Jos nykinäoireet ovat hyvin häiritseviä, niihin liittyy muita oireita kuten tajunnanmenetyskohtauksia tai ne jatkuvat hyvin pitkään, kannattaa hakeutua lääkärin arvioon. Kuva: iStockphoto
Jos nykinäoireet ovat hyvin häiritseviä, niihin liittyy muita oireita kuten tajunnanmenetyskohtauksia tai ne jatkuvat hyvin pitkään, kannattaa hakeutua lääkärin arvioon. Kuva: iStockphoto

Miten suhtautua 3-vuotiaan pakonomaiseen tapaan räpytellä silmiään? Lastenlääkäri vastaa.

Miten pitäisi suhtautua 3-vuotiaan tyttären pakonomaiseen tapaan räpytellä silmiään? Silmissä ei ole muuta vikaa, joten kyseessä on ilmeisesti tic-oire. Miksi näitä oireita on joillakin lapsilla, mistä ne johtuvat? Onko lapseni hermosto jotenkin erilainen? Kestääkö hän stressiä tavallista huonommin?

Oireet pahenivat syksyllä päiväkodin aloittamisen jälkeen. Lapsi on luonteeltaan rauhallinen mutta reipas. ­Pitäisikö hänet viedä tutkittavaksi? Miten tic-oireet vaikuttavat hänen tulevaisuuteensa? Voisiko kyseessä olla alkava Touretten syndrooma?

Lastenlääkäri Jarmo Salo vastaa:

Tic- eli nykimisoireet ovat lapsilla varsin tavallisia. Hieman määritelmästä ja lähteestä riippuen niitä arvioidaan esiintyvän 10–25 prosentilla leikki- ja alakouluikäisistä lapsista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On tyypillistä, että jännitys, stressi ja uudet tilanteet voivat lisätä nykinöitä. Ne eivät siis ole oireiden syy, mutta vaikuttavat niihin. Tic-oireiden syytä ei tiedetä, mutta ne eivät viittaa mihinkään neurologiseen tai muuhun sellaiseen häiriöön, joten lääkärin arvio ei ole välttämätön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tic-oireiden syytä ei tiedetä, mutta ne eivät viittaa mihinkään neurologiseen tai muuhun sellaiseen häiriöön, joten lääkärin arvio ei ole välttämätön.

Touretten syndroomaan kuuluu nykimisten lisäksi vaihtelevia äännähtelyjä. Määritelmän mukaan diagnoosi voidaan asettaa, jos edellä mainitut oireet ovat alkaneet lapsuudessa ja niitä esiintyy useita kertoja päivässä lähes päivittäin vähintään vuoden ajan.

Touretten syndrooma on huomattavasti harvinaisempi kuin pelkät tic-oireet. Kouluiässä esiintyminen on prosentin luokkaa. Touretten syndroomalle on todettu ­perinnöllistä alttiutta. Sen syistä on monia teorioita, mutta senkin tausta on pitkälti tuntematon.

Yleensä tic-oireet menevät ohi itsestään muutamassa kuukaudessa, pitkään jatkuva oireilu on harvinaista. Vaikka Touretten syndroomaan liittyvä oireilu on pitkäkestoisempaa, myös sen ennuste on hyvä ja suurin osa siitä kärsivistä pääsee oireistaan eroon aikuisuuteen mennessä.

Jos nykinäoireet ovat hyvin häiritseviä, niihin liittyy muita oireita kuten tajunnanmenetyskohtauksia tai ne jatkuvat hyvin pitkään, kannattaa hakeutua lääkärin arvioon. Tic-oireiluun on olemassa hoitokeinoja, jotka toteutetaan erikoissairaanhoidossa. Niitä harkitaan lähinnä silloin, jos oireilu aiheuttaa lapselle merkittävää toiminnallista tai sosiaalista haittaa tai häiritsee koulunkäyntiä.

Lievemmissä tilanteissa viisainta on olla kiinnittämättä oireeseen huomiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla