Miten välttää matkalla vatsatauti? Kuva: 123rf
Miten välttää matkalla vatsatauti? Kuva: 123rf

Lue matkailulääkäri Hanna Nohynekin vinkit vauvan kanssa reissaavalle.

Miten voimme välttyä matkalla vatsataudilta ja muilta pöpöiltä?

Peskää kädet vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua ja ruoan käsittelyä sekä vessassa käynnin jälkeen. Kanna mukana käsidesiä tai desinfiointipyyhkeitä, jotta saatte kädet puhtaiksi silloinkin, kun vettä ei ole saatavilla. Mahatautia voit koettaa torjua myös valitsemalla, mitä ja missä syötte.

Älä anna lapsesi konttailla ihan joka paikassa. Toisaalta lapset koskettelevat ja työntävät suuhunsa kaikenlaista, vaikka heitä kuinka vahtisi. Jos lähdet lapsen kanssa matkalle, joudut sietämään myös riskejä.

Mitä lapsi voi syödä turvallisesti ulkomailla?

Banaanit, mangot ja muut kuorittavat, hyvälaatuiset hedelmät ovat turvallisia, kun kuorit ne itse. Voit myös keittää hedelmät. Leipää ja muita kuivia viljatuotteita, keitettyjä vihanneksia ja juuri valmistettuja, höyryävän kuumia ruokia voitte syödä turvallisesti. Halutessasi voit ottaa lapselle piltit ja puurojauheet kotoa mukaan. Lastenruokia saa yleensä ulkomailtakin, mutta tutut ruoat maistuvat varmemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riskiruokia ovat esimerkiksi marjat, ei-kuorittavat tai valmiiksi kuoritut hedelmät ja vihannekset, kylmät tai huonosti kuumennetut ruoat, majoneesi ja jäätelö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Buffet-pöydät voivat olla varsinaisia pöpöjen pesimispaikkoja.

Bakteerikanta on eri maissa erilainen, ja lapsi voi saada mahataudin sellaisistakin ruoista, jotka eivät paikallisille aiheuta mitään oireita. Suosikaa ravintoloita, jotka näyttävät hyvätasoisilta ja hygieenisiltä ja joissa on paljon asiakkaita.

Miten varmistan, ettei lapsi saa pöpöjä juomavedestä?

Tarjoa lapselle vain pullotettua vettä ja käytä sitä myös hampaiden pesuun. Osta vedet mieluiten isoista kaupoista ja suosi tunnettuja merkkejä etenkin köyhemmissä maissa, ettet tule ostaneeksi huijareiden pullottamaa kaivovettä. Hanavedestä saat juomakelpoista, kun keität sitä vähintään viisi minuuttia.

Kuinka hoidan oksennustautiin tai ripuliin sairastunutta lasta?

Anna lapselle riittävästi juotavaa – maitoa, mehua tai muuta juomaa, jota hän suostuu ottamaan. Jatka imetystä, pulloruokintaa tai vellien ja muiden helposti sulavien ruokien syöttämistä tavallista tiheämpään tahtiin.

Vatsatautipotilaan elimistö kuivuu sitä nopeammin, mitä pienemmästä lapsesta on kyse. Pieni lapsi voi alkaa kärsiä pahasta nestehukasta jo vuorokaudessa, ja varsinkin kuumissa olosuhteissa lapsi voi mennä nopeasti heikkoon kuntoon.

Anna lapselle muun juotavan lisäksi apteekista saatavaa ripulijuomaa. Tarjoa sitä lapselle tuttipullosta, mukista, lusikalla tai ruiskulla pieniä määriä kerrallaan. Jos mikään ei pysy sisällä ja lapsi on väsynyt ja vaisu, vie lapsi lääkäriin.

Voinko antaa lapsen silitellä vastaantulevia hauvoja?

Älä anna lapsen kosketella ulkomailla sen paremmin koiria, kissoja kuin apinoitakaan. Eläinten puremat voivat altistaa rabies- eli vesikauhutartunnalle. Jos eläin kuitenkin puraisee, käytä lapsi lääkärissä.

Miten huolehdin siitä, että pikkuinen pärjää auringossa?

Suojaa vauva auringolta peittävällä, vilpoisalla vaatetuksella ja hatulla ja pidä häntä mahdollisimman paljon varjossa. Säädettävä päivänvarjo on hyvä lisä rattaisiin.

Taapero tarvitsee aurinkolasien, hatun ja vaatteiden lisäksi aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on vähintään 30. UV-suojattu uima-puku tai muu vaate on näppärä uidessa ja rantaleikeissä.

Keskipäivällä aurinko porottaa polttavimmin, joten mene lapsen kanssa rannalle aamulla tai myöhään iltapäivällä. Muista antaa lapselle riittävästi juotavaa.

Pitääkö lasta suojella hyttysiltä ja muita ötököiltä?

Hyttyset levittävät trooppisissa maissa vaarallisia tauteja, kuten malariaa, keltakuumetta ja japanilaista aivotulehdusta. Suojaa lapsi hyönteisten pistoilta vaatteilla ja hyttysverkolla. Siirrä verkko yöksi lapsen sängyn päälle. Pidä hotellihuoneen ovet ja ikkunat kiinni varsinkin pimeään aikaan, sillä hyönteiset hakeutuvat valoa kohti. Jos matkustatte malaria-alueelle, tarvitsette ennaltaehkäisevän lääkityksen.

Mitä rokotuksia lapsi tarvitsee matkalle?

Tavallisella turistimatkalla lapsi pärjää yleensä rokotusohjelmaan kuuluvilla rokotuksilla. Rokotusohjelmaa voidaan tarvittaessa aikaistaa. Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa neuvolasta tai THL:n Matkailijan terveysoppaasta, mitä rokotteita tarvitsette. Yleisin suositeltava lisärokotus on hepatiitti A, joka voidaan antaa yksi vuotta täyttäneelle.

Onko matkavakuutus välttämätön? Tarvitaanko matkalla neuvolakorttia?

Matkavakuutus on kaiken a ja o. Tarkista vakuutusehdoista, millaiseen hoitoon vakuutus oikeuttaa. Ota selvää, onko matkakohteessa sopimuslääkäri ja tallenna vakuutusyhtiön hätänumero matkapuhelimeesi.

Maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä lisä. Sillä saatte EU- tai ETA-maissa tai Sveitsissä välttämättömän sairaanhoidon julkisesta terveydenhuollosta. Myös neuvolakortti kannattaa ottaa mukaan.

Asiantuntija matkailulääkäri Hanna Nohynek

Pirkko Tuominen: Tervettä lomaa! Vauva 1/2014

Lue lisää:

Automatkalle vauvan tai taaperon kanssa

Sisältö jatkuu mainoksen alla