Miten välttää matkalla vatsatauti? Kuva: 123rf
Miten välttää matkalla vatsatauti? Kuva: 123rf

Lue matkailulääkäri Hanna Nohynekin vinkit vauvan kanssa reissaavalle.

Miten voimme välttyä matkalla vatsataudilta ja muilta pöpöiltä?

Peskää kädet vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua ja ruoan käsittelyä sekä vessassa käynnin jälkeen. Kanna mukana käsidesiä tai desinfiointipyyhkeitä, jotta saatte kädet puhtaiksi silloinkin, kun vettä ei ole saatavilla. Mahatautia voit koettaa torjua myös valitsemalla, mitä ja missä syötte.

Älä anna lapsesi konttailla ihan joka paikassa. Toisaalta lapset koskettelevat ja työntävät suuhunsa kaikenlaista, vaikka heitä kuinka vahtisi. Jos lähdet lapsen kanssa matkalle, joudut sietämään myös riskejä.

Mitä lapsi voi syödä turvallisesti ulkomailla?

Banaanit, mangot ja muut kuorittavat, hyvälaatuiset hedelmät ovat turvallisia, kun kuorit ne itse. Voit myös keittää hedelmät. Leipää ja muita kuivia viljatuotteita, keitettyjä vihanneksia ja juuri valmistettuja, höyryävän kuumia ruokia voitte syödä turvallisesti. Halutessasi voit ottaa lapselle piltit ja puurojauheet kotoa mukaan. Lastenruokia saa yleensä ulkomailtakin, mutta tutut ruoat maistuvat varmemmin.

Riskiruokia ovat esimerkiksi marjat, ei-kuorittavat tai valmiiksi kuoritut hedelmät ja vihannekset, kylmät tai huonosti kuumennetut ruoat, majoneesi ja jäätelö.

Buffet-pöydät voivat olla varsinaisia pöpöjen pesimispaikkoja.

Bakteerikanta on eri maissa erilainen, ja lapsi voi saada mahataudin sellaisistakin ruoista, jotka eivät paikallisille aiheuta mitään oireita. Suosikaa ravintoloita, jotka näyttävät hyvätasoisilta ja hygieenisiltä ja joissa on paljon asiakkaita.

Miten varmistan, ettei lapsi saa pöpöjä juomavedestä?

Tarjoa lapselle vain pullotettua vettä ja käytä sitä myös hampaiden pesuun. Osta vedet mieluiten isoista kaupoista ja suosi tunnettuja merkkejä etenkin köyhemmissä maissa, ettet tule ostaneeksi huijareiden pullottamaa kaivovettä. Hanavedestä saat juomakelpoista, kun keität sitä vähintään viisi minuuttia.

Kuinka hoidan oksennustautiin tai ripuliin sairastunutta lasta?

Anna lapselle riittävästi juotavaa – maitoa, mehua tai muuta juomaa, jota hän suostuu ottamaan. Jatka imetystä, pulloruokintaa tai vellien ja muiden helposti sulavien ruokien syöttämistä tavallista tiheämpään tahtiin.

Vatsatautipotilaan elimistö kuivuu sitä nopeammin, mitä pienemmästä lapsesta on kyse. Pieni lapsi voi alkaa kärsiä pahasta nestehukasta jo vuorokaudessa, ja varsinkin kuumissa olosuhteissa lapsi voi mennä nopeasti heikkoon kuntoon.

Anna lapselle muun juotavan lisäksi apteekista saatavaa ripulijuomaa. Tarjoa sitä lapselle tuttipullosta, mukista, lusikalla tai ruiskulla pieniä määriä kerrallaan. Jos mikään ei pysy sisällä ja lapsi on väsynyt ja vaisu, vie lapsi lääkäriin.

Voinko antaa lapsen silitellä vastaantulevia hauvoja?

Älä anna lapsen kosketella ulkomailla sen paremmin koiria, kissoja kuin apinoitakaan. Eläinten puremat voivat altistaa rabies- eli vesikauhutartunnalle. Jos eläin kuitenkin puraisee, käytä lapsi lääkärissä.

Miten huolehdin siitä, että pikkuinen pärjää auringossa?

Suojaa vauva auringolta peittävällä, vilpoisalla vaatetuksella ja hatulla ja pidä häntä mahdollisimman paljon varjossa. Säädettävä päivänvarjo on hyvä lisä rattaisiin.

Taapero tarvitsee aurinkolasien, hatun ja vaatteiden lisäksi aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on vähintään 30. UV-suojattu uima-puku tai muu vaate on näppärä uidessa ja rantaleikeissä.

Keskipäivällä aurinko porottaa polttavimmin, joten mene lapsen kanssa rannalle aamulla tai myöhään iltapäivällä. Muista antaa lapselle riittävästi juotavaa.

Pitääkö lasta suojella hyttysiltä ja muita ötököiltä?

Hyttyset levittävät trooppisissa maissa vaarallisia tauteja, kuten malariaa, keltakuumetta ja japanilaista aivotulehdusta. Suojaa lapsi hyönteisten pistoilta vaatteilla ja hyttysverkolla. Siirrä verkko yöksi lapsen sängyn päälle. Pidä hotellihuoneen ovet ja ikkunat kiinni varsinkin pimeään aikaan, sillä hyönteiset hakeutuvat valoa kohti. Jos matkustatte malaria-alueelle, tarvitsette ennaltaehkäisevän lääkityksen.

Mitä rokotuksia lapsi tarvitsee matkalle?

Tavallisella turistimatkalla lapsi pärjää yleensä rokotusohjelmaan kuuluvilla rokotuksilla. Rokotusohjelmaa voidaan tarvittaessa aikaistaa. Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa neuvolasta tai THL:n Matkailijan terveysoppaasta, mitä rokotteita tarvitsette. Yleisin suositeltava lisärokotus on hepatiitti A, joka voidaan antaa yksi vuotta täyttäneelle.

Onko matkavakuutus välttämätön? Tarvitaanko matkalla neuvolakorttia?

Matkavakuutus on kaiken a ja o. Tarkista vakuutusehdoista, millaiseen hoitoon vakuutus oikeuttaa. Ota selvää, onko matkakohteessa sopimuslääkäri ja tallenna vakuutusyhtiön hätänumero matkapuhelimeesi.

Maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä lisä. Sillä saatte EU- tai ETA-maissa tai Sveitsissä välttämättömän sairaanhoidon julkisesta terveydenhuollosta. Myös neuvolakortti kannattaa ottaa mukaan.

Asiantuntija matkailulääkäri Hanna Nohynek

Pirkko Tuominen: Tervettä lomaa! Vauva 1/2014

Lue lisää:

Automatkalle vauvan tai taaperon kanssa

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti