Mikä olisi terveellisin maito taaperolle? Mitä haittoja ja hyötyjä on rasvattomassa ja kevytmaidossa? Onko punainen täysmaito täysin kielletty?

Mitä maitoa suositellaan annettavaksi vuoden vanhalle lapselle? Mikä olisi terveellisintä? Mitä haittoja ja hyötyjä on rasvattomassa ja kevytmaidossa? Onko punainen täysmaito täysin kielletty?

Ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen vastaa: Yksivuotiaalle lapselle suositellaan rasvatonta maitoa. Sen lisäksi
lapselle annetaan kahden vuoden ikään saakka kasvirasvaa 2–3 teelusikallista päivässä joko öljynä tai vähintään 60 % rasvaa sisältävänä rasiamargariinina.

Tämä lisärasva tarvitaan riittävän energiansaannin varmistamiseksi ja turvaamaan välttämättömien rasvahappojen saantia. Rasvalisä sopii esimerkiksi lapsen puuroon tai pääaterialla perunasurvokseen. Normaalisti kasvavalla lapsella rasvalisää ei tarvita kahden ikävuoden jälkeen, sillä sen ikäinen syö jo monipuolisesti ja saa rasvaa ruoissa ja leivän päällä. Hyvien rasvojen saannin varmistamiseksi kannattaa kuitenkin lisätä öljykastiketta lapsen salaatteihin.
Rypsiöljy on rasvahappokoostumukseltaan paras valinta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rasvaton maito sisältää lapselle tärkeitä ravintoaineita, kalsiumia, kaliumia, sinkkiä, D-vitamiinia, useita B-vitamiineja ja proteiinia yhtä paljon kuin kevytmaito. Rasvattoman maidon etu kevytmaitoon verrattuna on kovan eläinrasvan väheneminen lapsen ruokavaliosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisen tutkimuksen mukaan rasvaton maito ja kasvirasvan lisäys vaikuttivat myönteisesti lasten kolesteroliarvoihin jo pian yhden ikävuoden jälkeen. Arvot olivat paremmat verrattuna rasvaisempaa maitoa ja maidosta runsaammin eläinrasvaa saaneisiin lapsiin. Tutkimus osoitti myös sen, että rasvaton maito ja kasvirasva turvasivat terveen, normaalin kasvun ja että murrosiän kynnyksellä rasvatonta maitoa juoneiden lasten ryhmässä oli vähemmän ylipainoisia.

Toki maito on vain osa lapsen ruokavaliota ja maidon ohella on tärkeää kiinnittää huomiota kokonaisuuteen ja ruokavalion monipuolisuuteen. Punainen maito ei ole hyvä valinta lapsen ruokajuomaksi, mutta täysin kiellettynä en pidä mitään ruokaa. Täysmaidosta voi tehdä esimerkiksi vaniljakiisselin marjasalaattia höystämään – maistuva lopputulos ja kermaista kevyempi.

Vauva 12/2011

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla