Yhdelle imetys oli heti läheisyyttä, toinen ei muista siitä mitään.

Haparoiva alku

"Alussa tuntui, ettei vauva löydä oikeaa imemisotetta ja olin epävarma. Hoitajat kävivät tarkistamassa otteen pyynnöstäni ja rohkaisivat, siitä sain voimaa yrittää. Kotiin päästyämme imetys alkoi sujua, kun saimme kaikessa rauhassa harjoitella ilman hälinää ympärillä."

"Ensimmäinen lapsi halusi rinnalle, mutta se ei heti onnistunut. Rintakumi piti ottaa käyttöön. Olisin halunnut täysimettää sairaalassa, mutta jossain vaiheessa hoitajat toivat automaattisesti lisämaitoa. Vauvalle se ei kelvannut, ja minua se latisti, sillä olin räjähtämäisilläni maidosta."

"Tajusin, että rintani olivat niin isot, että vauvan pää upposi niihin. Se teki välillä imettämisestä hankalaa."

"Tuntui oudolta eikä siinä oikein osannut olla missään asennossa, jotta olisi ollut rentona."

"Vauva ei saanut kunnolla otetta. Hoitajat venyttivät nänniäni vauvan suuhun ja ihmettelin tällaistako tämä on. Kun vauva sai imuotteen, imetys sujui hyvin."

Läheisyys syntyi heti

"Hetki oli intiimi ja kaunis. Vastasyntynyt ryhtyi ahnaasti imemään ja me molemmat nautimme."

"Se oli ihanaa. Vauva söi ahneesti ja nukahti ensimmäistä kertaa kylläisenä rinnalleni. Itkin onnesta."

"Vauva oli juuri syntynyt, napanuora katkaistu ja kätilö auttoi hänet sairaalamekkoni alle. Sitten hän alkoi imemään rintaa. Olin todella voipunut ja keskityin lähinnä pitämään vauvaa lämpimässä ja tarkkailin uutta ihanaista."

"Sain esikoiseni rinnalleni vasta neljä tuntia synnytyksen jälkeen, koska repeytymiä korjattiin leikkaussalissa. Se tuntui oikealta ja luonnolliselta, sekä poika että minä tunnuimme tietävämme vaistomaisesti, miten homma toimii."

"Esikoinen pääsi rinnalle vasta kahden päivän ikäisenä. Se oli todella tunteellinen hetki. Koin imetyksen heti tosi tärkeäksi. Halusin sen onnistuvan, varsinkin kun vauva oli keskonen ja koin epäonnistumista raskauden 'epäonnistumisesta'."

"Kauneinta ja hämmentävintä, mitä olen kokenut."

"Kun linnunpojan kokoinen keskostyttö oli kenguruhoidossa ensimmäistä kertaa ja lähti hamuamaan rinnalle ja nappasi kiinni... Sydämeni suli!"

"Synnytyssalissa on joka kerta ollut yhtä ihmeellistä, että lapsi osaa imeä heti synnyttyään. Elämän onnellisimpia hetkiä, kun saa lämpimän tuoreen vaavin rinnalle."

"Vauva oli ihana ja epätodellisen kaunis. Taikaa. Ihmeellistä. Olin ihan kondiksessa synnytyksen jäljiltä, tilanne vaan oli niin ihmeellinen että olimme täysin mykistyneitä. Olin kuin kuussa käynyt."

Outoa ja vierasta

"Ensi-imetys oli noin tunnin kuluttua vauvan syntymästä. Kiukkuisen muukalaisen näköinen pikku nyytti nostettiin rinnalleni, ja jotakin taianomaista olisi pitänyt tapahtua. Vauva lipoi kielellään rintaa kuin tikkaria, joten kätilö kiikutti paikalle rintakumin. Se asennettiin rinnalle aivan väärin, eikä imetyksestä tullut mitään. Vauva lipoi kuminänniä kielellään, kun minä yritin tuntea suurta äitiyden euforiaa."

"Kivuliasta ja omituista kun moni silmäpari tuijottaa, että löytääkö vauva rinnan ja tuleeko maitoa."

"Ajattelin, että onpa outoa ja vähän kömpelöä, mutta kuitenkin hirmu yksinkertaista."

"Mitäänsanomaton hetki, hieman ahdistava ja pelottava."

"Vauva nappasi synnytyssalissa rinnasta kiinni aivan valtavalla voimalla. Imuote oli heti oikea, ja imetys lähti sujumaan ensihetkestä alkaen teknisesti loistavasti. Silti pelotti, hävetti ja sattui. Kätilöt repivät ja puristelivat turhaan rintoja, mikä oli nöyryyttävää."

"Ihana, absurdi hetki, kun vauva on juuri saatu ulos ja annettu rinnalle."

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

-Annie-
Seuraa 
Liittynyt23.1.2018

Puhkeavat maitohampaat reikiintyvät erityisen helposti – hoida niitä alusta asti

"Pitkällinen imetys ei yksistään vaaranna suunterveyttä Suomessa suositellaan 4–6 kuukauden täysimetystä. Imetyksen jatkamista muun ravinnon ohella suositellaan vuoden ikään asti ja perheen niin halutessa myös pidempään. Äidinmaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereita. Tällainen tilanne voi syntyä, jos lasta imetetään pitkään, imetyskertoja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.