Taaperon huonokuuloisuuden taustalla saattaa olla salakavala liimakorva.

Kuuleeko taaperosi huonosti? Onko hän nukkumaan mennessään levoton ilman näkyvää syytä?

Jos tuntuu tutulta, kyseessä saattaa olla liimakorva, erityisesti pienillä lapsilla esiintyvä salakavala vaiva. Liimakorvan oireet ovat usein hyvin vähäisiä tai epämääräisiä, kipua ei korvatulehduksen tavoin ole. Ainoat oireet voivat olla alentunut kuulo tai levottomuus.

Jos lapsi osaa jo puhua, hän voi valittaa, että korva tuntuu omituiselta.

– Liimakorva huomataan usein vasta rutiininomaisessa korvatarkastuksessa tai akuutin korvatulehduksen jälkeen, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta. 

Kenelle tulee liimakorva?

Liimakorva on erityisesti pikkulasten riesa. Siihen sairastuu, äkillisten korvatulehdusten tavoin, lapset puolivuotiasta vauvoista kaksivuotiaisiin taaperoihin. 

Viisivuotissyntymäpäivien jälkeen liimakorva on jo harvinaisempi. Tosin joskus sen saattaa saada vaivoikseen myös aikuinen.

– Liimakorvan syntymiseen vaikuttavat jonkin verran perintötekijät sekä korvan ahdas anatomia. Kookas kitarisa saattaa myös olla yhteydessä liimakorvan syntymiseen, Kimmo Saloranta kertoo.

Mistä liimakorva johtuu?

Liimakorvassa on kyse korvan ilmansaantiongelmasta. Se syntyy, kun yhteys välikorvan ja nenänielun välillä ei avaudu normaalisti hengitettäessä. Välikorvaan kertyy märkäeritteen sijasta liimamaista nestettä, ns. biofilmiä, joka estää tärykalvon liikettä.

Liimakorva syntyy useimmiten korvatulehduksen jälkeen, mutta se voi tulla myös ilman edeltävää tulehdusta. Juuri mitään ei liimakorvan ehkäisemiseksi voi tehdä.

– Jos epäilee lapsella liimakorvaa, kuulo on hyvä aina tarkistaa, Kimmo Saloranta neuvoo.

Liimakorva ilmastoituu putkituksella

Liimakorva ei ole kiireellistä hoitoa vaativa vaiva, tilannetta voi tarkkailla rauhassa parin kuukauden ajan. Antibiootit eivät siihen tepsi, sillä kyse ei ole bakteeritulehduksesta.

Lähes aina liimakorva saadaan hoidettua korvan putkituksella. Joskus liimakorva hoituu itsestään.

–  Hoito määräytyy tilanteen mukaan. Vaiva saattaa helpottaa itsestään, kun korva saa jälleen ilmaa ja limaneritys loppuu, Saloranta sanoo.

Korvien putkitus tehdään lapselle täydessä nukutuksessa, eikä korva ole kipeä nukutuksesta herättyä. Lankarullaa muistuttava putki hakautuu tärykalvoon ja varmistaa ilmansaannin välikorvaan.

Putki pysyy lapsen korvassa muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen – keskimäärin kahdeksan kuukautta – ja kasvaa aikaa myöten itsestään ulos. Yksi putkituskerta riittää suurimmalle osalle, mutta noin 20 prosenttia vaatii uusintaputkituksen.

Jos liimakorvan syntymiseen on vaikuttanut kookas kitarisa, risan poistaminen on hyvä vaihtoehto.

Liimakorva aiheuttaa harvoin pysyviä vaurioita

Liimakorva heikentää kuuloa niin kauan kuin se on akuutti eli lapsella on nestettä välikorvassa. Kun neste saadaan pois, kuulo palaa normaaliksi.

Pysyvää vauriota ei synny, ellei liimakorvaa jätetä täysin hoitamatta. Silloin tärykalvo saattaa loppuvaiheessa arpeutua kiinni, ja on olemassa pysyvä kuulon alenemisen riski.

– Arpeutuminen tapahtuu hyvin hitaasti. Kun lapsen korvat tarkistetaan kuitenkin jossakin yhteydessä, lääkäri huomaa, jos jotakin on vialla, Saloranta rauhoittaa.

Putkitettu liimakorva ei vaikuta lapsen elämään juuri millään tavalla. Esimerkiksi tavalliset pesut ja vedessä polskiminen onnistuvat ilman suojausta.

Jos lapsi sukeltelee, korvat on hyvä suojata, jotta vältytään korvatulehduksilta. Muita rajoitteita ei ole. Kontrolleissa tulisi putken kanssa käydä noin viiden kuukauden välein.

Lue myös: Korvatulehdus paranee usein itsestään

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti