Ylilääkäri Willy Serlo vastaa lapsen pään kasvuun liittyviin kysymyksiin.

Tiedätkö, miksi vauvan päänympärystä mitataan aina neuvolassa?

Professori, ylilääkäri Willy Serlo Oulun yliopistollisesta sairaalasta vastaa lapsen pään kasvuun liittyviin kysymyksiin.

Miksi vauvan pään mittaaminen on tärkeää?

Vauvan päätä mitataan, jotta mahdollinen poikkeava kasvu todetaan ajoissa. Muun muassa lakisauman ennenaikainen luutuminen johtaa kiihtyneeseen pään ympärysmitan kasvuun.

Osa poikkeavan kasvun tapauksista havaitaan jo vastasyntyneellä. Suurin osa luutumishäiriöistä löytyy kuitenkin neuvolatarkastuksessa, kun neuvolassa tai kotona on kiinnitetty huomiota poikkeavaan pään muotoon.

Pikkuvauvan päässä on aukile. Mitä se tarkoittaa?

Aukile on kallon saumojen “risteyskohta”, joka useimmiten ei ole luutunut lapsen syntyessä. Ihmisen kallo muodostuu 22:sta luusta, jotka kallon kasvaessa luutuvat kiinni toisiinsa.

Vastasyntyneellä vauvalla kallon luiden väliset saumat ovat normaalisti avoimia ja toisiinsa luutumattomia, jotta pään kasvu on mahdollista.

Luiden joustavuus toisiinsa nähden taas on tärkeää, jotta kallo antaa periksi synnytyksen aikana synnytyskanavassa. Jos kallon sauma luutuu kiinni ennenaikaisesti, pään muoto kehittyy poikkeavaksi.

Pään muoto voi muotoutua myös ulkoisten syiden, kuten aina samalla puolella nukuttamisen, seurauksena. Hoitoa ei tähän yleensä tarvita.

Kuinka kauan kallon muotoutuminen kestää?

Nopeimmat muutokset tapahtuvat lapsen kahden ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta muotoutuminen jatkuu läpi kasvukauden.

Kuinka yleistä on, ettei vauvan pää kasva normaalisti? 

Kallon saumojen luutumishäiriöt ovat melko tavallisia synnynnäisiä epämuodostumia. Suomessa syntyy vuosittain arviolta 50-70 lasta, jolla on tällainen luutumishäiriö.

Syytä näihin häiriöihin ei suurimmassa osassa löydetä. Pieni osa on perinnöllisiä.

Vaikuttavatko luutumishäiriöt vauvan kehitykseen?

Tämä riippuu kasvupoikkeaman syystä. Kallon kasvun häiriintyminen voi poikkeavan ulkomuodon lisäksi vaikuttaa mahdollisesti hermostollisiin ja psykologisiin häiriöihin.

Useimmiten sauman ennaikainen luutyminen on yksittäinen ilmiö, eikä vaikuta lapsen kehitykseen.

Toisinaan se taas on osa laajempaa kehityshäiriötä, jolloin siihen usein liittyy kehityksen viivästymää.

Mitä voidaan tehdä, jos kallon saumat luutuvat liian nopeasti ja aukiletta ei löydy? 

Aukile voi olla vastasyntyneellä normaalistikin olematon, eikä tila edellytä hoitoa.

Jos kallonsaumat ovat ennenaikaisesti luutuneet, voi leikkaushoito olla tarpeen. Leikkaus korjaa pään muodon ja mahdollistaa kallon laajenemisen ja aivojen kasvun. 

Leikkauspäätökseen tarvitaan asiaan perehtyneen lääkärin kliininen tutkimus, röntgenkuva ja/tai tietokonekerroskuvaus tarvittaessa. Leikkauksessa työskennellään aivokalvojen ulkopuolella, eikä siihen liity erityisiä riskejä.

Leikkaukset on Suomessa keskitetty Oulun yliopistolliseen sairaalaan sekä Helsingin seudun yliopistolliseen keskussairaalaan.

Lisätietoja: http://www.ppshp.fi/craniofaciaalikeskus

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti