Kolmevuotiaalla pojallani on jo reilun vuoden verran ollut olkavarsissa runsaasti pienen pieniä punaisia näppyjä. Muutamista näpyistä on kehittynyt jopa aivan oikeita finnejä. Mitä näpyt ovat?

Kolmevuotiaalla pojallani on jo reilun vuoden verran ollut olkavarsissa runsaasti pienen pieniä punaisia näppyjä. Muutamista näpyistä on kehittynyt jopa aivan oikeita finnejä. Välillä näpyt leviävät reisiin ja poskiinkin. Lapsi ei kärsi näpyistä, lähinnä haitta on esteettinen. Poika on käynyt infektioastman takia allergiatesteissä (koivu, lemmikit jne.), eikä mikään allergisoinut.­ Mitä näpyt ovat? Onko kyse allergiasta? Entä kuinka asian voisi selvittää?

Yleislääkäri Krista Korhonen: Kuvauksesi perusteella kyseessä ovat mitä ilmeisimmin talirauhasen sarveis­tapit eli keratosis pilaris. Ne ovat pieniä sarveistappeja talirauhasen tiehyiden suulla, ja sarveistappien ympärillä on punoittava rengas. Vaiva­ on vain kosmeettinen, kuten itsekin toteat.­ Keratosis pilarista esiintyy lievänä noin 40 prosentilla nuorista aikuisista, mutta­ 3–4 prosentilla se on häiritsevän voimakasta.

Useimmiten ihomuutos esiintyy olka­varsien ulkosivuilla, mutta sitä voi olla myös reisissä ja poskissa. Joskus talirauhaset tulehtuvat ja sarveistapit­ muuttuvat pieniksi märkänäpyiksi.­ Silloin ne todella muistuttavat pieniä­ finnejä. Oireet lievittyvät yleensä kesäaikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varhain alkaneessa keratosis pilariksessa ihon karheus alkaa yleensä vähetä murrosiän jälkeen, ja muutokset häviävät yleensä kokonaan keski-iän loppuun mennessä. Allergiasta ei siis ole kyse, eikä mistään laboratoriotutkimuksista ole hyötyä tilan selvittämiseksi. Diagnoosi on kliininen eli ulkonäköön perustuva. Perus- ja kosteusvoiteista ei ole apua. Märkäpäitä voi hoitaa hydrokortisonivoiteella (1%),­­ jossa on mukana antibakteerista ainetta (esim. Sibicort).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva 11/2009

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla