Miten välttää matkalla vatsatauti? Kuva: 123rf
Miten välttää matkalla vatsatauti? Kuva: 123rf

Lue matkailulääkäri Hanna Nohynekin vinkit vauvan kanssa reissaavalle.

Miten voimme välttyä matkalla vatsataudilta ja muilta pöpöiltä?

Peskää kädet vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua ja ruoan käsittelyä sekä vessassa käynnin jälkeen. Kanna mukana käsidesiä tai desinfiointipyyhkeitä, jotta saatte kädet puhtaiksi silloinkin, kun vettä ei ole saatavilla. Mahatautia voit koettaa torjua myös valitsemalla, mitä ja missä syötte.

Älä anna lapsesi konttailla ihan joka paikassa. Toisaalta lapset koskettelevat ja työntävät suuhunsa kaikenlaista, vaikka heitä kuinka vahtisi. Jos lähdet lapsen kanssa matkalle, joudut sietämään myös riskejä.

Mitä lapsi voi syödä turvallisesti ulkomailla?

Banaanit, mangot ja muut kuorittavat, hyvälaatuiset hedelmät ovat turvallisia, kun kuorit ne itse. Voit myös keittää hedelmät. Leipää ja muita kuivia viljatuotteita, keitettyjä vihanneksia ja juuri valmistettuja, höyryävän kuumia ruokia voitte syödä turvallisesti. Halutessasi voit ottaa lapselle piltit ja puurojauheet kotoa mukaan. Lastenruokia saa yleensä ulkomailtakin, mutta tutut ruoat maistuvat varmemmin.

Riskiruokia ovat esimerkiksi marjat, ei-kuorittavat tai valmiiksi kuoritut hedelmät ja vihannekset, kylmät tai huonosti kuumennetut ruoat, majoneesi ja jäätelö.

Buffet-pöydät voivat olla varsinaisia pöpöjen pesimispaikkoja.

Bakteerikanta on eri maissa erilainen, ja lapsi voi saada mahataudin sellaisistakin ruoista, jotka eivät paikallisille aiheuta mitään oireita. Suosikaa ravintoloita, jotka näyttävät hyvätasoisilta ja hygieenisiltä ja joissa on paljon asiakkaita.

Miten varmistan, ettei lapsi saa pöpöjä juomavedestä?

Tarjoa lapselle vain pullotettua vettä ja käytä sitä myös hampaiden pesuun. Osta vedet mieluiten isoista kaupoista ja suosi tunnettuja merkkejä etenkin köyhemmissä maissa, ettet tule ostaneeksi huijareiden pullottamaa kaivovettä. Hanavedestä saat juomakelpoista, kun keität sitä vähintään viisi minuuttia.

Kuinka hoidan oksennustautiin tai ripuliin sairastunutta lasta?

Anna lapselle riittävästi juotavaa – maitoa, mehua tai muuta juomaa, jota hän suostuu ottamaan. Jatka imetystä, pulloruokintaa tai vellien ja muiden helposti sulavien ruokien syöttämistä tavallista tiheämpään tahtiin.

Vatsatautipotilaan elimistö kuivuu sitä nopeammin, mitä pienemmästä lapsesta on kyse. Pieni lapsi voi alkaa kärsiä pahasta nestehukasta jo vuorokaudessa, ja varsinkin kuumissa olosuhteissa lapsi voi mennä nopeasti heikkoon kuntoon.

Anna lapselle muun juotavan lisäksi apteekista saatavaa ripulijuomaa. Tarjoa sitä lapselle tuttipullosta, mukista, lusikalla tai ruiskulla pieniä määriä kerrallaan. Jos mikään ei pysy sisällä ja lapsi on väsynyt ja vaisu, vie lapsi lääkäriin.

Voinko antaa lapsen silitellä vastaantulevia hauvoja?

Älä anna lapsen kosketella ulkomailla sen paremmin koiria, kissoja kuin apinoitakaan. Eläinten puremat voivat altistaa rabies- eli vesikauhutartunnalle. Jos eläin kuitenkin puraisee, käytä lapsi lääkärissä.

Miten huolehdin siitä, että pikkuinen pärjää auringossa?

Suojaa vauva auringolta peittävällä, vilpoisalla vaatetuksella ja hatulla ja pidä häntä mahdollisimman paljon varjossa. Säädettävä päivänvarjo on hyvä lisä rattaisiin.

Taapero tarvitsee aurinkolasien, hatun ja vaatteiden lisäksi aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on vähintään 30. UV-suojattu uima-puku tai muu vaate on näppärä uidessa ja rantaleikeissä.

Keskipäivällä aurinko porottaa polttavimmin, joten mene lapsen kanssa rannalle aamulla tai myöhään iltapäivällä. Muista antaa lapselle riittävästi juotavaa.

Pitääkö lasta suojella hyttysiltä ja muita ötököiltä?

Hyttyset levittävät trooppisissa maissa vaarallisia tauteja, kuten malariaa, keltakuumetta ja japanilaista aivotulehdusta. Suojaa lapsi hyönteisten pistoilta vaatteilla ja hyttysverkolla. Siirrä verkko yöksi lapsen sängyn päälle. Pidä hotellihuoneen ovet ja ikkunat kiinni varsinkin pimeään aikaan, sillä hyönteiset hakeutuvat valoa kohti. Jos matkustatte malaria-alueelle, tarvitsette ennaltaehkäisevän lääkityksen.

Mitä rokotuksia lapsi tarvitsee matkalle?

Tavallisella turistimatkalla lapsi pärjää yleensä rokotusohjelmaan kuuluvilla rokotuksilla. Rokotusohjelmaa voidaan tarvittaessa aikaistaa. Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa neuvolasta tai THL:n Matkailijan terveysoppaasta, mitä rokotteita tarvitsette. Yleisin suositeltava lisärokotus on hepatiitti A, joka voidaan antaa yksi vuotta täyttäneelle.

Onko matkavakuutus välttämätön? Tarvitaanko matkalla neuvolakorttia?

Matkavakuutus on kaiken a ja o. Tarkista vakuutusehdoista, millaiseen hoitoon vakuutus oikeuttaa. Ota selvää, onko matkakohteessa sopimuslääkäri ja tallenna vakuutusyhtiön hätänumero matkapuhelimeesi.

Maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä lisä. Sillä saatte EU- tai ETA-maissa tai Sveitsissä välttämättömän sairaanhoidon julkisesta terveydenhuollosta. Myös neuvolakortti kannattaa ottaa mukaan.

Asiantuntija matkailulääkäri Hanna Nohynek

Pirkko Tuominen: Tervettä lomaa! Vauva 1/2014

Lue lisää:

Automatkalle vauvan tai taaperon kanssa

Heiluta, töni ja tutki. Tukesin ylitarkastaja neuvoo, mihin vaunuostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota.

Vaunuostoksilla on helppo hurahtaa: ihana kuosi, vau miten ketterät, onpa kepeät kääntää! Käyttömukavuuden ja tyylin lisäksi on fiksua tarkistaa tärkeimmät turvallisuuteen liittyvät ominaisuudet.

Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi valvoo työssään sitä, että Suomessa myytävät lastentarvikkeet ja -lelut täyttävät niille asetetut turvallisuusvaatimukset. EU-säädöksiä tuntemattakin voi kuitenkin tehdä hyviä valintoja.

Hinta ei suoraan takaa laatua. Myös kalliimmista merkeistä on löytynyt testeissä häikkää.

Kovin halpa on harvoin paras, ja se pätee myös vaunuihin ja rattaisiin. Silti korkea hinta ei aina suoraan takaa laatua.

– Jos kokonaisuudessa on vaikkapa vaunukoppa, rattaat ja turvakaukalo sekä valtavasti lisäosia ja hyvin matala hinta, niin kyllä se vähän epäilyttää, mistä on valmistuskustannuksissa säästetty, Merenkivi sanoo.

– Toisaalta myös kalliimmista merkeistä on löytynyt testeissä jotakin häikkää.

Suomessa myytävistä malleista pitäisi löytyä eurooppalaisen standardin numero EN 1888. Merenkivi neuvoo lisäksi 7 asiaa, jotka kannattaa vaunuja tai rattaita hankkiessa tarkistaa.

Video on kuvattu A-T Lastenturvan osastolla Lapsimessuilla. Kuvatuissa tuotteissa ei tiedetä olevan puutteita. Nämä tuotteet eivät ole mukana Tukesin virallisessa testissä.
 1. Heijaa vaunuja sivuttain. Jos sivuttaisliike on kovin suuri, rattaat eivät ehkä ole tukevat esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä.
 2. Tarkista vaunukopan laidan korkeus. Joskus vaunukoppa on niin siro, että laita jää matalaksi. Alle 80 senttimetriä pitkässä kopassa laidan tulee olla keskikohdasta vähintään 15 senttimetriä korkea ja muualla 10 senttimetriä. Pidemmässä kopassa vastaavat luvut ovat 18 senttimetriä keskellä ja muualla 13 senttimetriä. Katso kopan kokoa myös sillä silmällä, mahtuuko vauva pötköttämään siinä toppavaatteissa. Kopasta siirrytään rattaisiin viimeistään silloin, kun lapsi osaa istua. Huomaa myös, että kopassa ei saa olla valjaita, mutta istuvalle lapselle tarkoitetussa ratasosassa valjaat pitää olla.
 3. Kokeile jarrun toimivuus, miltä sen käyttö tuntuu? Lukitse renkaat aina, kun vauva on paikallaan olevissa vaunuissa.
 4. Onko pieniä koloja? Kokeile sormin, jääkö rungon rakenteiden väliin koloja, joihin pienen lapsen sormi voisi jäädä puristuksiin.
 5. Irtoaako osia tai onko pitkiä nauhoja? Nauhoissa on kuristumisriski. Vaunuista ei myöskään saa irrota neppareita, vetimiä tai koristeita, jotka vauva voisi saada suuhunsa ja tukehtua.
 6. Kuinka helposti kippaa? Paina työntöaisaa alemmas ja kokeile, kuinka helposti vaunut lähtevät kaatumaan. Huomaa, että painopiste on erilainen silloin, kun vaunuissa on lapsi makuuasennossa. Myös työntöaisassa roikkuva hoitolaukku vaikuttaa – älä kasaa aisalle painoa!
 7. Riittääkö painoraja? Lapsen painolle asetettu raja on todellinen: sen yli ei saisi mennä, edes talvivarusteissa.

Testit näyttävät, että parantamisen varaa on

Lastenvaunujen turvallisuutta on testattu Tukesin omana projektina viimeksi vuonna 2011, jolloin kuudesta vaunusta vain yksi selvisi ilman huomautuksia. Vuonna 2014 Suomesta lähetettiin eurooppalaiseen ProSafe-projektiin neljät vaunut, joista kaikissa oli vähintään vähäisiä puutteita.

Testien perusteella myynnistä on poistettu malleja. Joitakin vaunuja on myös vedetty pois kuluttajilta turvallisuuspuutteiden takia. Tuoreimmassa yhteiseurooppalaisessa testissä huomattiin muun muassa huonosti toimivia jarruja, kiikkeryyttä, huonoa kestävyyttä, liian pitkiä nyörejä ja irtovia pikkuosia, koloja rakenteissa sekä puutteellisia merkintöjä.

Testeissä kokeillaan esimerkiksi, miten vaunut kestävät törmäyksen katukiveyksen reunaan, kun ne tuupataan alamäkeen ilman ohjausta.

Ihan näin huono tilanne ei kokonaisuutena ole, koska testeihin valittiin tuotteita, joissa ounasteltiin olevan pulmia. Myös vaatimukset ovat korkeat: testeissä kokeillaan esimerkiksi, miten vaunut kestävät törmäyksen katukiveyksen reunaan, kun ne tuupataan alamäkeen ilman ohjausta.

Parhaillaan Tukes on valmistelemassa lastenvaunuista uutta testausprojektia. Viralliset testit tehdään laboratoriossa Britanniassa.

Uuteen testiin on valittu seitsemät rattaat tai vaunut. Normaalista Tukesin käytännöstä poiketen kuluttajat ovat osallistuneet tuotteiden valintaan: Merenkivi on pyytänyt vinkkejä testattavista malleista Facebookin lastenvaunuryhmistä, jotta testiin päätyisi malleja, joita ostetaan paljon tai joissa on havaittu käytössä ongelmia.

– Tuotteita on tälläkin kerralla valittu myös riskiperusteisesti eli esimerkiksi merkin historian perusteella. Katsomme valmistajia, joiden tuotteissa olevista puutteista on tullut aiemmin ilmoituksia, Merenkivi kertoo.

Mukana on sekä hinnakkaampia että edullisempia merkkejä ja malleja. Tuloksia on luvassa loppuvuodesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uudessa lastensairaalassa ei nähdä patjoja lattialla, sillä vanhemmilla on tilaa viettää aikaa lastensa luona ja jäädä yöksikin.

Vastikään valmistuneet uuden lastensairaalan tilat Helsingin Meilahdessa luovutettiin tänään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille. Pääsimme ensimmäisten joukossa tutustumaan uuteen sairaalaan. Tässä kiinnostavimmat yksityiskohdat!

1. Vihdoin tilaa vanhemmille

Tässä sairaalassa ei nähdä patjoja lattialla, sillä vanhempien yöpymiselle lastensa luona on varattu tarkoituksella tilaa. Vuodeosaston huoneisiin tulee vuodesohva ja teho-osastonkin huoneisiin lepotuoli, jossa vanhempi voi halutessaan viettää yön. Teho-osastolla on myös vanhemmille tarkoitettu olohuone. 

Kolmannes uuden lastensairaalan potilaista tulee HUS:n sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Esimerkiksi elinsiirtopotilaat ja heidän vanhempansa viettävät sairaalassa pitkiäkin aikoja. Siksi vanhemmille on osastolla jopa pyykinpesumahdollisuus.

Vuodeosaston huoneisiin odotetaan vielä sänkyjä. Vanhempaa varten huoneisiin tulee vuodesohva. Yöpöytänä toimii pieni jääkaappi, jossa voi säilyttää omia eväitä. Kaikissa vuodeosaston huoneissa on ikkuna.
Vuodeosaston huoneisiin odotetaan vielä sänkyjä. Vanhempaa varten huoneisiin tulee vuodesohva. Yöpöytänä toimii pieni jääkaappi, jossa voi säilyttää omia eväitä. Kaikissa vuodeosaston huoneissa on ikkuna.

Uudessa lastensairaalassa toimii Suomen suurin lasten päivystys, jossa käy noin 40 000 potilasta vuodessa. Päivystysosastolla on 12 seurantahuonetta, joissa vanhempi voi niin ikään olla lapsen kanssa yön yli.

Päivystyksen seurantahuoneissa annetaan esimerkiksi nesteytyshoitoa vatsataudin sitä vaatiessa. Myös tänne vanhempi voi jäädä lapsensa kanssa.
Päivystyksen seurantahuoneissa annetaan esimerkiksi nesteytyshoitoa vatsataudin sitä vaatiessa. Myös tänne vanhempi voi jäädä lapsensa kanssa.

2. Ajatukset pois sairastamisesta

Kun sairaalaan tuleva lapsi odottaa vuoroaan, hän saa valita kuudesta Avatar-hahmosta mieleisensä eläimen, ja saa hahmon mukaisen rannekkeen. Hahmo kutsuu lasta odotustilan näytöllä, kun on hänen vuoronsa. 

Pienet, lapsenomaiset asiat hälventävät epäilemättä jännitystä ja saavat ajatukset sairaalan tulon syystä hetkeksi muualle.

Pääaulan multimediaseinälle voi skannata lasten piirustuksia.
Pääaulan multimediaseinälle voi skannata lasten piirustuksia.

Jokaisessa sairaalan kerroksessa on lapsille leikkihuone ja laboratorion odotustilassa lisäksi sisarushuone, jossa testeihin tulleen sisarukset voivat odotellessaan leikkiä tai katsella meriakvaarion kaloja.

Lastensairaala on saanut lahjoituksina runsaasti leluja ja kirjoja sekä taidetta.

Laboratorion odotustiloissa on meriakvaario, jonka toisella puolella on sisarushuone testeihin tulevan lapsen perheenjäsenille.
Laboratorion odotustiloissa on meriakvaario, jonka toisella puolella on sisarushuone testeihin tulevan lapsen perheenjäsenille.

Sairaalamaisuutta hälventävät muun muassa erilaiset grafiikat käytävillä, seinillä ja hisseissä.
Sairaalamaisuutta hälventävät muun muassa erilaiset grafiikat käytävillä, seinillä ja hisseissä.

3. Muumien viisaudet

"Kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat tarttuneet toisiinsa." Tämä Pikku Myyn ajatelma koristaa uuden lastensairaalan kahvilan seinää. 

Vastaavia Muumi-kirjoista tuttuja viisauksia voi lukea seiniltä suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi. 

