Kätilö arvioi apgar-pisteillä vauvan hengitys- ja verenkiertoelimistön tilaa. Kuva: 123rf
Kätilö arvioi apgar-pisteillä vauvan hengitys- ja verenkiertoelimistön tilaa. Kuva: 123rf

Vastasyntynyt saa kätilöltä apgar-pisteet. Ne eivät ole arvosana vauvalle.

Vauva selvitti vastaukset viiteen yleiseen vastasyntyneen apgar-pisteitä koskevaan kysymykseen. Kysymyksiin vastasi dosentti, lastentautien erikoislääkäri Risto Lapatto.

1. Mistä vastasyntyneen apgar-pisteet kertovat?

Kätilö arvioi apgar-pisteillä vauvan hengitys- ja verenkiertoelimistön tilaa. Arvioitavia asioita on viisi, ja pisteillä on tarkoitus seurata, miten vauva niillä mitattuna voi. Kätilö arvioi vauvan hengityksen, sykkeen, lihasjäntevyyden, värin ja sen, kuinka ärhäkästi vauva reagoi ärsykkeisiin.

2. Miten kätilö laskee pisteet?

Jokaisesta viidestä alueesta annetaan nolla, yksi tai kaksi pistettä. Tästä tulee sanonta kymmenen pisteen vauvasta: viidestä asiasta kätilö voi kirjata yhteensä kymmenen pistettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksi pistettä tarkoittaa normaalia, yksi sitä, että esimerkiksi vauvan jäntevyys on vähentynyt tai hengitys on epäsäännöllistä. Apgar-pisteet annetaan minuutin, viiden minuutin ja kymmenen minuutin iässä. Ajatus on, että pisteet kertovat, miten esimerkiksi vauvan virvottelu auttaa. Jos vauvan pisteet ovat jo minuutin kohdalla kymmenen, ei niitä yleensä arvioida uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pisteet riippuvat aina kätilön tulkinnasta. Esimerkiksi vauvan värin arviointi – onko iho punakka, sinertävä vai kalpea – on aina kiinni siitä, miten kätilö tilanteen näkee. Itse asiassa useimmat vauvan sinertävät vähän. Eri kätilöt voivat antaa samalle vauvalle eri pisteet, eikä pisteillä ole tarkoitus vertailla vauvoja.

3. Miten tulkitsen vauvani apgar-pisteitä?

Pistelaskuun liittyy pulmia. Asteikko ei esimerkiksi ole johdonmukainen: muutos nollasta yhteen on vauvan kunnossa paljon isompi kuin muutos yhdestä pisteestä kahteen. Jos vauvalla ei ole lainkaan sykettä, piste on nolla. Jos syke on 90, piste on yksi, ja yli sadan sykkeellä kaksi.

Pisteiden laskeminen yhteen on siis oikeastaan hämäävää. Vanhempien ei kannata tulkita pisteitä itse, eikä ainakaan murehtia niitä. Usein pisteet myös kirjataan vasta jälkikäteen.

4. Eikö pistejärjestelmä ole jo vanhentunut?

Apgar-pisteillä on ollut hyvä tarkoitus, mutta järjestelmä on vanha. Se on keksitty vuonna 1952, ja otettu Suomessa käyttöön 1960-luvulla.

Pisteiden muuttamista ei ole pidetty tarpeellisena. Nykyään vauvoilta otetaan usein näyte napaverestä, ja laboratoriotutkimus kertoo paremmin esimerkiksi syntymähetken hapenpuutteesta.

Pisteet ovat siis oikeastaan jäänne, ja niistä luopumistakin on ehdotettu. Lääketieteessä tavat vain eivät muutu nopeasti eikä pisteiden merkitsemisestä ole haittaa.

Vastasyntyneiden hoito, elvyttäminen ja hengityksen ja verenkierron tukeminen ovat kehittyneet paljon. Lääkärit päättävät vauvan hoidosta muilla perusteilla. Pisteet eivät siis ohjaa vauvan hoitoa – eivätkä ne ole edes kovin hyvä lähde lääketieteen tutkijoille.

5. Suren, kun vauvani sai vain kaksi pistettä. Miksi vauvat pitää pisteyttää?

Asenteet ovat muuttuneet. Enää vauvoja ei julisteta kymmenen tai kahdeksan pisteen lapsiksi. Pisteet kerrotaan vanhemmille vain ani harvoin. Vanhemmat voivat lukea pisteet vauvan sairauskertomuksesta, jos haluavat.

Jos pisteet jäävät mietityttämään, kannattaa niistä kysyä lääkäriltä, kun vauva tarkastetaan kotiinlähtöä varten.

Joillakin vanhemmilla on pisteistä väärinkäsityksiä. He puhuvat pisteistä kuin arvosanasta, jonka vauva on saanut. Kannattaa muistaa, ettei pisteitä ole tarkoitettu vanhemmille, eikä lehden syntyneet-ilmoituksiin.

Vauvoja ei ole mitään syytä vertailla. Syytä on vain iloita, että sai ihanan vauvan.

Muistan kun olin tutustumassa synnytyssairaalaan vuonna 2013, tuli puhetta näistä pisteistä esittelelyä pitävän kätilön kanssa.

Yksi tuleva isä kysyi: "Voiko niistä pisteistä yhtään neuvotella?"

Niitä tunnutaan pitävän arvosanoina.

Esikoiseni tila romahti synnytyksen aikana ja syntyi hätäsektiolla velttona ja hengittämättömänä. Elvytys onnistui ja hengityskoneesta päästiin pois jo 15min kuluttua, tosin lapsi oli teholla hoidossa viikon. Lähtöpisteet synnytyksessä oli 1 , mutta hyvän ja tehokkaa ensihoidon ansiosta, meillä nyt terve ja iloinen melkein 3v. lapsi. Eipä niitä pisteitä sairaalassa paljon mietiskelty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla