Vauvan hormoninäpyt ovat merkki sukupuolihormonitason noususta.

Hormoninäppyjä ilmestyy vauvan iholle tavallisesti 3–4 viikon iästä alkaen.

Vauvan finnit ovat merkki sukupuolihormonitason noususta ja ovat osa varhaisen vauvaiän normaalia kehitystä. Punoittavia, joskus jopa märkäpäisiä näppyjä tulee eniten vauvan kasvoihin, mutta myös joskus myös ylävartalolle.

Hormoninäpyistä ei kannata huolestua eikä niitä pidä erityisesti hoitaa. Tähän vauvojen niin sanottuun minipuberteettiin kuuluvat näppylät ovat vaarattomia ja häviävät muutamassa kuukaudessa itsestään.

Vauvojen minipuberteetti on sen sijaan tieteellisesti kiinnostava. Uuden tutkimuksen mukaan se näkyy nimittäin erityisen voimakkaana keskosvauvoilla.

Keskoset kirivät minipuberteetin avulla

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan Tanja Kuiri-Hännisen väitöskirjan mukaan keskoset erittävät voimakkaammin sukupuolihormoneja kuin täysiaikaiset vauvat.

Syy on järkeenkäypä:

Kun täysiaikaiset vauvat altistuvat pidempään kohdunsisäisille hormonipitoisuuksille, ennen aikojaan syntyneet tavallaan kirivät ensimmäisten elinkuukausien aikana ikätovereitaan kiinni kehityksessä. Siksi minipuberteetin oireet näkyvät vahvemmin juuri keskosilla.

Keskosilla myös sukuelimet kasvavat aluksi nopeammin kuin täysiaikaisilla vauvoilla. Keskospojilla todettiin täysiaikaisena syntyneitä poikia korkeammat sukupuolihormonitasot ja myös kivesten ja peniksen kasvu oli heillä nopeampaa.

Sama näkyi keskostytöillä. Heillä kohtu ja erityisesti rintarauhanen kasvoivat minipuberteetin aikana. Täysiaikaisilla tyttövauvoilla rintarauhasen tai kohdun koko ei suurentunut enää syntymän jälkeen.

Sekä tyttö- että poikavauvoilla oli hormoniriippuvaisia ihomuutoksia eli talirauhasten kasvua ja aknea.

Sukupuolihormonit vaikuttavat moneen

Sukupuolihormoneilla tiedetään olevan vaikutuksia lapsilla myös muun muassa kasvuun, luuston kehitykseen, kehonkoostumukseen sekä aivojen psykoseksuaaliseen kehitykseen.

Sikiökausi ja varhainen imeväisikä voivat olla tärkeitä ajanjaksoja kehon ohjelmoitumisen kannalta.

Keskosten ja täysiaikaisten vauvojen hormonitasoja verrattiin nyt ensimmäistä kertaa seurantatutkimuksessa. Siinä mukana olleiden 58 täysiaikaisen ja 67 keskosvauvan hormonitasoja seurattiin virtsakokeilla viikon ikäisistä puolivuotiaiksi.

Uudet tutkimustulokset ovat kiinnostavia myös siksi, että ne muodostavat perustan minipuberteetin hormonierityksen mahdollisia myöhäisvaikutuksia selvittäville jatkotutkimuksille.

Hyvä ikä pottaharjoittelun aloittamiseen on yleensä noin vuoden ja kolmen kuukauden tienoilla.

Kun vaipoista luopuminen häämöttää, tärkeintä on leppoisa ilmapiiri: otetaan tämä rennosti.

Lapsen silmissä potta voi olla jännittävä kapistus. Yhtäkkiä pissa ja kakka pitäisi tehdä istuen, potta voi tuntua viileältä ja siihen osuessaan pissakin pitää ääntä. Hui!

Pottaa voikin ensimmäisenä kokeilla rohkea nalle, tai potalla voi käydä istuskelemassa vaatteet päällä. Ja kyllä, (puhtaan) potan saa laittaa vaikka päähän! Potasta tulee tuttu ja kiva asia.

Suotuisa aika pottatreenien aloittamiseen on yleensä noin vuoden ja kolmen kuukauden tienoilla tai kun lapsi malttaa muutenkin istua hetken aloillaan, esimerkiksi television ääressä.

Taaperon kiinnostus isompien lasten pottailuun tai siihen, miten äiti ja isä käyvät vessassa, on myös merkki siitä, että potta on tervetullut taloon.

Tärkeintä ei ole tuotos, vaan totuttelu.

Sitten onkin hyvä muistaa, että kuivaksi opettelu ei ole kilpailu. Vaikka naapurin Oiva jo osaisi, vertailu kannattaa unohtaa. Jokainen lapsi oppii kuivaksi – omassa tahdissaan.

Ensimmäiset pottakokeilut kannattaa ajoittaa esimerkiksi lounaan ja päiväunien väliin ja lukea potalla vaikka pieni kirja. Tärkeintä ei ole tuotos, vaan totuttelu.

Ja kun pottaan sitten ilmestyy jotain, on yhteisen ilon aika!

Asiantuntijana MLL:n Vanhempainpuhelimen päivystysohjaaja Laura Pilkama

3 x näin se sujuu

  • Aloita pottailu silloin, kun arjessa ei ole muita suuria muutoksia meneillään.
  • Älä stressaa takapakeista. Kiinnostus pottailuun saattaa välillä kadota mutta palaa kyllä.
  • Kehu onnistumisista!
Julisteessa on asukokonaisuus -20 asteesta + 20 asteeseen. Koko juliste aukeaa alla olevasta pdf-linkistä. Kuvitus: Satu Kettunen
Julisteessa on asukokonaisuus -20 asteesta + 20 asteeseen. Koko juliste aukeaa alla olevasta pdf-linkistä. Kuvitus: Satu Kettunen

Ei liian kuuma eikä liian kylmä. Sopivan pukeutumisen salaisuus on kerroksissa.

Tulosta alta A4-kokoinen juliste ja heitä pukeutumisongelmille hyvästit! Katso myös 5 ohjetta ja materiaaliopas taaperon talvipukeutumiseen.

...