Tulevalle vauvalle tekee mieli hankkia kaikenlaista. Melko pienelläkin määrällä selviää. Kuva: iStockphoto
Tulevalle vauvalle tekee mieli hankkia kaikenlaista. Melko pienelläkin määrällä selviää. Kuva: iStockphoto

Vauvan toimitus ja lukijat listasivat tärkeimmät tarvikkeet, joita vastasyntyneelle vauvalle kannattaa varata kotiin.

Vauvan hoito

– vanutyynyt ja -puikot

– vauvan vaippoja

– pehmeitä, pestyjä harsoliinoja

– kynsisakset

– pehmeä hiusharja

– hoitoöljy tai perusvoide

– puhdistuspyyhkeitä

– ärtyneen ihon hoitovoide, esim. sinkkivoide

Mieti myös näitä

– varalle pari tuttipulloa ja äidinmaidonkorviketta

– tutteja

– rintapumppu

– hoitopöytä (säästää äidin ja isän selkää, vaikka vaipan voi vaihtaa sylissä tai lattiallakin)

Vauvan pesu

– kylpyamme ja kylpylämpömittari (vauvan voi pestä myös suihkussa tai lavuaarissa)

– pari pehmeää pyyhettä

Vauvan vaatteet

Kelan äitiyspakkauksen vaatteet ovat melko isokokoisia. Vastasyntynyt on noin kuukauden kokoa 50–60.

Tässä esimerkkilista vauvan alkuvaiheessa tarvitsemista vaatteista:

– muutama kietaisupaita ja -body (helppo pukea)

– muutamat potkuhousut (jotta vauvan paita ei nouse kainaloihin vauvaa nostettaessa)

– muutama potkupuku

– muutamat puolipotkuthousut

– puuvilla- tai silkkilakki tai kypärämyssy

– muutama sukkapari

– ulkoiluvaate/haalari/makuupussi

– villapuku ja -pipo (tai muu lämmin vaate ulkoiluvaatteen alle puettavaksi)

Oleskelu

– peitto, jonka päällä vauvaa voi pitää lattialla

– turvallisia leluja oman maun mukaan

Nukkuminen

– Äitiyspakkauksen laatikko on hyvä ensisänky, johon vauva mahtuu muutaman kuukauden ajan.

– Pinnasänky on käytännöllinen, jollei vauva nuku vanhempien kanssa samassa vuoteessa.

– peitto ja lakanat (vauva ei vielä tarvitse tyynyä)

Liikkuminen

– Vauva nukkuu yleensä hyvin perinteisissä vaunuissa kävelylenkeillä tai parvekkeella. Niitä voi käyttää usein vain puolisen vuotta, kun vauva jo yrittää kivuta vaunuista pois.

– Yhdistelmävaunuissa on yleensä makuukoppa ja istuinosa erikseen. Niitä voi käyttää niin kauan, kun lasta kuljetetaan rattaissa, noin 2–3-vuotiaaksi.

– Kevyet matkarattaat kannattaa hankkia myöhemmin, kun tietää millaista kulkupeliä arvostaa.

– Turvakaukalo ja myöhemmin turvaistuin on pakollinen ostos autoilevalle perheelle. Turvakaukalo kannattaa ostaa jo ennen vauvan syntymää, jos vauva kuljetetaan autolla synnytyslaitokselta kotiin.

– Kantoliina tai -reppu on vaivaton väline vauvan kuljettamiseen lähellä vanhempaansa.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.