Itse Muumeja lastensairaalan seinillä ei nähdä, muita hahmoja kylläkin. Sairaalan sisustuksesta ja ilmeestä ei haluttu tehdä liian lapsekasta, sillä osa potilaista on teini-ikäisiä.
Itse Muumeja lastensairaalan seinillä ei nähdä, muita hahmoja kylläkin. Sairaalan sisustuksesta ja ilmeestä ei haluttu tehdä liian lapsekasta, sillä osa potilaista on teini-ikäisiä.

Uusi lastensairaala sai käyttöoikeuden Muumi-kuvituksiin ja -kertomuksiin lahjoituksena Moomin Charactersilta. Yrityksen taiteellinen johtaja Sophia Jansson totesi lastensairaalan luovutustilaisuudessa, että toivoo kuvien ja tekstien ruokkivan lasten mielikuvitusta ja muistuttavan leikistä sekä sairaalan ulkopuolisesta elämästä. 

Sairaalan kahvila odottaa vielä "Muumimamman pannareita" hyllyilleen.
Sairaalan kahvila odottaa vielä "Muumimamman pannareita" hyllyilleen.

Muumi-kirjoista tuttu maisema ottaa vastaan päivystyksessä. Tälle seinälle tulevat ilmoittautumisautomaatit.
Muumi-kirjoista tuttu maisema ottaa vastaan päivystyksessä. Tälle seinälle tulevat ilmoittautumisautomaatit.

4. Voimaa väreistä

Uuden lastensairaalan tilat ovat hillityn värikkäitä, valoisia ja selkeitä. Auloista ja odotustiloista tulee mieleen ennemmin tyylikäs lääkäriasema kuin perinteinen sairaala.

Sisustuksen teemat ovat meri ja saaristo. Jokaisella kerroksella on oma nimensä, ja kunkin kerroksen aulalla ja hoitaja-asemalla on oma tunnusvärinsä.

Uuden lastensairaalan kerrokset ovat Meri, Ranta, Viidakko, Metsä, Laakso, Taika, Vuori, Avaruus ja Tähti.
Uuden lastensairaalan kerrokset ovat Meri, Ranta, Viidakko, Metsä, Laakso, Taika, Vuori, Avaruus ja Tähti.

Uuden lastensairaalan suunnitelleet arkkitehdit halusivat jo julkisivun kertovan, että kyseessä on lastensairaala. Siksi julkisivussa on käytetty paljon värejä. Kaarevan julkisivun värilliset lasilevyt näyttäytyvät aina hieman erilaisia vuodenajasta ja katsomispaikasta riippuen.
Uuden lastensairaalan suunnitelleet arkkitehdit halusivat jo julkisivun kertovan, että kyseessä on lastensairaala. Siksi julkisivussa on käytetty paljon värejä. Kaarevan julkisivun värilliset lasilevyt näyttäytyvät aina hieman erilaisia vuodenajasta ja katsomispaikasta riippuen.

Uusi lastensairaala otetaan käyttöön syyskuussa. Sen rakennuskustannukset olivat 168 miljoonaa euroa, joista reilut 38 miljoonaa katettiin lahjoituksin. 

Kuuden jalkapallokentän kokoinen sairaala

 • Lastensairaalassa on 8 maanpäällistä kerrosta, 1 kellarikerros ja konehuonekerros.
 • Sairaalassa on yhteensä 2 069 huonetilaa, joista 12 on leikkaussaleja ja 16 tehohoitoyksikköjä. Potilashuoneita on 118 ja vastaanotto- tai kuntoutustiloja 220.
 • Kokonaispinta-ala on on 48 000 neliötä, mikä vastaa kuutta jalkapallokenttää. Tilavuus on 230 000 kuutiota, eli sairaala on yli kahden Eduskuntatalon kokoinen.
 • Lastensairaalan päivystyksessä käy vuosittain arviolta 40 000 potilasta, ja vuodeosastolla yöpyy joka yö vähintään sata lasta.
 • Sairaalan budjetti oli 160 miljoonaa euroa, jonka päälle tuli 15 miljoonaa euroa Husin toivomia lisätöitä. Budjetista noin 38 miljoonaa euroa tuli lahjoituksina.
 • Rakentaminen alkoi elokuussa 2014, ja sairaala luovutettiin Husille huhtikuussa 2018. Pääurakoitsijana toimi rakennusyhtiö SRV. 
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.