Vauvan hormoninäpyt ovat merkki sukupuolihormonitason noususta.

Hormoninäppyjä ilmestyy vauvan iholle tavallisesti 3–4 viikon iästä alkaen.

Vauvan finnit ovat merkki sukupuolihormonitason noususta ja ovat osa varhaisen vauvaiän normaalia kehitystä. Punoittavia, joskus jopa märkäpäisiä näppyjä tulee eniten vauvan kasvoihin, mutta myös joskus myös ylävartalolle.

Hormoninäpyistä ei kannata huolestua eikä niitä pidä erityisesti hoitaa. Tähän vauvojen niin sanottuun minipuberteettiin kuuluvat näppylät ovat vaarattomia ja häviävät muutamassa kuukaudessa itsestään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvojen minipuberteetti on sen sijaan tieteellisesti kiinnostava. Uuden tutkimuksen mukaan se näkyy nimittäin erityisen voimakkaana keskosvauvoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskoset kirivät minipuberteetin avulla

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan Tanja Kuiri-Hännisen väitöskirjan mukaan keskoset erittävät voimakkaammin sukupuolihormoneja kuin täysiaikaiset vauvat.

Syy on järkeenkäypä:

Kun täysiaikaiset vauvat altistuvat pidempään kohdunsisäisille hormonipitoisuuksille, ennen aikojaan syntyneet tavallaan kirivät ensimmäisten elinkuukausien aikana ikätovereitaan kiinni kehityksessä. Siksi minipuberteetin oireet näkyvät vahvemmin juuri keskosilla.

Keskosilla myös sukuelimet kasvavat aluksi nopeammin kuin täysiaikaisilla vauvoilla. Keskospojilla todettiin täysiaikaisena syntyneitä poikia korkeammat sukupuolihormonitasot ja myös kivesten ja peniksen kasvu oli heillä nopeampaa.

Sama näkyi keskostytöillä. Heillä kohtu ja erityisesti rintarauhanen kasvoivat minipuberteetin aikana. Täysiaikaisilla tyttövauvoilla rintarauhasen tai kohdun koko ei suurentunut enää syntymän jälkeen.

Sekä tyttö- että poikavauvoilla oli hormoniriippuvaisia ihomuutoksia eli talirauhasten kasvua ja aknea.

Sukupuolihormonit vaikuttavat moneen

Sukupuolihormoneilla tiedetään olevan vaikutuksia lapsilla myös muun muassa kasvuun, luuston kehitykseen, kehonkoostumukseen sekä aivojen psykoseksuaaliseen kehitykseen.

Sikiökausi ja varhainen imeväisikä voivat olla tärkeitä ajanjaksoja kehon ohjelmoitumisen kannalta.

Keskosten ja täysiaikaisten vauvojen hormonitasoja verrattiin nyt ensimmäistä kertaa seurantatutkimuksessa. Siinä mukana olleiden 58 täysiaikaisen ja 67 keskosvauvan hormonitasoja seurattiin virtsakokeilla viikon ikäisistä puolivuotiaiksi.

Uudet tutkimustulokset ovat kiinnostavia myös siksi, että ne muodostavat perustan minipuberteetin hormonierityksen mahdollisia myöhäisvaikutuksia selvittäville jatkotutkimuksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla