Lapsille on hyvä kertoa, että vanhemmilla riittää rajattomasti rakkautta joka lapselle, vaikka heitä olisi kymmenen. Kuva: iStockphoto.
Lapsille on hyvä kertoa, että vanhemmilla riittää rajattomasti rakkautta joka lapselle, vaikka heitä olisi kymmenen. Kuva: iStockphoto.

Miten vauvasta kannattaa puhua isommille sisaruksille?

Perheessämme on 3- ja 4-vuotiaat lapset, ja nyt odotamme loppusuoralla kolmatta. Miten tuonikäisiä sisaruksia pitäisi valmentaa vauvan tuloon, vai pitäisikö mitenkään? Miten vauvasta kannattaa puhua?

Pitäisikö kertoa, mitä vauvan kanssa voi tehdä ja mitä ei? Tai varoittaa, että arki tulee muuttumaan, ja vauva saattaa itkeä? Molemmat, sekä 3-vuotias tyttö että 4-vuotias poika, odottavat pikkusisarusta innoissaan.

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore vastaa:

On oikein hyvä ajatus valmistella lapsia vauvan tuloon. Pienten lasten mielikuvituksella ei ole rajoja. He saattavat kuvitella saavansa uuden leikkikaverin, joka päihittää heidät juoksussa tai pelottoman suojelijan pihaleikkeihin. Tästä voi seurata pettymys, kun vauva onkin jotakin ihan muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisarusten kykyä kuvitella kannattaa hyödyntää ja alkaa puhua heille masuvauvan elämästä. Lapsille voi kertoa, että vauva on jo olemassa masussa. Voit myös kertoa, mitä hän vatsassa tekee. Vatsakumpu näkyy ulospäin ja vauva viestii sieltä sisältä tökkimällä vatsaa. Arvailkaa, mitä vauva mahtaa ajatella. Rentoutukaa yhdessä ja keskittykää lähettämään hyvän tahdon sanoja ja tunteita vauvalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit kertoa lapsille vauvan varmaankin odottavan, että illalla hänelle kerrotaan päivän kuulumiset vatsan läpi.

Voit kertoa lapsille vauvan varmaankin odottavan, että illalla hänelle kerrotaan päivän kuulumiset vatsan läpi. Ehkä hän kaipaa vatsan sisälle naurua ja kikattelua tai haluaa kuulla loruja ja laulua. Vatsan hellä silittely ja liikkeiden tunnustelu on yhteinen leikki. Voitte katsella myös ultraäänikuvia yhdessä.

Kerro lapsillesi, että pian vauva on sylissänne ja saatte kaikki tutustua häneen ja että hänelle voi antaa mielin määrin hoivaa ja huolenpitoa – ja välillä unirauhaa.

Lapset voivat myös miettiä, mitä voivat vauvan kanssa tehdä. Voit sanoa, että tullessaan vauva synnyttää sisaruksensa isosiskoksi tai -veljeksi. Tästä merkiksi voisi miettiä pientä ”vauvan lahjaa” isommille lapsille, kun vauva syntyy.

Voit kertoa tarinoita miten paljon ja juuri samalla tavalla heitä on hoidettu ja heidän kanssaan leikitty.

Sisarusten kanssa voit palata myös heidän vauva-aikaansa. Vauvakirjat ja -albumit esille! Voit kertoa tarinoita miten paljon ja juuri samalla tavalla heitä on hoidettu ja heidän kanssaan leikitty. Miten suuri edistysaskel olikaan kääntyminen, nauru, vilkutus tai hammas.

Voit puhua vauvaleikeistä, joita heidän kanssaan on leikitty, ja joita sisarukset voivat pian leikkiä uuden vauvan kanssa: päristely, matkiminen, piilosta kurkkiminen tai vauvan tiputtaman lusikan nosteluleikki.

Jos tuttavapiirissä on vauvoja, voitte tehdä yhteisen tutkimusmatkan vauvaperheeseen ja oppia, minkälaisia vauvat ovat. Kannattaa sanoa, että vauva on myös rasittava: hoitoon, syöttöön ja heijaamiseen kuluu paljon aikaa. Voit kuvailla, millainen itkukielellä puhuja vauva on pitkään. Näin lapsilla on mahdollisuus ja lupa jo nyt pohtia myös kateuden tai harmin tunteita; ne voi ottaa myös tarkoituksella puheeksi.

Lapsille on hyvä kertoa, että ajan käytöllä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä rakkauden määrän kanssa: vanhemmilla riittää rajattomasti rakkautta joka lapselle, vaikka heitä olisi kymmenen.

Sisarusten on lupa tuntea monia tunteita vauvaan liittyen, mutta se pitää tehdä selväksi, että vauvaa ei saa satuttaa.

Sisarusten on lupa tuntea monia tunteita vauvaan liittyen, mutta se pitää tehdä selväksi, että vauvaa ei saa satuttaa. Tunteita voi sen sijaan tuulettaa puhumalla tai harmittamispuuhissa: pahan mielen piirtämisellä, tylsyys-tasajalkaa hyppimällä, harmi-tyynyyn huutamisella ja isin kurjuus-kainaloon käpertymällä.

Teidän kannattaa myös etukäteen miettiä, miten saatte aikanne jaettua kaikille kolmelle lapselle niin, että vanhemmatkin lapset saavat välillä täysin omaa huomiota. Vauvanhoitoapuja, verkostoja ja suunnitelmia on hyvä olla niin, ettei kenenkään tarvitse turhautua tai uupua. Näin kaikkien hyvinvointi voi lisääntyä onnellisen ja odotetun perheenlisäyksen myötä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla