Jos vauva kasvaa ja voi hyvin, pulauttelu on normaalia ja hyvänlaatuista, ei sille kannata yrittää tehdä mitään. Kuva: iStockphoto.
Jos vauva kasvaa ja voi hyvin, pulauttelu on normaalia ja hyvänlaatuista, ei sille kannata yrittää tehdä mitään. Kuva: iStockphoto.

Kolmen kuukauden ikäinen tyttövauvamme pulauttelee paljon, niin syödessä kuin syömisen jälkeen. Usein vauva pulauttaa myös pari kolme tuntia ruokailun jälkeen.

Vatsa vaivaa häntä selvästi, etenkin makuuasennossa. Yö- ja päiväunet ovat levottomia, ja vauva on väsynyt. Vatsavaivan yhteydessä hänellä on usein yskää, ja hengityskin vinkuu ajoittain. Mikä neuvoksi?

Lastenlääkäri Jarmo Salo vastaa:

Ruokatorven sulkijalihaksen toiminnan kehittymättömyyden, nestemäisen ravinnon ja vaaka-asennon vuoksi imeväisten pulauttelu on tavallista. Esimerkiksi kolmen kuukauden ikäisistä lapsista noin puolet pulauttaa vähintään viisi kertaa vuorokaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos vauva kasvaa ja voi hyvin, pulauttelu on normaalia ja hyvänlaatuista, ei sille kannata yrittää tehdä mitään. Jos esimerkiksi hygieniasyistä pulauttelua haluaa vähentää, pystympi asento syömisen jälkeen, röyhtäyttäminen, maidon sakeuttaminen ja tiheämmät syötöt voivat auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus harvoin pulauttelun takana on jokin hoitoa vaativa sairaus tai häiriö, kuten esimerkiksi maitoallergia, hapan refluksi tai ruoansulatuskanavan rakennepoikkeavuus.

Joskus harvoin pulauttelun takana on jokin hoitoa vaativa sairaus tai häiriö, kuten esimerkiksi maitoallergia, hapan refluksi (GER-tauti) tai ruoansulatuskanavan rakennepoikkeavuus.

Jos pulautteluun liittyy huono painonkehitys, kivuliaisuus – eli lapsi itkee ja vetää itseään kaarelle – hengitysoireita tai lapsi muuten vaikuttaa voivan huonosti, hänet on syytä viedä lääkärin arvioon.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla