Tyttärelläni, 2, on neljän kuukauden aikana ollut kaksi sairaalareissuun johtanutta hengenahdistuskohtausta. Voiko kyseessä olla kurkunpäätulehdus tai anafylaktinen sokki?

Tyttärelläni, 2, on neljän kuukauden aikana ollut kaksi sairaalareissuun johtanutta hengenahdistuskohtausta. Neuvolassa sanottiin, että kyse on anafylaktisesta sokista. Muuten lapsi on terve, eikä allergioita ole. Kohtausten tullessa hänellä ei ole ollut nuhaa tai kuumetta, mutta kohtausten jälkeen kyllä flunssaoireita. Voisiko kyseessä olla psyykkinen vaiva?

Lastenlääkäri Marjo Renko vastaa: Tavallisin syy 2-vuotiaalla terveellä lapsella nopeasti ilmenevään hengitysvaikeuteen on kurkunpääntulehdus eli laryngiitti. Se on viruksen aiheuttama hengitystietulehdus, jossa kurkunpään limakalvot turpoavat äänihuulitason alapuolelta.

Oireena on haukkuva yskä, äänen käheys ja pahimmassa tapauksessa sisäänhengitysvaikeus. Oireet ovat usein voimakkaimmillaan yöllä ja makuulla, koska painovoiman vaikutuksesta turvotus kurkunpään seudussa on silloin pahimmillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hengenahdistus ilmaantuu usein nopeasti ja voi olla ensimmäinen oire taudista. Sen jälkeen alkavat yskä ja nuha, myös kuumetta voi olla. Sairaus oireilee useimmiten 3–4 vuorokautta ja paranee sitten itsestään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kurkunpääntulehduksen sairastaa noin 15 prosenttia lapsista ainakin kerran. Pienellä osalla se toistuu useita kertoja. Useimmiten hengitysvaikeudesta selvitään kotikonstein, mutta lääkärikäyntiä tai sairaalahoitoakin voidaan joskus tarvita.

Kun lapsi herää yöllä yskään ja äänekkääseen, vaikeutuneeseen sisäänhengitykseen, ensiapuna on nostaa lapsi pystyasentoon avoimen ikkunan eteen. Viileä yöilma vie turvotuksen usein pois. Itku lisää turvotusta, joten lapsen rauhoittaminen on tärkeää. Lämmin juotava voi helpottaa kurkkukipua.

Jollei hengitys näillä konsteilla helpotu 15–20 minuutissa, on parasta lähteä lääkäriin. Päivystyspoliklinikalla hengitysilmaan sumutettu adrenaliini vähentää kurkunpään limakalvoturvotusta nopeasti. Lisäksi kerta-annos kortisonia joko suun kautta tai pistoksena lihakseen helpottaa hengitysvaikeutta.

Kurkunpääntulehdus on dramaattinen, mutta kuitenkin suhteellisen vaaraton pikkulasten vaiva, jossa psyykkisiä syitä ei tarvitse epäillä.

Anafylaktisessa sokissa oireena on hengitysvaikeuden lisäksi usein nokkosrokkomainen ihottuma, verenpaineen lasku ja voimakas huonovointisuus. Tällöin lapsi yleensä joutuu sairaalaseurantaan, eikä hengitystieinfektion oireita jälkikäteen tule. Mikäli lapsella olisi ollut toistuva anafylaktinen sokki, olisi tutkimukset varmasti jo aloitettu sairaalan toimesta.
Vauva 5/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla