Äiti pysyy tietysti tyynenä, eikö vain? Ainakin yrittää. Täsmäohjeiden avulla se on hitusen helpompaa.

Äiti pysyy tietysti tyynenä, eikö vain? Ainakin yrittää. Täsmäohjeiden avulla se on hitusen helpompaa.

  1. Ajattele selkeästi. Pysy rauhallisena, jotta voit ajatella selkeästi. Muista, että aikuisen kiukku vie lapsen loputkin ongelmanratkaisukyvyt.
  2. Tuli ei sammuta tulta, vesi sammuttaa. Kehittele tilannetta helpottavia mielikuvia: Ole vaikka kosteasilmäinen ja märkäturpainen lehmä, käännä pääsi hitaasti kiukkuavan lapsen puoleen ja kysy, miten voit auttaa. Tai ole lumpeenlehti, jolle pieni tulikärpänen voi pysähtyä hengähtämään.
  3. Muista että kaikilla ominaisuuksilla, myös tulisella temperamentilla, on sekä hyvät että huonot puolensa. Kun tulienergian saa hallintaan ja suunnattua oikein, tulisieluisuus voi olla todellinen voimavara.
  4. Yllätä lapsi huumorilla. Vedä vaikka mummohuivi päähän, nouse tuolille ja vaaku: "Elo ihmisen huolineen ja murheineen, se on vain väliaikainen."
  5. Älä sorru valheelliseen tyyneyteen. Lapsen on hyvä huomata, että kielteisiäkin tunteita saa olla. Kerro lapselle, että nyt suututtaa ja aion olla hetken hiljaa ja miettiä. Odottele mielesi tyyntymistä. Kerro sitten lapselle, mistä olet vihainen, mutta pidä tunteesi hallinnassa.
  6. Jos kuitenkin hermostut, tee sovinto ja puhu asiasta lapsen kanssa jälkeen päin. Pyydä anteeksi, jos olet ollut kohtuuton.

Meidän Perhe 2/2009

Kirjallisuutta:
Ross W. Greene: Tulistuva lapsi. Uusi lähestymistapa helposti turhautuvien ja joustamattomien lasten ymmärtämiseen ja kasvattamiseen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla