Lapsille on hyvä kertoa, että vanhemmilla riittää rajattomasti rakkautta joka lapselle, vaikka heitä olisi kymmenen. Kuva: iStockphoto.
Lapsille on hyvä kertoa, että vanhemmilla riittää rajattomasti rakkautta joka lapselle, vaikka heitä olisi kymmenen. Kuva: iStockphoto.

Miten vauvasta kannattaa puhua isommille sisaruksille?

Perheessämme on 3- ja 4-vuotiaat lapset, ja nyt odotamme loppusuoralla kolmatta. Miten tuonikäisiä sisaruksia pitäisi valmentaa vauvan tuloon, vai pitäisikö mitenkään? Miten vauvasta kannattaa puhua?

Pitäisikö kertoa, mitä vauvan kanssa voi tehdä ja mitä ei? Tai varoittaa, että arki tulee muuttumaan, ja vauva saattaa itkeä? Molemmat, sekä 3-vuotias tyttö että 4-vuotias poika, odottavat pikkusisarusta innoissaan.

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore vastaa:

On oikein hyvä ajatus valmistella lapsia vauvan tuloon. Pienten lasten mielikuvituksella ei ole rajoja. He saattavat kuvitella saavansa uuden leikkikaverin, joka päihittää heidät juoksussa tai pelottoman suojelijan pihaleikkeihin. Tästä voi seurata pettymys, kun vauva onkin jotakin ihan muuta.

Sisarusten kykyä kuvitella kannattaa hyödyntää ja alkaa puhua heille masuvauvan elämästä. Lapsille voi kertoa, että vauva on jo olemassa masussa. Voit myös kertoa, mitä hän vatsassa tekee. Vatsakumpu näkyy ulospäin ja vauva viestii sieltä sisältä tökkimällä vatsaa. Arvailkaa, mitä vauva mahtaa ajatella. Rentoutukaa yhdessä ja keskittykää lähettämään hyvän tahdon sanoja ja tunteita vauvalle.

Voit kertoa lapsille vauvan varmaankin odottavan, että illalla hänelle kerrotaan päivän kuulumiset vatsan läpi.

Voit kertoa lapsille vauvan varmaankin odottavan, että illalla hänelle kerrotaan päivän kuulumiset vatsan läpi. Ehkä hän kaipaa vatsan sisälle naurua ja kikattelua tai haluaa kuulla loruja ja laulua. Vatsan hellä silittely ja liikkeiden tunnustelu on yhteinen leikki. Voitte katsella myös ultraäänikuvia yhdessä.

Kerro lapsillesi, että pian vauva on sylissänne ja saatte kaikki tutustua häneen ja että hänelle voi antaa mielin määrin hoivaa ja huolenpitoa – ja välillä unirauhaa.

Lapset voivat myös miettiä, mitä voivat vauvan kanssa tehdä. Voit sanoa, että tullessaan vauva synnyttää sisaruksensa isosiskoksi tai -veljeksi. Tästä merkiksi voisi miettiä pientä ”vauvan lahjaa” isommille lapsille, kun vauva syntyy.

Voit kertoa tarinoita miten paljon ja juuri samalla tavalla heitä on hoidettu ja heidän kanssaan leikitty.

Sisarusten kanssa voit palata myös heidän vauva-aikaansa. Vauvakirjat ja -albumit esille! Voit kertoa tarinoita miten paljon ja juuri samalla tavalla heitä on hoidettu ja heidän kanssaan leikitty. Miten suuri edistysaskel olikaan kääntyminen, nauru, vilkutus tai hammas.

Voit puhua vauvaleikeistä, joita heidän kanssaan on leikitty, ja joita sisarukset voivat pian leikkiä uuden vauvan kanssa: päristely, matkiminen, piilosta kurkkiminen tai vauvan tiputtaman lusikan nosteluleikki.

Jos tuttavapiirissä on vauvoja, voitte tehdä yhteisen tutkimusmatkan vauvaperheeseen ja oppia, minkälaisia vauvat ovat. Kannattaa sanoa, että vauva on myös rasittava: hoitoon, syöttöön ja heijaamiseen kuluu paljon aikaa. Voit kuvailla, millainen itkukielellä puhuja vauva on pitkään. Näin lapsilla on mahdollisuus ja lupa jo nyt pohtia myös kateuden tai harmin tunteita; ne voi ottaa myös tarkoituksella puheeksi.

Lapsille on hyvä kertoa, että ajan käytöllä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä rakkauden määrän kanssa: vanhemmilla riittää rajattomasti rakkautta joka lapselle, vaikka heitä olisi kymmenen.

Sisarusten on lupa tuntea monia tunteita vauvaan liittyen, mutta se pitää tehdä selväksi, että vauvaa ei saa satuttaa.

Sisarusten on lupa tuntea monia tunteita vauvaan liittyen, mutta se pitää tehdä selväksi, että vauvaa ei saa satuttaa. Tunteita voi sen sijaan tuulettaa puhumalla tai harmittamispuuhissa: pahan mielen piirtämisellä, tylsyys-tasajalkaa hyppimällä, harmi-tyynyyn huutamisella ja isin kurjuus-kainaloon käpertymällä.

Teidän kannattaa myös etukäteen miettiä, miten saatte aikanne jaettua kaikille kolmelle lapselle niin, että vanhemmatkin lapset saavat välillä täysin omaa huomiota. Vauvanhoitoapuja, verkostoja ja suunnitelmia on hyvä olla niin, ettei kenenkään tarvitse turhautua tai uupua. Näin kaikkien hyvinvointi voi lisääntyä onnellisen ja odotetun perheenlisäyksen myötä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

-Annie-
Seuraa 
Liittynyt23.1.2018

Puhkeavat maitohampaat reikiintyvät erityisen helposti – hoida niitä alusta asti

"Pitkällinen imetys ei yksistään vaaranna suunterveyttä Suomessa suositellaan 4–6 kuukauden täysimetystä. Imetyksen jatkamista muun ravinnon ohella suositellaan vuoden ikään asti ja perheen niin halutessa myös pidempään. Äidinmaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereita. Tällainen tilanne voi syntyä, jos lasta imetetään pitkään, imetyskertoja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.