Pelottaako autoilu kaoottisessa suurkaupungissa? Vuokraa turvaistuin tai ota oma mukaan.

Lapsen ikään sopivan turvaistuimen käyttö on lomakohteessa autoillessa yhtä tärkeää kuin kotimaassakin. Monissa maissa onnettomuustilastot ovat hurjempia kuin Suomessa, ja liikenne on suurin suomalaismatkailijan henkeä ulkomailla uhkaava tekijä.

Jos matkakohteessa on tarkoitus vuokrata auto, samalla voi yleensä vuokrata turvakaukalon, -istuimen tai -korokkeen. Ainakin Euroopan maissa lastenistuimia pääsääntöisesti saa; eksoottisemmissa kohteissa kannattaa kääntyä suurten kansainvälisten vuokrausketjujen puoleen.

Tilanne voi vaihdella maittain ja kohteittain, joten varaus kannattaa tehdä ajoissa ja pyytää etukäteen vahvistus turvaistuimen saatavuudesta. Varauksen voi tehdä myös matkatoimiston kautta. Vasta lentokentältä vuokrattaessa autoon ei lisävarusteita välttämättä löydy.

Taksimatka ulkomailla

Taksimatkat ovat hankalampia – varsinkin jos ottaa taksin lennosta. Etukäteen tilaamalla taksiin voi saada turvaistuimen tai korokkeen, mutta kaikissa lomakohteissa tämäkään ei onnistu.

Usein käytännössä ainut tapa varmistaa turvavarusteet spontaaneja ajomatkoja varten on ottaa omat kotoa mukaan. Monilla lapsiperheillä onkin nykyisin mukana sekä omat rattaat että turvaistuimet.

Jos omaa istuinta aikoo käyttää vuokra-autossa, kannattaa etukäteen tarkistaa laitteen yhteensopivuus auton turvavöihin. Paljon matkusteleva vauvaperhe voi harkita hankkivansa kevyet matkarattaat, joihin saa turvakaukalon kiinni.

Turvaistuin lentokoneessa

Turvakaukalon tai -istuimen saa kulkemaan lentomatkalla osana lapsen matkatavaroita. Lomalennoilla istuin kuljetetaan ruumassa.

Lentomatkailuun hyväksytty turvalaite käy reittilennoilla myös matkustusvälineeksi, jos alle 2-vuotiaalle on ostettu oma istumapaikka koneessa – muuten perheen pienimmät matkustavat sylissä tai lennolle varattavassa, seinään kiinnitettävässä vauvakopassa.

Vaikka omaa paikkaa ei olisi etukäteen varattu, turvakaukalo voidaan Finnairin mukaan hyväksyä kuljetusvälineeksi, jos reittilennolla on vapaita paikkoja.

Turvakaukalon tai -istuimen tuomisesta on saatava etukäteen lentoyhtiöltä vahvistus – samalla voit varmistaa, että väline täyttää standardit. Jos turvaistuin ei sovikaan istuimeen, jos sitä ei voida kiinnittää turvallisesti tai paikkaa ei ole varattu eikä vapaata tilaa ole, istuin sijoitetaan hattuhyllyyn tai lentokoneen ruumaan.

Lapsi turvavöissä

Loma koetaan usein erikoistilanteeksi, ja moni kotimaassa riskejä välttävä ajaa reissun päällä satunnaisia automatkoja tuuripelillä. Turvaistuinten kuljettaminen ja asentaminen saattaa tuntua työläältä, ja helposti ajatellaan, että maassa maan tavalla – ei kai juuri tällä muutaman kilometrin matkalla mitään satu.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että ehdottomasti huonoin vaihtoehto on pitää lapsi sylissä ajomatkan aikana. Pienikin lapsi on viisampaa laittaa turvavöihin, koska vauhdin ei tarvitse kasvaa kuin yli seitsemän kilometrin tunnissa, kun vahvinkaan vanhempi ei enää jaksa pitää lasta kiinni äkkipysäyksessä.

Myöskään aikuisen kanssa samaan turvavyöhön kiinnittäminen ei ole turvallista, koska törmäystilanteessa lapsi on vaarassa puristua aikuisen ja turvavyön väliin.

Kun turvallisuuskysymyksiä miettii hyvissä ajoin, ne voi ottaa huomioon jo matkasuunnitelmissa – ja valita kohteen, jossa tärkeimmät välimatkat taittuvat jalan ja julkinen liikenne toimii tai auto turvavarusteineen on vuokrattavissa.

Väljät aikataulut ja hyvä suunnittelu ovat kaiken kaikkiaan valttia pienten lasten kanssa matkaillessa.

Lähteet: Finnmatkojen toimitusjohtaja Peik Martin, Finnair, Autoliitto, Liikenneturva

Meidän Perhe 12/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla