Pienikin vauva nauttii musiikista. Levottoman vauvan tuttu kehtolaulu rauhoittaa kuin taikaiskusta.

Pienikin vauva nauttii musiikista. Levottoman vauvan tuttu kehtolaulu rauhoittaa kuin taikaiskusta.

0–3 kk

Jo vastasyntynyt ymmärtää musiikin kieltä. Tee itsesi vauvalle tutuksi: juttele, laula ja loruttele
niin paljon kuin suinkin. Toista päivittäiset hoivatilanteet samoissa paikoissa ja samoilla tavoilla: käytä samoja loruja ja lauluja. Laulu rauhoittaa rauhatonta vauvaa. Kevyt hierominen, keinuttelu sylissä ja unilaulun laulaminen auttavat vauvaa saamaan unen päästä kiinni.

3–6 kk

Vauva nauttii kosketusta ja ääntä yhdistävistä leikeistä, joissa voimakkuus vaihtelee rauhallisesta innostuneeseen. Vauvan kanssa voi tanssia sylikkäin musiikin tahdissa. Alle puolivuotiaankin kanssa voi jo kokeilla soittimia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

6–10 kk

Vauva näyttää innostuksensa, kun hän tunnistaa tutun leikin tai laulun. Hän osaa pyytää sitä uudestaan. Vauva kaipaa entistä enemmän leikkisää yhdessäoloa ja osaa ilmaista tylsistymisensä sen puutteessa. Vauva jaksaa jo keskittyä vähän pitempiinkin laulutuokioihin. Vauva pitää entistä liikunnallisemmista laululeikeistä kuten köröttelystä, keinuttamisesta, ylös heilauttamisesta ja jalkoja pitkin laskemisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

10–18 kk

Lapsi osaa jo ilmaista itse, mistä laululeikeistä pitää. Lapsi itsenäistyy, mutta tankkaa edelleen vanhemman sylistä rakkautta ja hoivaa. Vanhat tutut laulut ovat edelleen tärkeitä. Lapsesta on hauskaa tanssia kanssasi. Taaperot rakastavat lauluja, joissa rytmi vaihtuu nopeasta hitaaseen.

Lähteet: Saara Salo, Kirsi Tuomi: Hoivaa ja leiki, Vauvan ja vanhemman vuorovaikutus, Psykologien kustannus; Eve Alho, Hilkka Hautsalo, Soili Perkiö: Vauvojen laulun aika, WSOY.

Vauva 3/09

Lue lisää:
Vauvan kehitys

Sisältö jatkuu mainoksen alla