Hieronta ei ole vain vauvoja varten vaan sopii kaikenikäisille lapsille. Se rentouttaa, rauhoittaa ja lujittaa lapsen ja vanhemman suhdetta.

Hieronta ei ole vain vauvoja varten vaan sopii kaikenikäisille lapsille. Se rentouttaa, rauhoittaa ja lujittaa lapsen ja vanhemman suhdetta.

Vauvaiän jälkeen monia lapsia kosketellaan liian vähän. Myönteinen kosketus antaa lapselle tunteen siitä, että häntä rakastetaan ja arvostetaan.

Hieronta vahvistaa lihaksia, notkistaa niveliä ja auttaa lasta hahmottamaan vartaloaan kokonaisuutena. Se helpottaa nukahtamista ja rauhoittaa erityisesti ylivilkkaita lapsia.

Hieronta lujittaa lapsen ja vanhemman välistä suhdetta silloinkin, kun arki takkuilee tai uhma- ja murrosiässä tulee kahnauksia. Lapsi oppii, että myönteinen kosketus on yhtä arkinen asia kuin polkupyörällä ajaminen tai astioiden tiskaaminen.

 1. Ota lapsen pää kämmeniesi väliin ja tee sormenpäillä pieniä pyörteitä päänahan alueella. Otteiden täytyy olla varmoja mutta lempeitä. Kysy lapselta, millainen voimakkuus tuntuu sopivalta.
 2. Ota lapsen oikea jalka reiden kohdalta toiseen käteesi reiden sisäpuolelta. Liu?uta kättäsi reidestä nilkkaan lypsämistä muistuttavalla liikkeellä. Tee samoin toisella kädellä reiden ulkopuolelta. Jatka liikettä vuorokäsin tasaisessa rytmissä.
 3. Sivele peukaloillasi lapsen jalkapöytää varpaista ylöspäin aina nilkan yli.
 4. Avaa lapsen käsi sivelemällä kämmentä ranteen keskeltä ylöspäin peukalollasi.
 5. Hiero lapsen leukoja tekemällä poskien alueella pieniä pyörteitä. Jatka pyörteiden tekemistä sormenpäilläsi korviin, korvien taakse ja sieltä alas leukaluuhun. Myös korvanlehtien näprääminen rentouttaa.
 6. Piirrä peukalollasi hymyä lapsen kasvoille. Aloita sivelemällä lapsen ylähuulen päältä keskeltä sivulle päin. Toista liike alahuulen alapuolelta.
 7. Aseta lapsi vatsalleen polviesi päälle poikittain tai anna hänen maata alustalla. Aseta kätesi vierekkäin lapsen selän yläosaan. Vie kädet edestakaisin vuorotahdissa ja jatkuvassa liikkeessä selkää pitkin lapsen olkapäistä kohti pakaroita ja takaisin ylös.
 8. Hieronnan päätteeksi rentouta lapsi kampaamalla. Kampaa hänen selkäänsä avonaisin sormin niskasta selän alaosaan saakka. Kevennä asteittain painallusta, niin että lopulta vain sormenpääsi hipovat lapsen ihoa. Lopuksi liu? uta sormenpäitäsi lapsen ihon yläpuolella niin, että hän tuntee ainoastaan käsistäsi lähtevän lämmön.

 

Hierojan muistilista

 • Toista kaikki liikkeet kolme kertaa. Hieronnan voi myös yhdistää leikkihetkiin. Päästele hassuja ääniä tai yhdistä jokaiseen ruumiinosaan leikki tai loru.
 • Vanhemman stressi ja jännitys tarttuvat lapseen. Rentouta itsesi ennen hierontatuokiota: Sulje silmäsi ja keskity hetkeksi hengitykseen. Hengitä syvään niin että tunnet, miten pallea laajenee. Pidätä hengitystä muutama sekunti ja hengitä hitaasti ulos.
 • Sopiva hieronta-alusta on esimerkiksi lattialle levitetty retkipatja tai huopa. Voit myös kokeilla hierontaa keittiön pöydällä. Sulje ovi, jotta hierontatuokiosta tulee varmasti häiriötön. Laita soimaan rauhallista musiikkia ja keskity olemaan tilanteessa läsnä koko olemuksellasi.
 • Hierontaan tarvitaan aina lapsen lupa. Useimmat lapset nauttivat hieronnasta, kunhan ovat ensin tottuneet ajatukseen. Jos lapsi vastustaa ajatusta, anna hänen ensin katsoa, kun hierot muita perheenjäseniä. Ketään ei voi hieroa vastoin hänen tahtoaan.
 • Voit käyttää hierontaan luonnonöljyä, esimerkiksi auringonkukka-, oliivi- tai rypäleenkiviöljyä. Niihin voi sekoittaa muutaman tipan eteerisiä öljyä. Rauhoittavia vaikutuksia on esimerkiksi ruusu-, kamomilla- ja laventeliöljyllä.

Hierontaohjeita antoi luontaisterapeutti Meeri Lappalainen, joka myös opettaa vauva- ja lapsihierontaa.

Meidän Perhe

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Saako lisää? Maitovaihe on lopulta lyhyt aika lapsen elämässä. Nyt Nuutille maistuu moni muukin ruoka. Kuva: Satu Kemppainen
Saako lisää? Maitovaihe on lopulta lyhyt aika lapsen elämässä. Nyt Nuutille maistuu moni muukin ruoka. Kuva: Satu Kemppainen

Sannan molemmat pojat ovat kasvaneet pääosin äidinmaidonkorvikkeella. Pulloruokinnassa harmittaa vain ympäristön asenne.

Kahdeksankuinen Nuutti imaisee viimeiset hörpyt maitopullosta ja jaksaa taistella vielä hetken nukkumattia vastaan. Äiti Sanna laskee hänet hellästi pinnasänkyyn.

Pullolle nukahtava vauva on tässä keittiössä tuttu näky. Myös Nuutin isoveli Hermanni, 3, kasvoi aikanaan pääosin äidinmaidonkorvikkeella.

– Hermanni painoi syntyessään vain 2190 grammaa. Hän ei jaksanut imeä rintaa kuin kymmenen minuuttia kerrallaan ja oli senkin jälkeen ihan hikinen, Sanna muistelee esikoisensa ensimmäisiä viikkoja.

Imetys-lisämaito-pumppausrumbassa kului tunti kerrallaan, kolmen tunnin välein, vuorokauden ympäri. Kaksi kuukautta Sanna jaksoi sitä pahimmillaan puolentoista tunnin yöunilla. Sitten voimat loppuivat, ja Hermanni siirtyi korvikkeelle.

Kun Nuutti syntyi, kaikki oli toisin. Poika oli alusta saakka rinnalla kuin ammattilainen.

– Olin ihan fiiliksissä, että jes, nyt tämä sujuu. Opetimme silti vauvan myös pullolle, jotta isäkin voisi osallistua hoitoon.

”Ehkä imetys olisi voinut jatkua, mutta olin siihen liian loppu.”

Nuutin kanssa imetys meni loistavasti kaksi kuukautta. Sitten koko perhe sairastui rajuun enterorokkoon.

– Rintani ja Nuutin kitalaki olivat täynnä kipeitä rakkuloita. Imetys oli tuskaa molemmille. Lopulta Nuutti ei huolinut rintamaitoa edes pullosta, korviketta kyllä. Ehkä hän yhdisti äidinmaidon maun kipuun.

Kun tauti oli selätetty, Sanna yritti käynnistää imetystä uudestaan, mutta maito oli ehtinyt vähentyä. Perhe oli vasta toipumassa, kaikki nukkuivat huonosti, ja kolmivuotias Hermannikin tarvitsi äidin huomiota.

– Ehkä imetys olisi voinut jatkua, jos olisin pystynyt istumaan sohvalla ja imettämään Nuuttia tuntikausia putkeen, mutta olin siihen liian loppu.


Ruoka-aika. Samuli-isän sylissä Nuutin on niin hyvä syödä, että siihen voi vaikka nukahtaa. Usein niin käykin.

Sannalle oli lopulta valtava helpotus, kun neuvolan terveydenhoitaja antoi ikään kuin luvan lopettaa.

– Menin poikien kanssa neuvolaan naama harmaana ja väsymystäni itkien. Ihana terveydenhoitajamme totesi myötätuntoisesti, että jos imetys ei tuntunut minulle ihan äärettömän tärkeältä, hänestä voisin kyllä lopettaa yrittämisen. Nuutti oli jo saanut maidostani paljon hyötyjä, ja oli tärkeää turvata minun jaksamiseni.

Niin Nuutistakin tuli pullopoika. Sannasta se ei lopulta tuntunut kovin pahalta. Hän oli jo nähnyt, kuinka täydellinen lapsi Hermannistakin oli korvikkeella kasvanut.

– Olen sellainen, etten jaksa jäädä vellomaan vaikeuksissa. Mieluummin yritän löytää ratkaisun ja mennä eteenpäin.

Pulloruokinnassa harmittaa oikeastaan vain ympäristön asenne. Jotkut kokevat oikeudekseen neuvoa asiassa, joka ei kuulu kellekään muulle kuin äidille itselleen.

”Tuntui ärsyttävältä selitellä asiaa vieraalle.”

– Kun vielä imetin Nuuttia, eräs tuttava näki vaunukopassa maitopullon ja ihmetteli suureen ääneen, miksen imetä poikaa kaikkialla. Minusta paikallisjunassa imettäminen oli turhan hankalaa. Tuntui ärsyttävältä selitellä asiaa vieraalle.

Oli Sannalle silti pettymys, kun Nuutin hyvin sujunut imetys päättyi niin yllättäen. Kerran hän purki asiaa ystävälleen, joka oli täysimettänyt vauvaansa. Tämä lohdutti, että ekaluokan opettaja ei näe, ketä lapsista on imetetty ja kuinka kauan.

– Kun lakkasin ahdistumasta imetyksestä ja väsyttämästä itseäni, saatoin käyttää energiani siihen, että olin ihan eri tavalla läsnä lapsilleni.