Nelivuotias poikani ei tahdo nukkua yksin eikä edes nukahda, jollen mene samaan aikaan hänen kanssaan nukkumaan.

Oma huone ja oma sänky eivät myöskään kelpaa, poika nukkuu vain vieressäni. Hän kuulemma pelkää mörköjä. Tutut ja turvalliset iltarutiinit sadunlukutuokioineen kuuluvat ohjelmaan, eikä meillä katsella pelottavia lastenohjelmia. Päivällä poika on hyvin vilkas ja jaksavainen. Voisiko kyseessä olla adhd? Mikä avuksi?

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri­ ­Raisa Cacciatore vastaa:

Kiitos kysymyksestä, teillä siis taistellaan illat unimörköjen kanssa – tavallinen tilanne leikki-ikäisen perheessä. Lapsi riehuu silmin nähden väsyneenä, muttei millään rauhoitu ilman koko ajan vieressä valvovaa aikuista. Kyse on lapsen itsesäätelyn kehittymättömyydestä ja vaikeudesta rauhoittua ilman aikuisen apua. Vierellä valvovan aikuisen mahdollinen ärtymys vain ruokkii lapsen rauhattomuutta.

Lapsen mielikuvitus kehittyy ja rikastuu neljän vuoden iässä. Mörköjä ei voi vähätellä, ne ovat lapselle todellisia eivätkä katoa käskemällä. Kysele, mikä niissä pelottaa. Puhuminen puolittaa pelon. Voit myös muistella omia lapsuutesi mörköjä ja näin tehdä mörköajatuksista vähemmän pelottavia. Kannattaa jutella asiasta rauhassa päiväsaikaan,  ja niin paljon kuin tarvitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerro samalla toistuvasti, jämäkästi ja rakastavasti, että mörköjä ei ole huoneessa, eikä niitä ole missään muuallakaan.

Tutkikaa myös yhdessä tarkasti lapsen huone ennen uniaikaa. Kerro samalla toistuvasti, jämäkästi ja rakastavasti, että mörköjä ei ole huoneessa, eikä niitä ole missään muuallakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitä ja onnittele lasta aina, kun hän voittaa pelkonsa. Jos pelko on suuri, voi lapsen aluksi antaa nukahtaa vanhempien sänkyyn, josta hänet sitten kannetaan omaansa. Joka aamu hehkutetaan sitä, miten hienosti omassa sängyssä nukkuminen meni. Pikku hiljaa voivat iltarutiinitkin siirtyä omaan sänkyyn.

Voit laatia yhdessä poikasi kanssa kalenterin, johon liimataan iloisia tarroja, kun nukkuminen omassa huoneessa onnistuu. Hehkuta kaikille, kun lapsi onnistuu äläkä valita lapsen kuullen tämän univaikeuksia.

Joka tapauksessa tarvitaan selvät säännöt ja sitkeyttä pitäytyä suunnitelmassa.

Hehkuta kaikille, kun lapsi onnistuu äläkä valita lapsen kuullen tämän univaikeuksia.

Ikäkausi, jolloin lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa, vaihtelee lapsesta riippuen mutta menee aina aikanaan ohi. Taaperoikäisen univaikeudet voivat johtua monista syistä ja ongelmia voi olla muitakin kuin vaikeus nukahtaa.

Lapsella voi olla omia huolia, jotka ilmenevät nukkumisvaikeuksina. Lapset kantavat toisinaan myös aikuisten huolia. Kuinka äiti voi? Onko perheessä toista vanhempaa? Missä kunnossa ovat talous, terveys tai suhteet läheisiin?

Lapsi voi myös tiedostamattaan tehdä illasta hankalan, jotta vanhemmat eivät esimerkiksi pystyisi kinastelemaan keskenään. Tai hän voi oireilla perheessä tapahtuneiden muutosten takia. Lapsen kanssa kannattaakin rauhassa päiväsaikaan keskustella kaikista hänen elämäänsä liittyvistä asioista. Ja aina kannattaa painottaa, ettei lapsen tarvitse kantaa huolta aikuisten asioista, aikuiset kyllä hoitavat ne kuntoon.

Lapset kantavat toisinaan myös aikuisten huolia.

Entäpä voiko poikaasi pelottaa jokin seuraavan päivän asia, josta hän kokee turvattomuutta? Siinä tapauk­sessa lapsen kanssa voi rauhallisesti ja myönteiseen sävyyn puhua seuraavan päivän ohjelman läpi. Samalla lapsi saa mahdollisuuden kertoa, jos jokin asia tulevassa päivässä huolettaa.

Lapsi voi joskus myös kadehtia aikuista, jolla on lupa nukkua toisen aikuisen seurassa, vaikka hän joutuu nukkumaan yksin. Hän saattaa myös olla mustasukkainen aikuisten kahdenkeskisestä ilta-ajasta. Tällaisissa tilanteissa vanhemman kannattaa olla selkeä ja jämäkkä: lapsen nukkumaanmenolle on oma aikansa ja vanhemmat menevät nukkumaan vasta myöhemmin. Se voi kiukuttaa lasta, mutta näin asiat vain ovat.

Entä saako lapsi vanhemmiltaan tarvitsemaansa huomiota päiväsaikaan? Päiväkotipäivä on lapsille vaativa, ja vanhempaa voi olla ikävä. Lapselle tekee hyvää päästä heti kotiin tultuaan vanhemman syliin tankkaamaan hellyyttä ja käymään siinä rauhassa läpi päivän kuulumisia.

Adhd on tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö, jonka tulee näyttäytyä monilla eri osa-alueilla lapsen toiminnassa ja käyttäytymisessä, ei vain esimerkiksi nukkumisvaikeutena. Onko sinulla huoli lapsesta ja hänen käyttäytymisestään muutenkin kuin nukkumisen osalta? Mikäli näin on, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi neuvolan kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla