Nelivuotias poikani ei tahdo nukkua yksin eikä edes nukahda, jollen mene samaan aikaan hänen kanssaan nukkumaan.

Oma huone ja oma sänky eivät myöskään kelpaa, poika nukkuu vain vieressäni. Hän kuulemma pelkää mörköjä. Tutut ja turvalliset iltarutiinit sadunlukutuokioineen kuuluvat ohjelmaan, eikä meillä katsella pelottavia lastenohjelmia. Päivällä poika on hyvin vilkas ja jaksavainen. Voisiko kyseessä olla adhd? Mikä avuksi?

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri­ ­Raisa Cacciatore vastaa:

Kiitos kysymyksestä, teillä siis taistellaan illat unimörköjen kanssa – tavallinen tilanne leikki-ikäisen perheessä. Lapsi riehuu silmin nähden väsyneenä, muttei millään rauhoitu ilman koko ajan vieressä valvovaa aikuista. Kyse on lapsen itsesäätelyn kehittymättömyydestä ja vaikeudesta rauhoittua ilman aikuisen apua. Vierellä valvovan aikuisen mahdollinen ärtymys vain ruokkii lapsen rauhattomuutta.

Lapsen mielikuvitus kehittyy ja rikastuu neljän vuoden iässä. Mörköjä ei voi vähätellä, ne ovat lapselle todellisia eivätkä katoa käskemällä. Kysele, mikä niissä pelottaa. Puhuminen puolittaa pelon. Voit myös muistella omia lapsuutesi mörköjä ja näin tehdä mörköajatuksista vähemmän pelottavia. Kannattaa jutella asiasta rauhassa päiväsaikaan,  ja niin paljon kuin tarvitaan.

Kerro samalla toistuvasti, jämäkästi ja rakastavasti, että mörköjä ei ole huoneessa, eikä niitä ole missään muuallakaan.

Tutkikaa myös yhdessä tarkasti lapsen huone ennen uniaikaa. Kerro samalla toistuvasti, jämäkästi ja rakastavasti, että mörköjä ei ole huoneessa, eikä niitä ole missään muuallakaan.

Kiitä ja onnittele lasta aina, kun hän voittaa pelkonsa. Jos pelko on suuri, voi lapsen aluksi antaa nukahtaa vanhempien sänkyyn, josta hänet sitten kannetaan omaansa. Joka aamu hehkutetaan sitä, miten hienosti omassa sängyssä nukkuminen meni. Pikku hiljaa voivat iltarutiinitkin siirtyä omaan sänkyyn.

Voit laatia yhdessä poikasi kanssa kalenterin, johon liimataan iloisia tarroja, kun nukkuminen omassa huoneessa onnistuu. Hehkuta kaikille, kun lapsi onnistuu äläkä valita lapsen kuullen tämän univaikeuksia.

Joka tapauksessa tarvitaan selvät säännöt ja sitkeyttä pitäytyä suunnitelmassa.

Hehkuta kaikille, kun lapsi onnistuu äläkä valita lapsen kuullen tämän univaikeuksia.

Ikäkausi, jolloin lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa, vaihtelee lapsesta riippuen mutta menee aina aikanaan ohi. Taaperoikäisen univaikeudet voivat johtua monista syistä ja ongelmia voi olla muitakin kuin vaikeus nukahtaa.

Lapsella voi olla omia huolia, jotka ilmenevät nukkumisvaikeuksina. Lapset kantavat toisinaan myös aikuisten huolia. Kuinka äiti voi? Onko perheessä toista vanhempaa? Missä kunnossa ovat talous, terveys tai suhteet läheisiin?

Lapsi voi myös tiedostamattaan tehdä illasta hankalan, jotta vanhemmat eivät esimerkiksi pystyisi kinastelemaan keskenään. Tai hän voi oireilla perheessä tapahtuneiden muutosten takia. Lapsen kanssa kannattaakin rauhassa päiväsaikaan keskustella kaikista hänen elämäänsä liittyvistä asioista. Ja aina kannattaa painottaa, ettei lapsen tarvitse kantaa huolta aikuisten asioista, aikuiset kyllä hoitavat ne kuntoon.

Lapset kantavat toisinaan myös aikuisten huolia.

Entäpä voiko poikaasi pelottaa jokin seuraavan päivän asia, josta hän kokee turvattomuutta? Siinä tapauk­sessa lapsen kanssa voi rauhallisesti ja myönteiseen sävyyn puhua seuraavan päivän ohjelman läpi. Samalla lapsi saa mahdollisuuden kertoa, jos jokin asia tulevassa päivässä huolettaa.

Lapsi voi joskus myös kadehtia aikuista, jolla on lupa nukkua toisen aikuisen seurassa, vaikka hän joutuu nukkumaan yksin. Hän saattaa myös olla mustasukkainen aikuisten kahdenkeskisestä ilta-ajasta. Tällaisissa tilanteissa vanhemman kannattaa olla selkeä ja jämäkkä: lapsen nukkumaanmenolle on oma aikansa ja vanhemmat menevät nukkumaan vasta myöhemmin. Se voi kiukuttaa lasta, mutta näin asiat vain ovat.

Entä saako lapsi vanhemmiltaan tarvitsemaansa huomiota päiväsaikaan? Päiväkotipäivä on lapsille vaativa, ja vanhempaa voi olla ikävä. Lapselle tekee hyvää päästä heti kotiin tultuaan vanhemman syliin tankkaamaan hellyyttä ja käymään siinä rauhassa läpi päivän kuulumisia.

Adhd on tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö, jonka tulee näyttäytyä monilla eri osa-alueilla lapsen toiminnassa ja käyttäytymisessä, ei vain esimerkiksi nukkumisvaikeutena. Onko sinulla huoli lapsesta ja hänen käyttäytymisestään muutenkin kuin nukkumisen osalta? Mikäli näin on, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi neuvolan kautta.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Aikuiset kysyvät lapsilta vääriä asioita, kertoo tuore väitöstutkimus päiväkodin arjesta.

Leikissä kuohuvat suuret tunteet: ilo, kiukku, suru, nolous. Mutta kun aikuinen tulee lähelle, lapset yksissä tuumin peittävät tunteensa. Jos meneillään on jokin kiistatilanne, lapset esittävät iloista huomatessaan aikuisen.

Tämä kävi systemaattisesti ilmi Mirja Könkään väitöskirjatutkimuksesta ”Eihän lapsil ees oo hermoja”, jossa hän analysoi videoituja vapaan leikin hetkiä kolmessa eri päiväkodissa.

Lapset eivät luota siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä.

Päiväkodin aikuiset auttoivat lapsia kyllä konkreettisissa asioissa, kuten majan rakennuksessa tai lautapelin sääntöjen selvittämisessä, mutta tunnekuohuissa harvemmin. Tunnetaitojen vahvistaminen on yksi varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä, mutta tutkimuksen valossa näyttää siltä, että siinä ei kovin hyvin onnistuta.

– Lapset salaavat tunteensa, koska heillä ei ole luottoa siihen, että aikuinen pysähtyisi kuulemaan, näkemään ja ymmärtämään heitä ja ratkoisi asiaa heidän näkökulmastaan oikein, Köngäs sanoo.

Videoidusta materiaalista selviää, että lapsilla on perusteet epäluuloonsa. Niissä tilanteissa, kun aikuinen tuli selvittämään lasten keskinäistä tunnepitoista kahakkaa, hän tulkitsi tilannetta aikuisten määrittämien sääntöjen näkökulmasta, eikä lasten kokemus tullut kuulluksi.

– Esimerkiksi lelujen heitteleminen on aikuisen mielestä aina kiellettyä, mutta lapsille saattaa jossain tilanteessa olla aivan selvää, miksi leluja on heitelty, Köngäs selittää.

Tilanteen selvittely saattaisi sujua aivan toisella tapaa, jos aikuinen pysähtyisi kysymään ja kuuntelemaan lasten tunteita näissä hetkissä.

Kiireessä ei ehdi kuunnella

Videoaineistosta näkyi myös, miten päiväkodin aikuisten kiire, väsymys ja kuormitus näkyvät vuorovaikutuksessa.

– Sama aikuinen saattoi aamulla olla kireä ja tiuskaista lapsille jotain tylyä – mutta iltapäivällä kahvitauon jälkeen, kun osa lapsista on jo haettu ja kiirettä on vähemmän, hän asettuikin kiinnostuneena lasten tasolle kysymään, mikä leikki on menossa, mitä siinä tapahtuu ja voisiko siihen tulla mukaan.

Huonoja hetkiä tulee, mutta joka päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Lohdullista oli huomata, että lapset eivät kantaneet kaunaa vaan toivottivat aikuisen tervetulleeksi leikkiin.

– Tämä on lohduttava ajatus myös vanhemmille: huonoja hetkiä tulee, mutta joka ikinen päivä on uusi mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa.

Miten sitten pääsee sellaiseksi aikuiseksi, jolle lapset kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan?

– Tärkeintä on aito kiinnostus. Lapset huomaavat kyllä sen, Mirja Köngäs sanoo.

Usein auttaa, että laskeutuu leikin tasolle. Ei luennoi ja saarnaa, vaan kysyy ja kuuntelee.

Myös aikuisen mielentila vaikuttaa. Kiihtyneenä ja stressaantuneena on vaikea pysähtyä kuuntelemaan toisia, ja lapset huomaavat sen. Siksi kannattaa opetella keinoja rauhoittaa omaa mieltään.

Tunnetaidot suojaavat lasta

Noin 60 tunnin videomateriaalista selvisi myös, miten iso merkitys on kotien tunnekasvatuksella. Ne lapset, joilla oli hyvät tunnetaidot, selvisivät päiväkotipäivän kuormituksesta paremmin kuin muut. He tunnistivat ja ymmärsivät hyvin omia ja muiden tunteita ja osasivat säädellä omia tunnekuohujaan. Hyvät tunnetaidot suojaavat siis lasta stressiltä.

– Lasten käytöksestä näki, miten heitä on kotona kohdeltu. Eräskin lapsi koki, ettei kaveri kuunnellut häntä. Sen sijaan, että olisi huutanut, että taaskaan sä et kuuntele, lapsi otti kaveriaan lempeästi kädestä ja kysyi: kuulitko, mitä mä sanoin, Köngäs kertoo.