Jos esimerkiksi lapsen yleistila on laskenut, hänellä on voimakas vatsakipu tai hän ontuu ilman selvää vammaa, tilanne vaatii lääkärin arvion. Kuva: iStockphoto.
Jos esimerkiksi lapsen yleistila on laskenut, hänellä on voimakas vatsakipu tai hän ontuu ilman selvää vammaa, tilanne vaatii lääkärin arvion. Kuva: iStockphoto.

Lääkkeitä voi käyttää tarvittaessa hyvinkin pitkään ilman haittoja, mutta on tärkeää välillä pysähtyä miettimään, mitä lääkkeillä hoidetaan. Pitkään jatkuvan tai epäselvän kivun ja hankaluuden syy pitää selvittää.

Miten särkylääkkeillä hoidetaan pienen lapsen kipua? Parasetamolia suositellaan ensisijaisena kipu- ja kuumelääkkeenä vauvoille, mutta kuinka pitkään sitä voi turvallisesti antaa? Oma puolivuotias vauvani lopetti flunssan aikana kiinteän ravinnon syömisen, ja lääkäri suositteli parasetamolia kipeän kurkun hoitoon ennen syöttöä. Lääke auttoi ja flunssakin meni ohi. Pian tämän jälkeen vauvalle puhkesi hampaita monta kerralla, ja lapsi oli tästä selvästi ki­peänä. Voiko parasetamolia antaa lapselle yhtäjaksoisesti pitkään? Mitä muita särkylääkkeitä pikkulapsi voi käyttää?

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

On tärkeää, että lasten kipu huomioidaan ja että tarvittaessa sitä hoidetaan joko lääkkeillä tai muilla menetelmillä.

Lasten kipua hoitaessa on kuitenkin muistettava pohtia, mistä kipu johtuu. Esimerkiksi hampaiden tuloon, pikkuvammoihin ja flunssiin voi liittyä lyhytaikaista kipua, jota voi ja kannattaa hoitaa kipulääkkeillä, jos lapsi muuten tuntuu voivan hyvin. Kuitenkin jos esimerkiksi lapsen yleistila on laskenut, hänellä on voimakas vatsakipu tai hän ontuu ilman selvää vammaa, tilanne vaatii lääkärin arvion.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös jos kipu pitkittyy tai siinä on vanhempien silmiin jotain erikoista tai huolestuttavaa, lapsi on syytä viedä tutkittavaksi. Joskus tosin edellä mainittujen kipujen syy voi selvitä ilman lääkäriäkin. Esimerkiksi ummetus on tavallisimpia kovankin vatsakivun aiheuttajia, ja se voi olla hyvinkin ilmeinen, kunhan asiaa osaa ajatella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samat periaatteet sopivat kuumeen hoitoon, kunhan muistaa, että alle kahden kuukauden ikäinen kuumeileva lapsi tulee viedä heti lääkäriin.

Tavanomaiset lasten kivunhoitoon käytettävät lääkkeet ovat annossuosituksia noudattaen turvallisia ja merkittävät haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Tavanomaiset lasten kivunhoitoon käytettävät lääkkeet ovat annossuosituksia noudattaen turvallisia ja merkittävät haittavaikutukset ovat harvinaisia. Kipulääkkeiden tehossa ei ole merkittäviä eroja, ja vatsaystävällisyytensä vuoksi parasetamoli on yleensä suositeltavin vaihtoehto. Myös esimerkiksi ibuprofeenia voi käyttää turvallisesti kolmen kuukauden iästä lähtien.

Lääkityksen jatkon tarvetta arvioitaessa on tärkeää huomioida lääkkeen vaikutusnopeus. Tavallisimpien kipulääkkeiden vaikutuksen alkuun kuluu noin puoli tuntia ja vaikutus on huipussaan noin tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta. Jos kipu siis hellittää selvästi alle puolessa tunnissa, lääkkeen antamisella ei ole ollut merkitystä.

Lääkkeitä voi käyttää tarvittaessa hyvinkin pitkään ilman haittoja, mutta on tärkeää välillä pysähtyä miettimään, mitä lääkkeillä hoidetaan. Esimerkiksi toistuvissa välikorvatulehduksissa, hampaiden puhjetessa ja edellisten vaivojen jatkoksi tulevissa nielutulehduksissa kipulääkkeen pitkäaikainenkin käyttö voi joskus olla perusteltua.

Sitä vastoin pitkään jatkuvan ja/tai epäselvän kivun ja hankaluuden syy pitää selvittää, varsinkin jos siihen liittyy muutoksia yleisvoinnissa, kävelyssä tai vastaavassa. Esimerkiksi kasvukivuissa lapsen lohduttaminen ja jalkojen hierominen on yleensä riittävä hoito ja vatsakivuissa lääkkeestä on harvoin merkittävää apua.

Kuumeen hoidossa on hyvä muistaa, että kuumeesta sinänsä ei ole haittaa. Päinvastoin, on tutkimusnäyttöä, jonka mukaan kuume voi jopa nopeuttaa paranemista. Kuumeella on siis tarkoituksensa!

Jos lapsi on selvästi tuskainen ja kärsii flunssastaan, kuume-/kipulääkettä kannattaa antaa.

Usein kuumeen vaihtelu on kaiken lisäksi lapselle ikävämpää kuin jatkuva tasainen kuume. Kuumeen laskiessa lapsi hikoilee, kuumeen noustessa paleltaa. Kuumelääkkeen avulla ei myöskään pystytä ehkäisemään kuumekouristuksia.

Kuumeisen lapsen hoidossa olennaista ei siis ole kuumelukema vaan lapsen vointi. Jos lapsi on selvästi tuskainen ja kärsii flunssastaan, kuume-/kipulääkettä kannattaa antaa.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla