Mistä tunnistat täin ja miten niistä pääsee eroon?

Täit leviävät päiväkodeissa lasten päästä toiseen. Täit eivät ole varsinaisesti terveydelle haitallisia, päänahan ärtymistä lukuunottamatta, mutta niin epämiellyttäviä, että niistä hankkiudutaan kiireesti eroon. Täiden tarttumiseen eivät vaikuta hiusten puhtaus tai tukanväri, eivätkä täitä levitä myöskään eläimet.

Mistä tunnistat: Päätäi on 2–4 millimetrin mittainen, litteä ja läpikuultavan harmahtava siivetön hyönteinen, joka liikkuu vikkelästi ja imee verta ihmisen päänahasta. Täin voi nähdä paljain silmin. Liikkuvaisia täitä helpommin löytyvät niiden munat eli saivareet. Ne ovat vaaleita, noin millimetrin mittaisia soikeita nystyröitä, jotka ovat tiukasti kiinni hiusten tyvessä. Yleisimmin saivareita löytyy niskahiuksista ja korvien takaa. Mannaryynimäiset saivareet eivät irtoa puhaltamalla kuten hilse vaan tuntuvat sormissa. Täit elävät noin kuukauden verran, jona aikana naaraat munivat 6–8 munaa päivässä. Munista kuoriutuu uusia täitä reilun viikon kuluessa, lisääntyminen on siis tehokasta.

Miten havaitset tartunnan: Selkeä merkki täitartunnasta on näköhavainnon ohella päänahan kutina. Täitarkastukseen soveltuu parhaiten apteekista saatava tiheapiikkinen täikampa, jolla hiukset kammataan huolellisesti suortuva ja osio kerrallaan. Kuivien hiusten kampaaminen sujuu parhaiten, kun lapsi on kumartuneena pää alaspäin – valkoinen paperi lattilla helpottaa irtoavien täiden havaitsemista. Märkä tukka kammataan otsalta taaksepäin. Kampa kulkee kosteissa hiuksissa paremmin, kun ne ensin käsitellään hoitoaineella. Taaperoiden hentojen hiusten lomasta mönkiäiset erottaa suht helposti. Alle sentin mittaisiin hiuksiin täiden on vaikea tarttua, joten ainakaan kaljuilla pikkuvauvoilla niitä ei voi onneksi olla.

Miten hoidat: Täit ja saivareet eivät häviä itsestään, vaan vaativat häätöä apteekista saatavalla täisampoolla tai -liuoksella. Hyönteismyrkkyä sisältävien täisampoiden rinnalle on tullut lapsen iholle hellävaraisempia, torjunta-aineita sisältämättömiä häätöaineita, jotka tappavat ötökät mekaanisesti tukehduttamalla. Häätöaineiden käytön jälkeen täit poistetaan täikammalla kampaamalla.

Myös muut perheenjäsenet pitää tutkia ja kaikki tartunnan saaneet hoitaa samanaikaisesti. Hoito pitää toistaa noin viikon kuluttua, jotta myös ensimmäisen hoidon jälkeen kuoriutuneet täit saadaan pois päiviltä. Noudata tarkoin pakkausten ohjeita ja jatka täikammalla kampaamista hoitokertojen välillä parin viikon ajan, aluksi päivittäin.

Täit ovat joskus sitkeässä, ja käsittelyjä voidaan tarvita useampia ennen kuin kiusasta päästään eroon. Lääkesampoita ei kannata käyttää kuitenkaan turhaan, sillä täit saattavat kehittää vastustuskykyä paljon käytetyille hyönteismyrkkyvalmisteille. Joskus hoitosampoon merkkiä täytyy vaihtaa, jotta tartunnasta päästään eroon.

Täitä voi yrittää karkottaa ahkeran kampaamisen ohella myös hiustenkuivaajalla: kuuma puhallus ja samanaikainen kampaaminen saattaa koitua niiden turmaksi. Hiustenkuivaaja on lempeämpi keino kuin entisajan täisauna. Täitä saaneen lapsiparan päähän saatettiin valella paloöljyä tai tärpättiä ja laittaa lapsi saunaan hikoilemaan. Tehokkaampi tapa – myös nykyisin toimiva – oli leikata hiukset millinsängeksi.

Miten ehkäiset: Täit eivät hyppele metrien päästä uhrinsa hiuksiin vaan tarttuvat parhaiten suorassa kosketuksessa lasten leikkiessä. Lähekkäin leikkivillä tytöillä täitä tavataankin jonkin verran enemmän kuin pojilla. Täit voivat tarttua joskus myös yhteisessä käytössä olevien kampojen, hiusharjojen, pyyhkeiden, hiuskoristeiden ja hattujen kautta, joten niiden lainaamista kannattaa välttää. Tartuntariskiä voi hitusen pienentää pitämällä pitkät hiukset kiinni.

Kun täihäätö on tehty, kammat, tyynyliinat ja kaikki hiusten kanssa tekemisiin joutuneet materiaat tulee puhdistaa. Konepestävien tekstiilien pesuun riittää tavallinen 60-asteinen konepesu. Pakastinkylmyys ja myös kuiva kuumuus (+80 astetta) tekevät täistä selvää jälkeä parissa tunnissa. Voimalliset toimenpiteet, vimmattu siivous ja kodin desinfiointi ovat kuitenkin turhia, sillä täi menettää tartuntakykynsä ihmisen ulkopuolella viimeistään kahdessa päivässä. Riittää siis, että pehmolelut ja muut laitetaan muovipussiin ja syrjään parin päivän ajaksi.

Lasten päivittäinen täitarkastus on tartuntariskin aikoihin syksyllä ja joululoman jälkeen tammi–helmikuussa järkevää. Jos täitä löytyy, asiasta ilmoitetaan päivähoitopaikkaan tartunnan leviämisen pysäyttämiseksi. Lasta ei tarvitse eristää ja hän voi palata hoitoon ensimmäisen hoitokäsittelyn jälkeen.

Vauva 9/2012

Lisää tietoa päätäistä

Tässä on tilaa molemmille. Isosisko Amanda saa äidinmaitoa muutaman kerran päivässä, Noel aina halutessaan. Kuva: Satu Kemppainen

Kaksivuotias Amanda ja kahdeksankuinen Noel saavat molemmat äidinmaitoa. Tandemimetys on ollut Anna-äidille luonteva valinta.

Tissshh, toteaa Amanda, 2, kömpii äidin syliin ja painaa päänsä tämän kaula-aukkoon. Toisella rinnalla on jo asukas, kahdeksankuinen pikkuveli Noel.

Sisarukset hörppivät maitoa hetken tyytyväisinä, mutta alkavat pian kiskoa toisiaan hiuksista. Anna-äidin ei auta muu kuin pyytää Amandaa menemään isän kanssa piirtämään, jotta veli saa syödyksi.

– Ei laiteta tällä kertaa värikynää korvaan, Kalle-isä muistuttaa.

Vielä kuusi vuotta sitten Annan olisi ollut hankala kuvitella, että hän imettäisi vielä kahtakin lasta yhtä aikaa.

Ada-esikoisen imetystä vaikeutti lonkkaluksaation takia käytetty iso lonkkatyyny. Imetysasentoja oli vaikea löytää, ja kuukauden vanhana Ada siirtyi kokonaan korvikkeelle. Se oli Annalle pettymys.

– Itkin sitä pitkään. Ajattelin jopa, että jos joskus saisin lisää lapsia, en voisi imettää heitäkään – se olisi epäreilua Adaa kohtaan.


Kuka se siellä? Kalle-isä on löytänyt omat tapansa olla lastensa kanssa, vaikka maito tuleekin äidiltä.


Tällä olis nälkä. Myös Amandan lelut pitävät maidosta. Isä ja isosisko Ada ovat leikissä mukana.

Anna ja Adan isä erosivat, kun tyttö oli kahdeksankuinen. Neljä vuotta sitten Anna tapasi Kallen.

Kun pariskunta alkoi odottaa Amandaa, Anna halusi tehdä kaikkensa, jotta aiempi pettymys ei toistuisi. Imetys sujuikin jo ensi hetkistä. Ensimmäiset viikot Annasta tuntui, että vuorokaudessa oli vähemmän sellaisia tunteja, kun hän ei imettänyt. Se ei silti ahdistanut, päinvastoin. Suru esikoisen imetyksestä alkoi vaimeta.

– Adakin oli jonkin aikaa tosi kiinnostunut rinnoistani. Lypsin hänelle maitoa lasiin, ja kyllä Ada sen mielellään joi, mutta ei pyytänyt enää toiste lisää, Anna muistelee.

”Kielteiset tunteet ovat tandemimetyksessä tavallisia, mutta silti siitä tuli paha mieli.”

Jo puolen vuoden päästä Anna oli jälleen raskaana. Hänelle oli heti selvää, että hän haluaisi kokeilla, onnistuisiko tandemimetys eli kahden lapsen imetys yhtä aikaa. Neuvolakin kannusti Annaa jatkamaan voimiensa mukaan, koska kyseessä ei ollut riskiraskaus.

Annan vointi pysyi hyvänä läpi odotuksen, mutta hormonaalisista syistä maito väheni niin paljon, että Amandalle täytyi tarjota myös korviketta. Sinnikkäästi tyttö silti jaksoi tissillä käydä, ja synnytyksen jälkeen kärsivällisyys palkittiin.

– Amandan ilme oli aika autuas, kun hän maidonnousun jälkeen pääsi ensimmäistä kertaa rinnalle, Anna naurahtaa.

Kotona Anna huomasi, että isosisaruksen imetys herätti hänessä myös kielteisiä tunteita.

– Tuntui, että tarvitsen tilaa. Amanda ei antanut Noelin syödä rauhassa, vaan kiskoi veikalta tissiä suusta. Minua ärsytti, ja välillä tuli fyysistäkin pahoinvointia. Nämäkin tunteet ovat tandemimetyksessä tavallisia, mutta silti siitä tuli paha mieli.


Pikkuveljelle myös. ”Välillä, kun Amanda on rinnalla, hän saattaa alkaa kaivaa toista tissiä esiin Noelia varten”, Anna kertoo.

Kun vauva halusi maitoa lähes tauotta ja taaperokin toistakymmentä kertaa päivässä, alkoi Annan pinna pettää. Amandan imetystä oli pakko hiukan äidintahdistaa.

”Amanda saa usein kuulla, mitä noin iso tyttö tissillä tekee, vaikka hän on vielä kovin pieni.”

Anna koki myös helpommaksi, että lapset kävivät rinnalla pääosin eri aikaan. Näin Amandan imetys tuntui taas mukavalta, ja samalla tyttö sai kaipaamaansa omaa aikaa äidin kanssa.

– Nyt imetän Amandaa kolme, neljä kertaa päivässä. Hän saa itse päättää, koska haluaa lopettaa kokonaan.

THL:n mukaan noin kolmasosa suomalaisäideistä imettää vuoden tai pitempään. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee vähintään kahden vuoden imetystä. Rintamaidon ravinteet ja muut terveyshyödyt eivät katoa mihinkään, vaikka imetys jatkuisi vuosia. Pitkä imetys myös esimerkiksi laskee äidin rintasyöpäriskiä. Silti taaperoimetys herättää ennakkoluuloja.

– Nykyään Amanda saa usein kuulla, mitä noin iso tyttö tissillä tekee, vaikka hän on vielä kovin pieni.

Mitä jos äiti haluaa vielä torkkua, kun vauva on jo hereillä? Psykologi Leea Mattila vastaa.

Minulla on nelikuinen aamuvirkku vauva, joka nukkuu pinnasängyssä minun ja mieheni sängyn vieressä. Vauva heräilee aamulla kuuden aikaan, jolloin otan hänet viereeni, että saan itse nukkua vähän pidempään. Yleensä poika nukahtaa vielä noin tunniksi, minkä jälkeen hän herää höpöttelemään, ei itke. Itse haluan jatkaa unia vielä jonkin aikaa ja olenkin puoliunessa kahdeksaan asti.

Käytännössä lapsi siis höpöttelee itsekseen tunnin verran vieressäni ennen kuin nousen ylös sängystä. Voiko hän saada traumoja siitä, että joutuu olemaan yksin hereillä?

Aamutorkku äiti

Leea Mattila vastaa: Monen vauvan vanhempi tietää, millaista unenpuute on. Vauva saattaa herätä kohtuuttoman varhain, ja uni ja riittävä lepo ovat kuitenkin hyvinvoinnille välttämättömiä.

Kerrot, että vauvasi jaksaa tunnin verran itsekseen vieressäsi, kun itse vielä torkut. Tämä on minusta täysin ok! Laiminlyövää se ei ole eikä tuota vauvalle traumatisoitumista, mikäli hän saa muuten hoivaa ja seurustelua tarpeidensa mukaan.

Älä syyllisty liikaa. Vauvaa ei tarvitse viihdyttää joka hetki.

Trauma tarkoittaa sitä, että jokin tilanne on äärimmäisen negatiivinen, avuttomuutta ja ylivoimaista pelkoa tuottava, jolloin psyykkiset suojautumismekanismit eivät riitä. Silloin trauma jää mieleen ja vaikuttaa ihmisen toimintaan yleensä negatiivisesti.

Osaat pohtia vauvan kokemusmaailmaa, mikä kertoo minulle sensitiivisyydestäsi vuorovaikutuksessa. Nelikuinen osaa jo ilmoittaa halutessaan kontaktia. Havahdut kyllä puoliunestasi hänen tarpeisiinsa. Kuuntele ja vastaa vauvan viesteihin, niin välität turvallisuutta.

Vanhemmat ovat kovilla, ja nykymaailmassa vaatimuksia tulee joka suunnasta. Älä syyllisty liikaa. Vauvaa ei tarvitse viihdyttää joka hetki.

Jos vauva vielä yli puolivuotiaana viihtyy yksinään hereillä, on hyvä tarkastella, onko hän muuten passiivisen oloinen ja omissa oloissaan viihtyvä. Siinä tapauksessa hän saattaa tarvita aktivoimista vuorovaikutukseen. Iän karttuessa vauva alkaa myös liikkua, ja silloin on huolehdittava, ettei hän putoa tai pääse satuttamaan itseään vanhemman torkkuessa.

Jos haluat muutosta aamuihinne, helpointa on aloittaa muutos sinusta itsestäsi. Voit yrittää ennättää aiemmin nukkumaan. Yli kolmikuisen unirytmiä voi myös lempeästi pyrkiä ohjailemaan ja kokeilla, saisiko sitä hieman myöhäisemmäksi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.