Ylilääkäri Willy Serlo vastaa lapsen pään kasvuun liittyviin kysymyksiin.

Tiedätkö, miksi vauvan päänympärystä mitataan aina neuvolassa?

Professori, ylilääkäri Willy Serlo Oulun yliopistollisesta sairaalasta vastaa lapsen pään kasvuun liittyviin kysymyksiin.

Miksi vauvan pään mittaaminen on tärkeää?

Vauvan päätä mitataan, jotta mahdollinen poikkeava kasvu todetaan ajoissa. Muun muassa lakisauman ennenaikainen luutuminen johtaa kiihtyneeseen pään ympärysmitan kasvuun.

Osa poikkeavan kasvun tapauksista havaitaan jo vastasyntyneellä. Suurin osa luutumishäiriöistä löytyy kuitenkin neuvolatarkastuksessa, kun neuvolassa tai kotona on kiinnitetty huomiota poikkeavaan pään muotoon.

Pikkuvauvan päässä on aukile. Mitä se tarkoittaa?

Aukile on kallon saumojen “risteyskohta”, joka useimmiten ei ole luutunut lapsen syntyessä. Ihmisen kallo muodostuu 22:sta luusta, jotka kallon kasvaessa luutuvat kiinni toisiinsa.

Vastasyntyneellä vauvalla kallon luiden väliset saumat ovat normaalisti avoimia ja toisiinsa luutumattomia, jotta pään kasvu on mahdollista.

Luiden joustavuus toisiinsa nähden taas on tärkeää, jotta kallo antaa periksi synnytyksen aikana synnytyskanavassa. Jos kallon sauma luutuu kiinni ennenaikaisesti, pään muoto kehittyy poikkeavaksi.

Pään muoto voi muotoutua myös ulkoisten syiden, kuten aina samalla puolella nukuttamisen, seurauksena. Hoitoa ei tähän yleensä tarvita.

Kuinka kauan kallon muotoutuminen kestää?

Nopeimmat muutokset tapahtuvat lapsen kahden ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta muotoutuminen jatkuu läpi kasvukauden.

Kuinka yleistä on, ettei vauvan pää kasva normaalisti? 

Kallon saumojen luutumishäiriöt ovat melko tavallisia synnynnäisiä epämuodostumia. Suomessa syntyy vuosittain arviolta 50-70 lasta, jolla on tällainen luutumishäiriö.

Syytä näihin häiriöihin ei suurimmassa osassa löydetä. Pieni osa on perinnöllisiä.

Vaikuttavatko luutumishäiriöt vauvan kehitykseen?

Tämä riippuu kasvupoikkeaman syystä. Kallon kasvun häiriintyminen voi poikkeavan ulkomuodon lisäksi vaikuttaa mahdollisesti hermostollisiin ja psykologisiin häiriöihin.

Useimmiten sauman ennaikainen luutyminen on yksittäinen ilmiö, eikä vaikuta lapsen kehitykseen.

Toisinaan se taas on osa laajempaa kehityshäiriötä, jolloin siihen usein liittyy kehityksen viivästymää.

Mitä voidaan tehdä, jos kallon saumat luutuvat liian nopeasti ja aukiletta ei löydy? 

Aukile voi olla vastasyntyneellä normaalistikin olematon, eikä tila edellytä hoitoa.

Jos kallonsaumat ovat ennenaikaisesti luutuneet, voi leikkaushoito olla tarpeen. Leikkaus korjaa pään muodon ja mahdollistaa kallon laajenemisen ja aivojen kasvun. 

Leikkauspäätökseen tarvitaan asiaan perehtyneen lääkärin kliininen tutkimus, röntgenkuva ja/tai tietokonekerroskuvaus tarvittaessa. Leikkauksessa työskennellään aivokalvojen ulkopuolella, eikä siihen liity erityisiä riskejä.

Leikkaukset on Suomessa keskitetty Oulun yliopistolliseen sairaalaan sekä Helsingin seudun yliopistolliseen keskussairaalaan.

Lisätietoja: http://www.ppshp.fi/craniofaciaalikeskus

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Lähetä kuva meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt