Ulkonäön periytyminen vanhemmilta vauvalle on arvoitus. Jotakin kuitenkin tiedetään.

Joskus vauva muistuttaa selvästi toista vanhempaa, joskus taas on vaikea sanoa, kummalta vanhemmalta vauva on perinyt ulkonäkönsä. Toisinaan vauva muistuttaa omien vanhempiensa sijasta isovanhempaa tai vaikkapa enoaan.

Ulkonäön periytyminen vanhemmilta lapselle ei ole yksinkertainen juttu.

Lapsi perii kaikki geeninsä vanhemmiltaan, ja ulkonäönkin periytyminen on geeneistä kiinni, mutta geenien käyttäytyminen onkin sitten kiinni lähes pelkästä sattumasta.

Juuri geenien arvaamattomuus ja sattumanvaraiset yhdistelmät tekevät meistä jokaisesta ainutlaatuisen yksilön.

Ja sitten on tietenkin vielä kasvatus, ympäristö, kokemukset ja elämykset, jotka viime kädessä muokkaavat meistä jokaisesta lopulta sen, mitä olemme.

Lähes aina löydämme omasta lapsestamme kuitenkin jotain tuttua – jos emme mitään yksittäistä piirrettä, niin ehkä tutulta näyttävän nenännyrpistyksen tai tavan heilauttaa hiukset silmiltä.

Joskus käy niinkin, että suvun ulkopuolelta adoptoitu lapsi tuntuu muistuttavan adoptiovanhempiaan. Siinä tapauksessa yhdennäköisyys voi olla katsojan silmässä: on mukavaa ja toivottavaa, että lapsi muistuttaa vanhempiaan, sillä sukunäön ja yhteisten piirteiden löytäminen vauvasta vahvistaa uuden perheenjäsenen kuulumista sukuun. Tutulla ulkonäöllä on yhteisöllisyyttä vahvistava psykologinen merkitys.

Periytyykö silmien ja hiusten väri?

Lukion biologian kirjoissa opetetaan edelleen yksinkertaiset periytymissäännöt (Mendelin laki), joiden mukaan esimerkiksi lapsen silmien värin pystyy ennustamaan sen perusteella, minkä väriset silmät vanhemmilla on.

Silmien tai hiusten värin periytyminen on kuitenkin huomattavasti monimutkaisempi prosessi kuin mitä koulussa opetetaan. Täysin aukottomasti silmien värin periytymistä ei tunneta vieläkään.

Sen sijaan todennäköisyyksistä voidaan sanoa jotakin. On erittäin todennäköistä, että kahden sinisilmäisen vanhemman lapsi on myös sinisilmäinen ja melko todennäköistä, että ruskeasilmäisen ja sinisilmäisen vanhemman lapsi on ruskeasilmäinen.

Silti ei ole täysin mahdotonta, että kahdelle sinisilmäiselle syntyy ruskeasilmäinen lapsi – tällaistakin sattuu, eikä silloin ensimmäkseksi kannata lähteä etsimään syyllistä putkimiehestä tai talkkarista.

Vauva 5/2012

Vierailija

Miten ulkonäkö periytyy vanhemmilta vauvalle?

Vierailija 02.12.2014 klo 16:24 nyyyyyyyyt ei taida toimittaja olla ihan perillä näistä. Sinisilmäiset vanhemmat eivät_koskaan_voi saada ruskeasilmäistä lasta. Sinisilmäisyys vaatii molemmalta vanhemmalta sinisilmäisyysalleelin, ja sinisilmäisille vanhemmilla taas molemmilla kuuluu olla sinisilmäalleelit ---> ss+ss=ss Sinisilmäiset vanhemmat voivat saada ruskeasilmäisen lapsen. http://genetics.thetech.org/how-blue-eyed-parents-can-have-brown-eyed-children
Lue kommentti
Vierailija

Miten ulkonäkö periytyy vanhemmilta vauvalle?

Vierailija 02.12.2014 klo 16:24 nyyyyyyyyt ei taida toimittaja olla ihan perillä näistä. Sinisilmäiset vanhemmat eivät_koskaan_voi saada ruskeasilmäistä lasta. Sinisilmäisyys vaatii molemmalta vanhemmalta sinisilmäisyysalleelin, ja sinisilmäisille vanhemmilla taas molemmilla kuuluu olla sinisilmäalleelit ---> ss+ss=ss Voi elämä. Mee pois pätemästä kun et selvästikikään tiedä tarpeeksi. Käytännössä kaikki yhdistelmät on mahdollisia. Ei ole eettistä nykyaikana levittää hömppää vastoin parempaa...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt