Ylilääkäri Willy Serlo vastaa lapsen pään kasvuun liittyviin kysymyksiin.

Tiedätkö, miksi vauvan päänympärystä mitataan aina neuvolassa?

Professori, ylilääkäri Willy Serlo Oulun yliopistollisesta sairaalasta vastaa lapsen pään kasvuun liittyviin kysymyksiin.

Miksi vauvan pään mittaaminen on tärkeää?

Vauvan päätä mitataan, jotta mahdollinen poikkeava kasvu todetaan ajoissa. Muun muassa lakisauman ennenaikainen luutuminen johtaa kiihtyneeseen pään ympärysmitan kasvuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa poikkeavan kasvun tapauksista havaitaan jo vastasyntyneellä. Suurin osa luutumishäiriöistä löytyy kuitenkin neuvolatarkastuksessa, kun neuvolassa tai kotona on kiinnitetty huomiota poikkeavaan pään muotoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pikkuvauvan päässä on aukile. Mitä se tarkoittaa?

Aukile on kallon saumojen “risteyskohta”, joka useimmiten ei ole luutunut lapsen syntyessä. Ihmisen kallo muodostuu 22:sta luusta, jotka kallon kasvaessa luutuvat kiinni toisiinsa.

Vastasyntyneellä vauvalla kallon luiden väliset saumat ovat normaalisti avoimia ja toisiinsa luutumattomia, jotta pään kasvu on mahdollista.

Luiden joustavuus toisiinsa nähden taas on tärkeää, jotta kallo antaa periksi synnytyksen aikana synnytyskanavassa. Jos kallon sauma luutuu kiinni ennenaikaisesti, pään muoto kehittyy poikkeavaksi.

Pään muoto voi muotoutua myös ulkoisten syiden, kuten aina samalla puolella nukuttamisen, seurauksena. Hoitoa ei tähän yleensä tarvita.

Kuinka kauan kallon muotoutuminen kestää?

Nopeimmat muutokset tapahtuvat lapsen kahden ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta muotoutuminen jatkuu läpi kasvukauden.

Kuinka yleistä on, ettei vauvan pää kasva normaalisti? 

Kallon saumojen luutumishäiriöt ovat melko tavallisia synnynnäisiä epämuodostumia. Suomessa syntyy vuosittain arviolta 50-70 lasta, jolla on tällainen luutumishäiriö.

Syytä näihin häiriöihin ei suurimmassa osassa löydetä. Pieni osa on perinnöllisiä.

Vaikuttavatko luutumishäiriöt vauvan kehitykseen?

Tämä riippuu kasvupoikkeaman syystä. Kallon kasvun häiriintyminen voi poikkeavan ulkomuodon lisäksi vaikuttaa mahdollisesti hermostollisiin ja psykologisiin häiriöihin.

Useimmiten sauman ennaikainen luutyminen on yksittäinen ilmiö, eikä vaikuta lapsen kehitykseen.

Toisinaan se taas on osa laajempaa kehityshäiriötä, jolloin siihen usein liittyy kehityksen viivästymää.

Mitä voidaan tehdä, jos kallon saumat luutuvat liian nopeasti ja aukiletta ei löydy? 

Aukile voi olla vastasyntyneellä normaalistikin olematon, eikä tila edellytä hoitoa.

Jos kallonsaumat ovat ennenaikaisesti luutuneet, voi leikkaushoito olla tarpeen. Leikkaus korjaa pään muodon ja mahdollistaa kallon laajenemisen ja aivojen kasvun. 

Leikkauspäätökseen tarvitaan asiaan perehtyneen lääkärin kliininen tutkimus, röntgenkuva ja/tai tietokonekerroskuvaus tarvittaessa. Leikkauksessa työskennellään aivokalvojen ulkopuolella, eikä siihen liity erityisiä riskejä.

Leikkaukset on Suomessa keskitetty Oulun yliopistolliseen sairaalaan sekä Helsingin seudun yliopistolliseen keskussairaalaan.

Lisätietoja: http://www.ppshp.fi/craniofaciaalikeskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla