Lue tuhti tietopaketti hampaiden pesusta ja 10 pesuhetkeä helpottavaa vinkkiä.

 

Ensimmäisen hellyttävän maitohampaan puhkeaminen on yleensä suuri tapaus, josta tiedotetaan sukulaisille ja ystäville. Hampaiden puhkeamisvauhti ja -järjestys voi poiketa keskimääräisestä, mutta vuoden ikäisellä on tavallisesti suussaan 3–6 kaunista helmihammasta.

Etuhampaiden ilmestyminen suuhun aiheuttaa vauvalle harvoin oireita, mutta poskihampaiden puhkeamisen usein kyllä huomaa: vauva voi olla kärttyinen, levoton ja ruokahaluton, joillakin voi olla jopa pientä lämpöä. Sylki valuu, turvonneet ikenet ärsyttävät ja vauva haluaa järsiä kaikkea mitä käsiinsä saa.

Hampaita saava vauva tarvitsee turvallisia puruleluja. Etenkin jääkaapissa viilennetyn purulelun jyystäminen helpottaa oloa. Jos ienkipu äityy oikein pahaksi eikä vauva voi edes nukkua, vauvoille tarkoitettua särkylääkettä voi käyttää satunnaisesti. Särkylääkkeen käytöstä on hyvä kysyä ensin neuvolasta.

Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa hyvää hampaiden hoitoa

Voiko jo pikkulapsilla olla reikiä?

Kyllä, ihan pienilläkin lapsilla voi olla kariesta eli reikiä hampaissa. Suomalaistutkimuksen mukaan 16 prosentilla 3-vuotiaista oli kariesta vuonna 2000. Reikiintymisen aiheuttaa mutans streptokokki -bakteeri, joka saadaan yleensä vanhemmalta syljen välityksellä. Mitä aikaisemmin bakteeri tarttuu, sitä suurempi on riski, että hampaat reikiintyvät. Tartuntaa voidaan ehkäistä siten, ettei toisen ihmisen sylkeä joudu lapsen suuhun. Vauvalla pitää siis olla oma lusikka, eikä vanhemman tule putsata tuttia suussaan.

Myös sokeripitoisen ravinnon runsas tai tiheä nauttiminen altistaa hampaat reikiintymiselle. Sokeripitoisesta ruoasta ja juomasta kariesbakteerit tuottavat aineenvaihdunnassaan happoja ja aiheuttavat hampaille joka kerta noin puoli tuntia kestävän happohyökkäyksen. Happohyökkäykset taas voivat vaurioittaa hampaan kiillettä. Sylki ei aina riitä suojaamaan hampaan pintaa usein toistuvilta happohyökkäyksiltä, vaan kiille voi vaurioitua pysyvästi. Jos lapsi juo jatkuvasti tuttipullosta mehua, on hampaiden reikiintyminen todennäköistä.

Milloin harjaus aloitetaan?

Lapsen hampaiden harjaus on hyvä aloittaa heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Vauvalle valitaan pehmeä ja pienipäinen harja, jotta se sopii pieneen suuhun. Hampaiden harjaus aloitetaan varhain, jotta lapsi tottuisi siihen, että hammaspesu on osa päivittäisiä puuhia. Hampaat on hyvä harjata kaksi kertaa päivässä fluoritahnaa käyttäen.

Millainen fluorihammastahna on hyvä lapsille?

Fluoritahnan käyttö aloitetaan heti ensimmäisen hampaan puhjettua. 2-vuotiaaksi asti käytetään tahnaa, jossa on fluoria enintään 500 ppm (0,05 %). Tahnaa sipaistaan hyvin pieni määrä harjasten päälle. 2–5-vuotiaille riittää pienen herneen kokoinen määrä hammastahnaa, jossa on enintään 1 100 ppm (0,11 %) fluoria.

Voiko fluorista olla jotain haittaa?

Fluori suojaa hampaita kariekselta, mutta sitä ei pidä käyttää suosituksia enempää. Jos lapselle esimerkiksi  käytetään suositusta vahvempaa tahnaa pysyvien hampaiden kehityksen aikana, voi hampaiden kiilteeseen tulla laikkuisuutta eli fluoroosia.

Mitä hyötyä on ksylitolista? Milloin sen antamisen voi aloittaa?

Ksylitoli ehkäisee kariesbakteeritartuntaa ja vähentää hampaiden reikiintymistä katkaisemalla syömisen jälkeen  syntyvän happohyökkäyksen. Ksylitolipastillien antamisen voi aloittaa jo vauvaikäiselle, kun lapsi osaa syödä kiinteitä ruokia. Aluksi pastillista voi antaa pienempiä murusia ja totuttaa lasta niiden makuun. Purukumin syömisen lapsi voi aloittaa, kun hän osaa pureskella sitä nielemättä, yleensä 2–3-vuoden iässä.

Voiko lapsen hampaita suojata jotenkin muuten?

Hammaslääkärin vastaanotolla hampaiden pintaan voidaan sivellä fluorilakkaa tai -geeliä, etenkin jos lapsella on vastapuhjenneita hampaita, alkavia reikiä tai suuri kariesriski. Lakkaa tai geeliä voidaan laittaa myös maitohampaisiin. Suomen hammashoitoloissa käytetään yleisimmin fluorilakkaa.

Kuinka usein lasta käytetään hammastarkastuksessa?

Kunnan on järjestettävä ensimmäistä lasta odottavalle perheelle vähintään yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio. Alle kouluikäiselle kunnan on järjestettävä suun terveystarkastus, kun tämä on 1- tai 2-vuotias, 3- tai  4-vuotias ja 5- tai 6-vuotias. Jokaiselle määritetään yksilöllinen tarkastusväli omassa hammashoitolassa. Tarkastusväliä voi lyhentää tarvittaessa.

Voiko jo pikkulapsi käyttää sähköhammasharjaa?

Mitään tarkkaa alaikärajaa sähköhammasharjan käytön aloittamiselle ei ole. Sähköhammasharjan käytössä on syytä noudattaa valmistajien antamia suosituksia ja ottaa huomioon lapsen mieltymykset. Aikuisten sähköhammasharjaa ei tule käyttää pienelle lapselle, ja harjaspään on oltava pehmeä.

Mitä odottava äiti voi tehdä lapsensa hampaiden suojelemiseksi?

Tärkeintä on hoidattaa omat hampaat kuntoon ja puhdistaa ne huolellisesti joka puolelta kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnaa käyttäen. Myös hammasvälit tulee puhdistaa. D-vitamiinia kannattaa käyttää suositusten mukaisesti, sillä se on myös sikiön hampaiden ja luiden kehitykselle hyväksi. Terveellisten ruokailutottumusten omaksuminen auttaa myöhemmin myös lapsen hampaiden hoitamisessa.

Vaikuttavatko jotkut odottavan äidin ottamat lääkkeet syntyvän vauvan hampaisiin?

Tunnetuin vaikutus on tetrasykliini-antibiootilla. Altistuminen tetrasykliinille hampaiden kehityksen aikana johtaa hampaiden värimuutoksiin. Tetrasykliiniä ei pidä antaa alle 8-vuotiaille lapsille eikä odottaville tai imettäville äideille.

Vaikuttaako äidin käyttämä ksylitoli lapsen hampaisiin?

Kyllä, äidin päivittäinen ksylitolituotteiden käyttö estää mutans streptokokkien tarttumista lapsen suuhun ensimmäisten elinvuosien aikana, varsinkin jos äidillä on taipumusta hampaiden reikiintymiseen. 5–6 grammaa ksylitolia päivässä on sopiva määrä.

Voiko lapsen purentavirheitä jotenkin ennakoida ja ehkäistä?

Hampaiden puhkeaminen alkaa ensimmäisen elinvuoden aikana, ja kaikki maitohampaat ovat puhjenneet  keskimäärin kaksivuotiaana. Pysyvien hampaiden puhkeaminen alkaa noin kuusivuotiaana. Purentavirheitä diagnosoidaan ja hoidetaan sekä maitohampaiden, vaihduntavaiheen että pysyvien hampaiden aikana.

Lopullinen purenta muokkautuu siis pidemmän ajan kuluessa. Leukojen ja kasvojen kasvuun vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi niiden toiminta, esimerkiksi pureskelu ja hengitystoiminnot, sekä tutin tai peukalon  imeminen. Hampaiden kehityksen kannalta ja purentavirheiden vähentämiseksi on suositeltavaa, että tutista luovutaan  viimeistään kahden vuoden iässä.

Voiko vauvalla olla hampaita suussaan jo syntyessään?

Voi, mutta hampaiden puhkeaminen ennenaikaisesti on harvinaista. Tavallisesti ensimmäinen maitohammas puhkeaa keskimäärin seitsemän kuukauden iässä. Nataalihampaita eli syntymän aikaan suussa puhjenneena olevia maitohampaita on joka tuhannennella suomalaislapsella. Jos hammas puhkeaa ensimmäisen elinkuukauden aikana, sitä kutsutaan neonataalihampaaksi. Yleensä nämä ovat ennenaikaisesti puhkeavia alaetuhampaita. Syytä hampaiden ennenaikaiseen puhkeamiseen ei tarkoin tunneta, mutta perinnöllisillä tekijöillä näyttää olevan merkitystä. Jos hammas haittaa imetystä tai on kovin löysä, se voidaan poistaa.

Asiantuntijana Hammaslääketieteen tohtori Eija Salmela, Helsingin yliopisto

 

10 vinkkiä vaativiin pesutilanteisiin:

  1. Käytä vauvalle pehmeää, vauvaikäiselle tarkoitettua hammasharjaa. Aloita pesut, kun vauva saa ensimmäisen hampaansa. Harjaa varovasti.

  2. Pyydä, että kumppanisi pesee sinun hampaasi, jotta tiedät, miltä se tuntuu.

  3. Anna vauvan tutustua hammasharjaan myös itse.

  4. Tee pesutilanteesta mahdollisimman hellä ja rauhallinen.

  5. Hanki kaksi hammasharjaa, ja anna toinen vauvan käteen hammaspesun ajaksi.

  6. Mitä koira sanoo? Yritä osua suuhun, kun lapsi vastaa.

  7. Kiinnitä lapsen huomio muualle, kun harjaat hampaita: laula, pyöritä kieltäsi tai silmiäsi.

  8. Pyydä isosisarus tai kummilapsi näyttämään vauvalle esimerkkiä: näin avataan suu.

  9. Pese vuorotellen omia, kumppanisi, vauvan ja isosisaruksen hampaita.

  10. Älä kysy, pestäänkö hampaat vaan millä hammastahnalla pestään. Hanki pari eri lastentahnaa.

Vauva 11/2007 ja 11/2011, päivitetty 3/2012

Mitä pienempi lapsi, sitä herkemmin hengitystiet ärtyvät katupölystä.

Kun kadut pölisevät keväällä, ilmaan nousee pienhiukkasia ja muita epäpuhtauksia. Huono ilmanlaatu ärsyttää aikuistakin ja saa aikaan tuhnuisen olon. Miten se vaikuttaa vauvoihin?

Vauvaikäisillä ja pienillä lapsilla katupölyn vaikutukset ovat jopa suurempia kuin muilla, kertoo lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Peter Csonka Tampereen Terveystalosta.

– Mitä pienempi lapsi on, sitä lyhyempi ja kapeampi on nenän ja muiden hengitysteiden putkisto. Siksi nenä menee herkästi tukkoon.

Aikuisilla myös nenäkarvoitus auttaa suodattamaan epäpuhtauksia, mutta vauvoilla karvoitusta on niukasti.

Siitepölyallergiaa ei käytännössä ole alle 2-vuotiailla. Siksi kevään tukkoisuus liittyy vauvoilla usein juuri katupölyyn – ellei lapsella ole jokin infektio, joka käynnistää limantuotannon.

– Joskus katupölyä on niin paljon, että nenän sisäpinnalla ihan näkyy sitä tumma kerros, Csonka kertoo.

Päikkärit ulkona? Vältä kadunreunaa

Jos ilmanlaatu tuntuu huonolta ja pölyiseltä, kannattaako vauvaa nukuttaa ulkona? Csonkan mukaan tilanne kannattaa arvioida omien tuntemusten perusteella. Paikalliset erot ilmanlaadussa ovat isoja.

”Jos tuntuu itsestäkin, että katupölyä on paljon, vauvan nukuttaminen siinä kohdassa ei ole hyvä idea.”

Esimerkiksi omakotitalon sisäpiha metsän reunassa on ilmanlaadultaan hyvin erilainen paikka kuin vilkasliikenteisen kadun reuna pahimpaan ruuhka-aikaan tai parveke kaupungin keskustassa.

– Jos tuntuu itsestäkin ulos mennessä, että katupölyä on paljon, vauvan nukuttaminen siinä kohdassa ei ole hyvä idea, Csonka sanoo.

Vaunulenkeillä on fiksua arvioida katupölyn vaikutusta myös siitä näkökulmasta, missä lapsi on. Esimerkiksi rattaiden sisaristuin saattaa sijaita hyvinkin matalalla, mikä vaikuttaa hengitysilmaan. Rattaiden pyörät, kävelijöiden askeleet ja muu liikenne nostaa ilmaan katupölyä, ja ilmanlaatu voi olla hyvin erilainen aikuisen pään korkeudella kuin puoli metriä kadunpinnasta.

Keliolosuhteitakin kannattaa katsoa. Kuiva sää on ilmanlaadun kannalta huonoin, sateinen keli paras. Jos ulos kadunreunaan on mentävä, vaunujen suuaukon eteen laitettu harso auttaa suodattamaan osan pölystä.

Helpota tukkoisuutta kotikonstein

Katupölyn aiheuttama ärsytys käynnistää nenässä reaktion, jonka tarkoitus on suojata hengitysteitä epäpuhtauksilta. Nenän limakalvot alkavat tuottaa limaa, ja limakalvojen värekarvat tekevät aaltomaista liikettä, joka kuljettaa limaa ja epäpuhtauksia poispäin.

Vauvalla nenän värekarvat eivät poista limaa yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla.

Vauvoillakin limantuotanto käynnistyy, mutta kun kehon rakenteet ovat pienempiä, värekarvat eivät poista limaa yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla. Lisäksi vauva ei vielä osaa niistää. Seurauksena on tukkoisuus – ja kiukku.

– Vauvat pyrkivät hengittämään nenän kautta, heidät on ohjelmoitu niin. Siksi he hermostuvat tukkoisuudesta niin paljon, Csonka sanoo.

Tukkoisen vauvan oloa voi auttaa keittosuolasumutteella tai -tipoilla. Ne huuhtelevat nenän limakalvoja ja auttavat poistamaan epäpuhtauksia ja limaa. Nenän limakalvoja voi puhdistaa myös nenäimurilla.

Isommilla lapsilla ja aikuisilla nenäkannu on tehokas limakalvojen huuhteluun.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Sormiruokailu on vauvalle kivaa ja turvallista. Nämä välineet tekevät sen helpoksi. 

Kaksi uutta kotimaista kirjaa! Vasemmalla ruokaohjeita ja tukevaa faktaa aloittelevan perheen tueksi, oikealla houkuttelevia reseptejä sekä vertaistukea. Simppeliä sormiruokailua 24,50 e, WSOY. Naperosta nautiskelijaksi 22,80 e, Readme.fi
Kaksi uutta kotimaista kirjaa! Vasemmalla ruokaohjeita ja tukevaa faktaa aloittelevan perheen tueksi, oikealla houkuttelevia reseptejä sekä vertaistukea. Simppeliä sormiruokailua 24,50 e, WSOY. Naperosta nautiskelijaksi 22,80 e, Readme.fi

Ruokailun voi aloittaa hyvin ilman lautasta. Silikoninen tabletti suojaa pöydän pintaa. 14,90 e, geffer.fi.
Ruokailun voi aloittaa hyvin ilman lautasta. Silikoninen tabletti suojaa pöydän pintaa. 14,90 e, geffer.fi.

Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että vauva syö itse – käy se sitten käsin tai haarukalla. Välineitä voi opetella käyttämään ihan alusta saakka. Jos haarukalla huitominen hirvittää, ota se välillä pois ja anna takaisin uudelleen rauhallisella hetkellä. Gensen ABC-aterimet 33 e, scandinaviandesigncenter.fi
Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että vauva syö itse – käy se sitten käsin tai haarukalla. Välineitä voi opetella käyttämään ihan alusta saakka. Jos haarukalla huitominen hirvittää, ota se välillä pois ja anna takaisin uudelleen rauhallisella hetkellä. Gensen ABC-aterimet 33 e, scandinaviandesigncenter.fi

Sotku lattialla järkyttää vähemmän, kun pöydän alla on suojamuovi. Kolon-lattiasuoja 14,99 e. Ikea.
Sotku lattialla järkyttää vähemmän, kun pöydän alla on suojamuovi. Kolon-lattiasuoja 14,99 e. Ikea.

Suojaa lempipaita. Hihallinen Kladding-ruokalappu 5,99 e, Ikea.
Suojaa lempipaita. Hihallinen Kladding-ruokalappu 5,99 e, Ikea.

Silikonialustan lokeroihin voi asetella koko aterian. Ezpz Happy Mat 24,90 e, ipanainen.fi
Silikonialustan lokeroihin voi asetella koko aterian. Ezpz Happy Mat 24,90 e, ipanainen.fi

Harso toimii ruokalappuna ja siivousrättinä sekä suojaa lattiaa kahvilassa. Done by Deer -harsosetti 11,95 e, ozbaby.fi
Harso toimii ruokalappuna ja siivousrättinä sekä suojaa lattiaa kahvilassa. Done by Deer -harsosetti 11,95 e, ozbaby.fi

Sotku vähenee, usko pois! Sillä välin auttavat kivat välineet sekä zen-asenne. Sweeper & Funnel -setti 69,90 e, finnishdesignshop.fi
Sotku vähenee, usko pois! Sillä välin auttavat kivat välineet sekä zen-asenne. Sweeper & Funnel -setti 69,90 e, finnishdesignshop.fi

Jätskimuottiin voit pakastaa hedelmäsmoothieta. Välipala helpottaa samalla kutiavia ikeniä. 6,99 e, Clas Ohlson.
Jätskimuottiin voit pakastaa hedelmäsmoothieta. Välipala helpottaa samalla kutiavia ikeniä. 6,99 e, Clas Ohlson.

Sosetta lapsi voi syödä itse lusikalla tai pussista. Täytettävä smoothiepussi alkaen 8,90 e. Silikoninen korkki sopii kaupan valmispusseihinkin ja estää sisältöä valumasta ympäriinsä. 10,90 e / 2 kpl, Choomee / ipanainen.fi
Sosetta lapsi voi syödä itse lusikalla tai pussista. Täytettävä smoothiepussi alkaen 8,90 e. Silikoninen korkki sopii kaupan valmispusseihinkin ja estää sisältöä valumasta ympäriinsä. 10,90 e / 2 kpl, Choomee / ipanainen.fi
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.