavaatteissa. Kopasta siirrytään rattaisiin viimeistään silloin, kun lapsi osaa istua. Huomaa myös, että kopassa ei saa olla valjaita, mutta istuvalle lapselle tarkoitetussa ratasosassa valjaat pitää olla.
 3. Kokeile jarrun toimivuus, miltä sen käyttö tuntuu? Lukitse renkaat aina, kun vauva on paikallaan olevissa vaunuissa.
 4. Onko pieniä koloja? Kokeile sormin, jääkö rungon rakenteiden väliin koloja, joihin pienen lapsen sormi voisi jäädä puristuksiin.
 5. Irtoaako osia tai onko pitkiä nauhoja? Nauhoissa on kuristumisriski. Vaunuista ei myöskään saa irrota neppareita, vetimiä tai koristeita, jotka vauva voisi saada suuhunsa ja tukehtua.
 6. Kuinka helposti kippaa? Paina työntöaisaa alemmas ja kokeile, kuinka helposti vaunut lähtevät kaatumaan. Huomaa, että painopiste on erilainen silloin, kun vaunuissa on lapsi makuuasennossa. Myös työntöaisassa roikkuva hoitolaukku vaikuttaa – älä kasaa aisalle painoa!
 7. Riittääkö painoraja? Lapsen painolle asetettu raja on todellinen: sen yli ei saisi mennä, edes talvivarusteissa.

Testit näyttävät, että parantamisen varaa on

Lastenvaunujen turvallisuutta on testattu Tukesin omana projektina viimeksi vuonna 2011, jolloin kuudesta vaunusta vain yksi selvisi ilman huomautuksia. Vuonna 2014 Suomesta lähetettiin eurooppalaiseen ProSafe-projektiin neljät vaunut, joista kaikissa oli vähintään vähäisiä puutteita.

Testien perusteella myynnistä on poistettu malleja. Joitakin vaunuja on myös vedetty pois kuluttajilta turvallisuuspuutteiden takia. Tuoreimmassa yhteiseurooppalaisessa testissä huomattiin muun muassa huonosti toimivia jarruja, kiikkeryyttä, huonoa kestävyyttä, liian pitkiä nyörejä ja irtovia pikkuosia, koloja rakenteissa sekä puutteellisia merkintöjä.

Testeissä kokeillaan esimerkiksi, miten vaunut kestävät törmäyksen katukiveyksen reunaan, kun ne tuupataan alamäkeen ilman ohjausta.

Ihan näin huono tilanne ei kokonaisuutena ole, koska testeihin valittiin tuotteita, joissa ounasteltiin olevan pulmia. Myös vaatimukset ovat korkeat: testeissä kokeillaan esimerkiksi, miten vaunut kestävät törmäyksen katukiveyksen reunaan, kun ne tuupataan alamäkeen ilman ohjausta.

Parhaillaan Tukes on valmistelemassa lastenvaunuista uutta testausprojektia. Viralliset testit tehdään laboratoriossa Britanniassa.

Uuteen testiin on valittu seitsemät rattaat tai vaunut. Normaalista Tukesin käytännöstä poiketen kuluttajat ovat osallistuneet tuotteiden valintaan: Merenkivi on pyytänyt vinkkejä testattavista malleista Facebookin lastenvaunuryhmistä, jotta testiin päätyisi malleja, joita ostetaan paljon tai joissa on havaittu käytössä ongelmia.

– Tuotteita on tälläkin kerralla valittu myös riskiperusteisesti eli esimerkiksi merkin historian perusteella. Katsomme valmistajia, joiden tuotteissa olevista puutteista on tullut aiemmin ilmoituksia, Merenkivi kertoo.

Mukana on sekä hinnakkaampia että edullisempia merkkejä ja malleja. Tuloksia on luvassa loppuvuodesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uudessa lastensairaalassa ei nähdä patjoja lattialla, sillä vanhemmilla on tilaa viettää aikaa lastensa luona ja jäädä yöksikin.

Vastikään valmistuneet uuden lastensairaalan tilat Helsingin Meilahdessa luovutettiin tänään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille. Pääsimme ensimmäisten joukossa tutustumaan uuteen sairaalaan. Tässä kiinnostavimmat yksityiskohdat!

1. Vihdoin tilaa vanhemmille

Tässä sairaalassa ei nähdä patjoja lattialla, sillä vanhempien yöpymiselle lastensa luona on varattu tarkoituksella tilaa. Vuodeosaston huoneisiin tulee vuodesohva ja teho-osastonkin huoneisiin lepotuoli, jossa vanhempi voi halutessaan viettää yön. Teho-osastolla on myös vanhemmille tarkoitettu olohuone. 

Kolmannes uuden lastensairaalan potilaista tulee HUS:n sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Esimerkiksi elinsiirtopotilaat ja heidän vanhempansa viettävät sairaalassa pitkiäkin aikoja. Siksi vanhemmille on osastolla jopa pyykinpesumahdollisuus.

Vuodeosaston huoneisiin odotetaan vielä sänkyjä. Vanhempaa varten huoneisiin tulee vuodesohva. Yöpöytänä toimii pieni jääkaappi, jossa voi säilyttää omia eväitä. Kaikissa vuodeosaston huoneissa on ikkuna.
Vuodeosaston huoneisiin odotetaan vielä sänkyjä. Vanhempaa varten huoneisiin tulee vuodesohva. Yöpöytänä toimii pieni jääkaappi, jossa voi säilyttää omia eväitä. Kaikissa vuodeosaston huoneissa on ikkuna.

Uudessa lastensairaalassa toimii Suomen suurin lasten päivystys, jossa käy noin 40 000 potilasta vuodessa. Päivystysosastolla on 12 seurantahuonetta, joissa vanhempi voi niin ikään olla lapsen kanssa yön yli.

Päivystyksen seurantahuoneissa annetaan esimerkiksi nesteytyshoitoa vatsataudin sitä vaatiessa. Myös tänne vanhempi voi jäädä lapsensa kanssa.
Päivystyksen seurantahuoneissa annetaan esimerkiksi nesteytyshoitoa vatsataudin sitä vaatiessa. Myös tänne vanhempi voi jäädä lapsensa kanssa.

2. Ajatukset pois sairastamisesta

Kun sairaalaan tuleva lapsi odottaa vuoroaan, hän saa valita kuudesta Avatar-hahmosta mieleisensä eläimen, ja saa hahmon mukaisen rannekkeen. Hahmo kutsuu lasta odotustilan näytöllä, kun on hänen vuoronsa. 

Pienet, lapsenomaiset asiat hälventävät epäilemättä jännitystä ja saavat ajatukset sairaalan tulon syystä hetkeksi muualle.

Pääaulan multimediaseinälle voi skannata lasten piirustuksia.
Pääaulan multimediaseinälle voi skannata lasten piirustuksia.

Jokaisessa sairaalan kerroksessa on lapsille leikkihuone ja laboratorion odotustilassa lisäksi sisarushuone, jossa testeihin tulleen sisarukset voivat odotellessaan leikkiä tai katsella meriakvaarion kaloja.

Lastensairaala on saanut lahjoituksina runsaasti leluja ja kirjoja sekä taidetta.

Laboratorion odotustiloissa on meriakvaario, jonka toisella puolella on sisarushuone testeihin tulevan lapsen perheenjäsenille.
Laboratorion odotustiloissa on meriakvaario, jonka toisella puolella on sisarushuone testeihin tulevan lapsen perheenjäsenille.

Sairaalamaisuutta hälventävät muun muassa erilaiset grafiikat käytävillä, seinillä ja hisseissä.
Sairaalamaisuutta hälventävät muun muassa erilaiset grafiikat käytävillä, seinillä ja hisseissä.

3. Muumien viisaudet

"Kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat tarttuneet toisiinsa." Tämä Pikku Myyn ajatelma koristaa uuden lastensairaalan kahvilan seinää. 

Vastaavia Muumi-kirjoista tuttuja viisauksia voi lukea seiniltä suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi. 

Itse Muumeja lastensairaalan seinillä ei nähdä, muita hahmoja kylläkin. Sairaalan sisustuksesta ja ilmeestä ei haluttu tehdä liian lapsekasta, sillä osa potilaista on teini-ikäisiä.
Itse Muumeja lastensairaalan seinillä ei nähdä, muita hahmoja kylläkin. Sairaalan sisustuksesta ja ilmeestä ei haluttu tehdä liian lapsekasta, sillä osa potilaista on teini-ikäisiä.

Uusi lastensairaala sai käyttöoikeuden Muumi-kuvituksiin ja -kertomuksiin lahjoituksena Moomin Charactersilta. Yrityksen taiteellinen johtaja Sophia Jansson totesi lastensairaalan luovutustilaisuudessa, että toivoo kuvien ja tekstien ruokkivan lasten mielikuvitusta ja muistuttavan leikistä sekä sairaalan ulkopuolisesta elämästä. 

Sairaalan kahvila odottaa vielä "Muumimamman pannareita" hyllyilleen.
Sairaalan kahvila odottaa vielä "Muumimamman pannareita" hyllyilleen.

Muumi-kirjoista tuttu maisema ottaa vastaan päivystyksessä. Tälle seinälle tulevat ilmoittautumisautomaatit.
Muumi-kirjoista tuttu maisema ottaa vastaan päivystyksessä. Tälle seinälle tulevat ilmoittautumisautomaatit.

4. Voimaa väreistä

Uuden lastensairaalan tilat ovat hillityn värikkäitä, valoisia ja selkeitä. Auloista ja odotustiloista tulee mieleen ennemmin tyylikäs lääkäriasema kuin perinteinen sairaala.

Sisustuksen teemat ovat meri ja saaristo. Jokaisella kerroksella on oma nimensä, ja kunkin kerroksen aulalla ja hoitaja-asemalla on oma tunnusvärinsä.

Uuden lastensairaalan kerrokset ovat Meri, Ranta, Viidakko, Metsä, Laakso, Taika, Vuori, Avaruus ja Tähti.
Uuden lastensairaalan kerrokset ovat Meri, Ranta, Viidakko, Metsä, Laakso, Taika, Vuori, Avaruus ja Tähti.

Uuden lastensairaalan suunnitelleet arkkitehdit halusivat jo julkisivun kertovan, että kyseessä on lastensairaala. Siksi julkisivussa on käytetty paljon värejä. Kaarevan julkisivun värilliset lasilevyt näyttäytyvät aina hieman erilaisia vuodenajasta ja katsomispaikasta riippuen.
Uuden lastensairaalan suunnitelleet arkkitehdit halusivat jo julkisivun kertovan, että kyseessä on lastensairaala. Siksi julkisivussa on käytetty paljon värejä. Kaarevan julkisivun värilliset lasilevyt näyttäytyvät aina hieman erilaisia vuodenajasta ja katsomispaikasta riippuen.

Uusi lastensairaala otetaan käyttöön syyskuussa. Sen rakennuskustannukset olivat 168 miljoonaa euroa, joista reilut 38 miljoonaa katettiin lahjoituksin. 

Kuuden jalkapallokentän kokoinen sairaala

 • Lastensairaalassa on 8 maanpäällistä kerrosta, 1 kellarikerros ja konehuonekerros.
 • Sairaalassa on yhteensä 2 069 huonetilaa, joista 12 on leikkaussaleja ja 16 tehohoitoyksikköjä. Potilashuoneita on 118 ja vastaanotto- tai kuntoutustiloja 220.
 • Kokonaispinta-ala on on 48 000 neliötä, mikä vastaa kuutta jalkapallokenttää. Tilavuus on 230 000 kuutiota, eli sairaala on yli kahden Eduskuntatalon kokoinen.
 • Lastensairaalan päivystyksessä käy vuosittain arviolta 40 000 potilasta, ja vuodeosastolla yöpyy joka yö vähintään sata lasta.
 • Sairaalan budjetti oli 160 miljoonaa euroa, jonka päälle tuli 15 miljoonaa euroa Husin toivomia lisätöitä. Budjetista noin 38 miljoonaa euroa tuli lahjoituksina.
 • Rakentaminen alkoi elokuussa 2014, ja sairaala luovutettiin Husille huhtikuussa 2018. Pääurakoitsijana toimi rakennusyhtiö SRV. 
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.