Kyynpureman saanut on vietävä aina lääkäriin.

Kyykäärmeen pureman hoito vaatii aina ammattilaisen apua. Erityisesti pienet lapset ovat riskiryhmää, ja heidät vietävä välittömästi lääkärin hoitoon. Puremasta voi kehittyä voimakkaita allergisia oireita kuten hengenahdistusta ja anafylaktinen sokki. Kyyn myrkky aiheuttaa alkuun purema-alueella kudostuhoa ja turvotusta ja myöhemmin oksentelua, ripulia, päänsärkyä ja jopa tajunnan häiriöitä.

Älä koske tai käsittele purema-aluetta esimerkiksi imemällä tai haavaa avaamalla. Myrkkyä ei saa siten poistettua, vaan seurauksena voi olla ennemminkin tulehdus. Käärmeen purema osuu useimmiten raajaan, jota ei saa pureman jälkeen liikuttaa. Jalan voi lastoittaa, ja pureman uhri kannetaan pois paikalta.

Kyypakkauksessa on niin pieni määrä hydrokortisonia, ettei sen antamisesta ole käärmeenpuremaan juuri hyötyä. Nimestään huolimatta pakkaus soveltuu paremmin hyönteisten pistosten hoitoon. Tulehduskipulääkkeitä ei sen sijaan tule kyynpuremassa antaa lainkaan, koska niistä voi olla myrkytyksen yhteydessä munuaisille haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäri arvioi, toimitetaanko pureman saanut sairaalahoitoon. Sairaalatarkkailua yleensä tarvitaan, jos potilas on alle 15-vuotias,  raskaana oleva, vanhus tai muuten huonokuntoinen. Sairaalassa pureman saanutta hoidetaan suonensisäisellä nesteytyksellä, suurilla kortisoniannoksilla, antibiooteilla ja vaikeissa myrkytyksissä käärmeseerumilla. Myös jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolo tarkistetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Metsässä liikkuessa kumisaappaat suojaavat jalkoja käärmeenpuremilta.

Lähteet: Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 13/2011, Duedecim Terveyskirjasto ja Astma&Allergia 3/2011

 

Lue myös:
Hoida oikein hyönteisten pistot
Punkkirokote kannattaa ottaa keväällä

Sisältö jatkuu mainoksen alla