Taaperon huonokuuloisuuden taustalla saattaa olla salakavala liimakorva.

Kuuleeko taaperosi huonosti? Onko hän nukkumaan mennessään levoton ilman näkyvää syytä?

Jos tuntuu tutulta, kyseessä saattaa olla liimakorva, erityisesti pienillä lapsilla esiintyvä salakavala vaiva. Liimakorvan oireet ovat usein hyvin vähäisiä tai epämääräisiä, kipua ei korvatulehduksen tavoin ole. Ainoat oireet voivat olla alentunut kuulo tai levottomuus.

Jos lapsi osaa jo puhua, hän voi valittaa, että korva tuntuu omituiselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Liimakorva huomataan usein vasta rutiininomaisessa korvatarkastuksessa tai akuutin korvatulehduksen jälkeen, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kenelle tulee liimakorva?

Liimakorva on erityisesti pikkulasten riesa. Siihen sairastuu, äkillisten korvatulehdusten tavoin, lapset puolivuotiasta vauvoista kaksivuotiaisiin taaperoihin. 

Viisivuotissyntymäpäivien jälkeen liimakorva on jo harvinaisempi. Tosin joskus sen saattaa saada vaivoikseen myös aikuinen.

– Liimakorvan syntymiseen vaikuttavat jonkin verran perintötekijät sekä korvan ahdas anatomia. Kookas kitarisa saattaa myös olla yhteydessä liimakorvan syntymiseen, Kimmo Saloranta kertoo.

Mistä liimakorva johtuu?

Liimakorvassa on kyse korvan ilmansaantiongelmasta. Se syntyy, kun yhteys välikorvan ja nenänielun välillä ei avaudu normaalisti hengitettäessä. Välikorvaan kertyy märkäeritteen sijasta liimamaista nestettä, ns. biofilmiä, joka estää tärykalvon liikettä.

Liimakorva syntyy useimmiten korvatulehduksen jälkeen, mutta se voi tulla myös ilman edeltävää tulehdusta. Juuri mitään ei liimakorvan ehkäisemiseksi voi tehdä.

– Jos epäilee lapsella liimakorvaa, kuulo on hyvä aina tarkistaa, Kimmo Saloranta neuvoo.

Liimakorva ilmastoituu putkituksella

Liimakorva ei ole kiireellistä hoitoa vaativa vaiva, tilannetta voi tarkkailla rauhassa parin kuukauden ajan. Antibiootit eivät siihen tepsi, sillä kyse ei ole bakteeritulehduksesta.

Lähes aina liimakorva saadaan hoidettua korvan putkituksella. Joskus liimakorva hoituu itsestään.

–  Hoito määräytyy tilanteen mukaan. Vaiva saattaa helpottaa itsestään, kun korva saa jälleen ilmaa ja limaneritys loppuu, Saloranta sanoo.

Korvien putkitus tehdään lapselle täydessä nukutuksessa, eikä korva ole kipeä nukutuksesta herättyä. Lankarullaa muistuttava putki hakautuu tärykalvoon ja varmistaa ilmansaannin välikorvaan.

Putki pysyy lapsen korvassa muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen – keskimäärin kahdeksan kuukautta – ja kasvaa aikaa myöten itsestään ulos. Yksi putkituskerta riittää suurimmalle osalle, mutta noin 20 prosenttia vaatii uusintaputkituksen.

Jos liimakorvan syntymiseen on vaikuttanut kookas kitarisa, risan poistaminen on hyvä vaihtoehto.

Liimakorva aiheuttaa harvoin pysyviä vaurioita

Liimakorva heikentää kuuloa niin kauan kuin se on akuutti eli lapsella on nestettä välikorvassa. Kun neste saadaan pois, kuulo palaa normaaliksi.

Pysyvää vauriota ei synny, ellei liimakorvaa jätetä täysin hoitamatta. Silloin tärykalvo saattaa loppuvaiheessa arpeutua kiinni, ja on olemassa pysyvä kuulon alenemisen riski.

– Arpeutuminen tapahtuu hyvin hitaasti. Kun lapsen korvat tarkistetaan kuitenkin jossakin yhteydessä, lääkäri huomaa, jos jotakin on vialla, Saloranta rauhoittaa.

Putkitettu liimakorva ei vaikuta lapsen elämään juuri millään tavalla. Esimerkiksi tavalliset pesut ja vedessä polskiminen onnistuvat ilman suojausta.

Jos lapsi sukeltelee, korvat on hyvä suojata, jotta vältytään korvatulehduksilta. Muita rajoitteita ei ole. Kontrolleissa tulisi putken kanssa käydä noin viiden kuukauden välein.

Lue myös: Korvatulehdus paranee usein itsestään

Sisältö jatkuu mainoksen alla