Mistä märkäruven tunnistaa? Kuinka helposti se tarttuu lapsesta toiseen?

Mistä märkäruven tunnistaa? Kuinka helposti se tarttuu lapsesta toiseen? Kaksivuotias poikamme leikki samassa kylpyammeessa serkkunsa kanssa, ja vasta jälkeenpäin sain kuulla, että serkulla oli märkärupea kasvoissaan. Miten märkärupea hoidetaan?

Lastenlääkäri Marjo Renko vastaa: Märkärupi on bakteerin aiheuttama, erittäin tarttuva ihoinfektio. Sitä esiintyy eniten kesäaikaan. Se tarttuu erityisesti lapsen ohueen ihoon herkästi kosketuksessa ja leviää edelleen sormien välityksellä
tulehtuneelta alueelta muille ihoalueille. Märkärupi alkaa tyypillisesti suunpielen ympäriltä tai sormista, mutta periaatteessa se voi lähteä liikkeelle mistä kohtaa ihoa tahansa. Tulehtuneelle alueelle ilmaantuu ensin punoittava näppylä, joka muuttuu kellertävää nestettä sisältäväksi rakkulaksi. Tämän jälkeen se rupeutuu karstaiseksi. Näppylät saattavat aristaa ja kutittaa.

Heti kun märkärupea epäillään, kannattaa aloittaa ensihoito paikallisella antibioottisalvalla (esimerkiksi Bacibact tai Fucidin). Voidetta laitetaan useita kertoja päivässä. Mikäli ihomuutokset lisääntyvät ensimmäisten päivien aikana, tarvitaan lisäksi antibioottikuuri suun kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva 10/2010

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla