Miten särkylääkkeillä hoidetaan pienen lapsen kipua?

Miten särkylääkkeillä hoidetaan pienen lapsen kipua? Parasetamolia suositellaan ensisijaisena kipu- ja kuumelääkkeenä vauvoille, mutta kuinka pitkään sitä voi turvallisesti antaa? Oma puolivuotias vauvani lopetti flunssan aikana kiinteän ravinnon syömisen, ja lääkäri suositteli parasetamolia kipeän kurkun hoitoon ennen syöttöä. Lääke auttoi ja flunssakin meni ohi. Pian tämän jälkeen vauvalle puhkesi hampaita monta kerralla, ja lapsi oli tästä selvästi ki­peänä. Voiko parasetamolia antaa lapselle yhtäjaksoisesti pitkään? Mitä muita särkylääkkeitä pikkulapsi voi käyttää?

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

On tärkeää, että lasten kipu huomioidaan ja että tarvittaessa sitä hoidetaan joko lääkkeillä tai muilla menetelmillä.

Lasten kipua hoitaessa on kuitenkin muistettava pohtia, mistä kipu johtuu. Esimerkiksi hampaiden tuloon, pikkuvammoihin ja flunssiin voi liittyä lyhytaikaista kipua, jota voi ja kannattaa hoitaa kipulääkkeillä, jos lapsi muuten tuntuu voivan hyvin. Kuitenkin jos esimerkiksi lapsen yleistila on laskenut, hänellä on voimakas vatsakipu tai hän ontuu ilman selvää vammaa, tilanne vaatii lääkärin arvion.

Myös jos kipu pitkittyy tai siinä on vanhempien silmiin jotain erikoista tai huolestuttavaa, lapsi on syytä viedä tutkittavaksi. Joskus tosin edellä mainittujen kipujen syy voi selvitä ilman lääkäriäkin. Esimerkiksi ummetus on tavallisimpia kovankin vatsakivun aiheuttajia, ja se voi olla hyvinkin ilmeinen, kunhan asiaa osaa ajatella.

Samat periaatteet sopivat kuumeen hoitoon, kunhan muistaa, että alle kahden kuukauden ikäinen kuumeileva lapsi tulee viedä heti lääkäriin.

Tavanomaiset lasten kivunhoitoon käytettävät lääkkeet ovat annossuosituksia noudattaen turvallisia ja merkittävät haittavaikutukset ovat harvinaisia. Kipulääkkeiden tehossa ei ole merkittäviä eroja, ja vatsaystävällisyytensä vuoksi parasetamoli on yleensä suositeltavin vaihtoehto. Myös esimerkiksi ibuprofeenia voi käyttää turvallisesti kolmen kuukauden iästä lähtien.

Lääkityksen jatkon tarvetta arvioitaessa on tärkeää huomioida lääkkeen vaikutusnopeus. Tavallisimpien kipulääkkeiden vaikutuksen alkuun kuluu noin puoli tuntia ja vaikutus on huipussaan noin tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta. Jos kipu siis hellittää selvästi alle puolessa tunnissa, lääkkeen antamisella ei ole ollut merkitystä.

Lääkkeitä voi käyttää tarvittaessa hyvinkin pitkään ilman haittoja, mutta on tärkeää välillä pysähtyä miettimään, mitä lääkkeillä hoidetaan. Esimerkiksi toistuvissa välikorvatulehduksissa, hampaiden puhjetessa ja edellisten vaivojen jatkoksi tulevissa nielutulehduksissa kipulääkkeen pitkäaikainenkin käyttö voi joskus olla perusteltua.

Sitä vastoin pitkään jatkuvan ja/tai epäselvän kivun ja hankaluuden syy pitää selvittää, varsinkin jos siihen liittyy muutoksia yleisvoinnissa, kävelyssä tai vastaavassa. Esimerkiksi kasvukivuissa lapsen lohduttaminen ja jalkojen hierominen on yleensä riittävä hoito ja vatsakivuissa lääkkeestä on harvoin merkittävää apua.

Kuumeen hoidossa on hyvä muistaa, että kuumeesta sinänsä ei ole haittaa. Päinvastoin, on tutkimusnäyttöä, jonka mukaan kuume voi jopa nopeuttaa paranemista. Kuumeella on siis tarkoituksensa!

Usein kuumeen vaihtelu on kaiken lisäksi lapselle ikävämpää kuin jatkuva tasainen kuume. Kuumeen laskiessa lapsi hikoilee, kuumeen noustessa paleltaa. Kuumelääkkeen avulla ei myöskään pystytä ehkäisemään kuumekouristuksia.

Kuumeisen lapsen hoidossa olennaista ei siis ole kuumelukema vaan lapsen vointi. Jos lapsi on selvästi tuskainen ja kärsii flunssastaan, kuume-/kipulääkettä kannattaa antaa.

Useiden lääkkeiden samanaikainen käyttö kuumeen hoidossa ei ole perusteltua. Käytettäessä riittäviä annoksia teho ei yhteiskäytöllä lisäänny, mutta haittavaikutusten riski kasvaa.

Vauva 7/2013

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Imettävän äidin kannattaa suosia hajustettomia tuotteita, sillä äidin tuoksu on vauvalle mieluisin.

1. Synnytyksen jälkeen iho muuttuu

Hormonimuutokset voivat tehdä raskausajan heleän kasvojen ihon rasvaiseksi ja näppyläiseksi synnytyksen jälkeen. Voit siis joutua huolehtimaan ihonhoidostasi tavallista tarkemmin.

Sampoot ja saippuat sisältävät tensidejä, puhdistavia aineita, jotka kuivattavat ihoa herkästi. Käytä siis keholle ja hiuksille vain tarvittava määrä pesuainetta. Normaalin ihon kosteuttamiseen riittää tavallinen, mieto tai hajusteeton kosteusvoide.

Kosteusvoidetta voi tarvittaessa levittää myös rinnoille, mutta vältä rinnanpään ja nännipihan aluetta. Ensinnäkin kosteusvoide maistuu vauvan suussa pahalta, ja toisekseen voiteen ainesosat päätyvät vauvan elimistöön. Vauva voi herkistyä ja allergisoitua näille aineille. Vastasyntyneen hajuaisti on tarkka, ja voimakkaat hajusteet imetyksen alkutaipaleella voivat häiritä vauvaa. Maidon ja äidin ominaistuoksu on vauvalle mieluisin.

2. Raskausarvet vaalenevat ajan kanssa

Imetyksen alussa rinnat saattavat tarvita suojaa ennen kuin ne tottuvat imetykseen. Rasvainen rintamaito suojaa ihoa, kun levität maitotipan rinnanpäälle imetyksen jälkeen. Toinen vaihtoehto on lanoliini eli lampaanvillarasva, joka on paksumpaa ja antaa erityisen suojan aroille rinnanpäille. Lanoliinivoidetta saa apteekista, ja sitä ei tarvitse pestä pois ennen imetystä.

Jos rinnanpäät ovat todella kipeät tai haavautuneet, kokeile väliaikaisesti rintakumia.

Raskauden aikana iho paikoitellen venyy ja voi kutista. Ihoon jää tavallisesti raskausarpia, eli venymäarpia, jotka ajan mittaan vaalenevat ja muuttuvat huomaamattomimmiksi. Raskaana oleville tarkoitettuja ihonhoitotuotteita voi käyttää myös imetyksen aikana.

Arpigeeliä, joka on tarkoitettu leikkausarville, voi halutessaan käyttää mahdolliseen sektioarpeen. Geeliä saa kuitenkin käyttää vasta, kun haava on kokonaan parantunut.


3. Tuoksuttomat tuotteet ovat vauvalle parhaita

Miedot tai hajusteettomat tuotteet ovat vauvan kanssa paras valinta. Vauvan vaatteet pestään ja huuhdellaan aina hajusteettomilla tuotteilla, sillä vauvan iho on hyvin herkkä. Hajusteettomat tuotteet ovat hyväksi myös äidin iholle. Annostele pyykinpesuainetta ja huuteluainetta vain tarvittava määrä, niin vaatteisiin ei jää pesuainejäämiä.

Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta sekä raskaana oleville että imettäville äideille, sillä se ei sisällä ftalaatteja, parabeeneja tai synteettisiä ainesosia.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä märempää, sen parempi – jos taaperolta kysytään! Näissä varusteissa leikkijä pysyy kuivana.

Sadehaalarissa on pehmeä ja lämmin fleecevuori, hihan ja lahkeensuissa kuminauhat. Koot 80–140 cm. 64,95 e, Ellos Kids.

Sadesäällä voi leikkiä seepraleikkejä! Lasten sademuoti vilisee eläinkuoseja. Sadetakin koot 74–140 cm. 29,99 e, KappAhl. Sateenvarjo 7,99 e, KappAhl.

Sadehatun saa napakasti kiinni, sillä nauhat joustavat. Teipatut saumat. Koot 48–54. 12,95, Ellos Kids.

Sadetakissa ja sadehousuissa on vesitiiviiksi hitsatut saumat. Vesipilariarvo yli 10 000 mm. Koot 74–92 cm. Takki 44,90 e, housut 39,90 e, Polarn O. Pyret.

Kumisaappaissa on lämmin vuori ja kiristettävä yläosa, joka pitää veden loitolla. Koot 22–37. 44,95 e, Reima.

Töppösten pehmeä ja liukumaton pohja sopii erinomaisesti kävelyä harjoittelevalle lapselle. Nylonkangas hylkii vettä, ja vuori on fleeceä. Koot S (0–9 kk) ja M–XL (9 kk–3 v). 39,90 e ja 48,90 e, Stonz.

Vuorin ansiosta varpaat pysyvät lämpiminä kumisaappaissa. Koot 21–36. 39,50 e, Nokian.

Saderukkasissa on heijastavat nauhat. Koot 80–128 cm. 16,95 e, Reima.

Softshell-haalari riittää kostealla kelillä, sillä se hylkii vettä ja pitää tuulta. Kokopitkä vetoketju.Koot 74–98 cm. 74,95 e, Mjosa Reima.

Ethän pese sadevaatteita liikaa

  • Sadevaatteille riittää usein pelkkä pyyhkiminen tai suihkutus. Pesu liian usein kuluttaa kangasta.
  • Pese sadevaatteet nurinpäin matalassa lämpötilassa.
  • Kuivata ne nurinpäin henkarissa.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.