Kestovaippa hellii kukkaroa ja säästää luontoa.

Monta syytä valita kestovaippa:

Taloudellisuus: Halvimmillaan kahden vuoden kestovaippailu maksaa noin 120 euroa, kun kertakäyttövaipoilla kuluja tulee vähintään 850 euroa. Hyötysuhde kasvaa, jos vaippoja käyttää useammalla lapsella, vaipat ostaa käytettyinä tai ne ompelee itse.

Ekologisuus: Yksi lapsi käyttää keskimäärin 5 000 kertakäyttövaippaa, joista syntyy 1 500 kiloa jätettä. Niiden maatuminen kestää satoja vuosia ja tuottaa metaania, joka jouduttaa kasvihuoneilmiötä. Kestovaippoja lapsi tarvitsee parikymmentä vuodessa. Niiden valmistukseen ja puhtaanapitoon menee murto-osa kertakäyttövaippoihin kuluvista luonnonvaroista.

Terveys: Kestovaipat eivät sisällä haitallisia kemikaaleja. Ne hengittävät ja estävät näin vaippaihottuman syntymistä. Kestovaippailu jouduttaa usein myös potalle oppimista, sillä niissä lapsi tuntee pissan tulon ja oppii hallitsemaan rakkoaan paremmin.

Esteettisyys: Kestovaipoissa löytyy kuoseja vaativaankin makuun. Veikeä vihreä sammakko vauvan
vaipassa on hauskempi katsella kuin kertakäyttövaippa.

Taltuta vaippaviidakko

Kestovaippoja on monenlaisia, mutta yksinkertaisesti kestovaippa koostuu imuosasta ja kosteudenpitävästä vaippakuoresta. Lisäksi voit käyttää pintakuivaa hoitoliinaa siirtämään kosteutta pois lapsen iholta.

Koottava vaippa

Yksinkertaisimmillaan tarvitset kaksi osaa, sisävaipan ja kuorivaipan. Tilanteesta riippuen voit tarvita lisäksi lisäimua eli boosteria. Mikäli haluat helpottaa vaipan pesua ja helliä vauvan ihoa, lisää pakettiin hoitoliina.

+ Erilliset osat kuivuvat nopeasti. Voit koota paketin erilaisista osista makumieltymysten mukaan. Edullinen ratkaisu on kierrättää vanhat flanellipaidat ja pyyhkeet vaipassa.
- Kokoaminen vie aikaa enemmän kuin valmiin vaipan pukeminen.

Taskuvaippa

Kosteussulkuisen taskuvaipan kanssa tarvitset vain taiteltavan tai valmiiksi ommellun pötkövaipan, joka voi olla mitä vain kosteutta imevää materiaalia. Sisätaskuvaipan lisäksi tarvitset mahdollisesti lisäimua sekä kosteutta pitävän
kuorivaipan.

+ Astetta helpompi käyttää kuin koottava vaippa. Voit säädellä lisäimun määrää tilanteesta riippuen. Vaipasta tulee mukavan ohut paketti.
- Sopivan imukerroksen löytäminen voi olla haastavaa. Imua ei tule kyljille, joten etenkään yövaippana
ei välttämättä toimi kaikilla vauvoilla.

All-in-one

Tässä vaipassa on kaikki lukuun ottamatta hoitoliinaa.

+ Nopeaa ja helppoa vaippailua, sopii myös vastahakoisille kestovaipan pukijoille. Kätevä reissussa.
- Kalliimpi hankintahinta kuin koottavilla vaipoilla. Aiheuttaa ylimääräistä pesua, sillä kuori on pestävä
paketin mukana vaikkei se olisi likainenkaan. Kuivuminen kestää pidempään.

Kestovaippojen huoltovinkit:

  • Säilytä likaiset vaipat ilmavasti pyykkikorissa, kannellisessa ämpärissä tai vaikkapa kylpyammeen reunalla kuivumassa. Voit myös liottaa likavaippoja vedessä, vaihda vesi päivittäin.Tilkka etikkaa vedessä poistaa hajut.
  • Matkalla oiva säilytyspaikka vaipoille on kangaskassi, johon on pirskautettu pari tippaa teepuuöljyä.
  • Heitä hoitoliina roskikseen, älä vessanpönttöön.
  • Huuhtele tahrat tuoreeltaan vedellä, tai mikäli vaipassa ei ole fleeceä, pese tarvittaessa sappisaippualla.
  • Sulje tarrat ennen koneeseen laittamista.
  • Käytä pesuainetta ohjetta pienempi määrä.
  • Älä käytä huuhteluainetta, vaan lisää huuhteluveteen tilkka etikkaa tai teepuuöljyä.
  • Pese kuorivaipat vain, jos ne ovat tahraantuneet.
  • Käytä auringonvaloa tahranpoistajana.

Kestovaippasanasto:

All-in-one (aio, a-i-o): Käyttövalmis vaippa, jossa kuori- ja sisävaippa ovat yhdessä. Lisäosia ei tarvita, ellei halua käyttää hoitoliinaa, jota useimmissa malleissa ei ole. Yhtä helppo käyttää kuin kertakäyttövaippa.

Harsot (vaippaharso): suuria puuvillaisia kangaskappaleita, jotka taitellaan sisävaipaksi.

Hoitoliina (vaippasuoja, kuivaliina): kankainen tai kuitupaperinen liina, joka voidaan laittaa sisävaipan ja ihon väliin pitämään vaipan pinta kuivana. Helpottaa myös kakkavaipan pesemistä.

Kuorivaippa (vaippakuori, vaippahousu, kosteussulku): kosteutta läpäisemätön, mutta hengittävä ulkokuori. Pitää myös sisävaipan paikoillaan. Malliltaan alushousutyyppinen villahousu tai kertakäyttövaipan muotoinen tarra- tai painonappikiinnitteinen kuorivaippa.

Lisäimu (boosteri): lisätään vaipan sisään tehostamaan imukykyä esimerkiksi pitkien unien ajaksi. Malliltaan joko pötkö, taiteltava tai muotoon ommeltu.

Muotoon ommeltu vaippa: sisävaippa, joka on ommeltu valmiiksi vaipan muotoon. Kiinnityksenä tarranauha, nepparit tai erillinen vaipan kiinnitin.

Nauhavaippa: puuvillaneuloksinen sisävaippa, joka kiinnitetään nauhoilla. Isommilla lapsilla nauhavaipan sisälle tarvitaan lisäimu.

Näpsy: joustava kolmihaarainen hakanen, jota käytetään tarrattomien tai napittomien sisävaippojen kiinnitykseen.

Pötkövaippa: useammasta imukykyisestä kangaskerroksesta pötköksi ommeltu tai taiteltu vaippa.

Silkkivaippa: ohuehko silkkiliina, joka voidaan laittaa sisävaipan ja lapsen ihon väliin ihon ollessa ärtynyt. Silkin sisältämä silkkiliima hoitaa ihoa ja auttaa pahaankin punoitukseen.

Sisävaippa: kuorivaipan sisään laitettava kosteutta imevä kerros, joka voi olla taiteltava, muotoon ommeltu, nauha- tai pötkövaippa. Materiaalina esimerkiksi froteeta, flanellia, hamppua tai bambua. Kaksi viimeksi mainittua ovat ekologisimmat ja tehokkaimmat vaihtoehdot.

Taittovaippa (flanellivaippa, prefold, vaippaliina): neliön mallisia taitto-ommeltuja vaippoja, joissa keskelle on ommeltu valmiiksi paksumpi imukerros, ja jotka näin imevät kokoonsa nähden enemmän kosteutta kuin sideharsot. Taittovaippaa voidaan käyttää kuten sideharsoja tai taitella pötköksi sideharson väliin, tai käyttää sellaisenaan.

TSI (T-S-I): Tee-se-itse eli itse tehdyt vaipat. Voivat olla minkä tahansa tyyppisiä ja mallisia vaippoja.

Täyttövaippa (taskuvaippa): joko kosteussulullinen vaippakuoren ja kuivaliinan yhdistelmä, jossa imuosa laitetaan vaipan taskuun kankaiden väliin, tai sisävaippa, jonka taskuun laitetaan imuosia imutarpeen mukaan. Jälkimmäinen tarvitsee lisäksi kuorivaipan.

Villahousut (hahtuvahousut, hahtuvat, villikset): hahtuva- tai merinovillalangasta neulotut vaippahousut. Toimivat kuorivaippana. Saatavana lyhyt- tai pitkälahkeisina. Villa on antibakteerinen,
hengittävä materiaali, joka pysyy lämpimänä kosteanakin.

Asiantuntijoina Heini Kettunen Kestovaippayhdistyksestä ja Mira-Pauliina Piipari Raparperistä.

Takaisin alkuun

Vauva 6/2008, päivitetty 9/2009

Katso myös:

» Monta syytä valita kestovaippa
» Taltuta vaippaviidakko
» Kestovaippojen huoltovinkit
» Kestovaippasanasto
» Vaippa-aiheiset keskustelut: vinkkejä ja vertaistukea
» Osta tai myy kestovaippoja Vauvan kirppiksellä

Lisätietoja:

» Kestovaippainfo

» Kestovaippayhdistys

Mitä pienempi lapsi, sitä herkemmin hengitystiet ärtyvät katupölystä.

Kun kadut pölisevät keväällä, ilmaan nousee pienhiukkasia ja muita epäpuhtauksia. Huono ilmanlaatu ärsyttää aikuistakin ja saa aikaan tuhnuisen olon. Miten se vaikuttaa vauvoihin?

Vauvaikäisillä ja pienillä lapsilla katupölyn vaikutukset ovat jopa suurempia kuin muilla, kertoo lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Peter Csonka Tampereen Terveystalosta.

– Mitä pienempi lapsi on, sitä lyhyempi ja kapeampi on nenän ja muiden hengitysteiden putkisto. Siksi nenä menee herkästi tukkoon.

Aikuisilla myös nenäkarvoitus auttaa suodattamaan epäpuhtauksia, mutta vauvoilla karvoitusta on niukasti.

Siitepölyallergiaa ei käytännössä ole alle 2-vuotiailla. Siksi kevään tukkoisuus liittyy vauvoilla usein juuri katupölyyn – ellei lapsella ole jokin infektio, joka käynnistää limantuotannon.

– Joskus katupölyä on niin paljon, että nenän sisäpinnalla ihan näkyy sitä tumma kerros, Csonka kertoo.

Päikkärit ulkona? Vältä kadunreunaa

Jos ilmanlaatu tuntuu huonolta ja pölyiseltä, kannattaako vauvaa nukuttaa ulkona? Csonkan mukaan tilanne kannattaa arvioida omien tuntemusten perusteella. Paikalliset erot ilmanlaadussa ovat isoja.

”Jos tuntuu itsestäkin, että katupölyä on paljon, vauvan nukuttaminen siinä kohdassa ei ole hyvä idea.”

Esimerkiksi omakotitalon sisäpiha metsän reunassa on ilmanlaadultaan hyvin erilainen paikka kuin vilkasliikenteisen kadun reuna pahimpaan ruuhka-aikaan tai parveke kaupungin keskustassa.

– Jos tuntuu itsestäkin ulos mennessä, että katupölyä on paljon, vauvan nukuttaminen siinä kohdassa ei ole hyvä idea, Csonka sanoo.

Vaunulenkeillä on fiksua arvioida katupölyn vaikutusta myös siitä näkökulmasta, missä lapsi on. Esimerkiksi rattaiden sisaristuin saattaa sijaita hyvinkin matalalla, mikä vaikuttaa hengitysilmaan. Rattaiden pyörät, kävelijöiden askeleet ja muu liikenne nostaa ilmaan katupölyä, ja ilmanlaatu voi olla hyvin erilainen aikuisen pään korkeudella kuin puoli metriä kadunpinnasta.

Keliolosuhteitakin kannattaa katsoa. Kuiva sää on ilmanlaadun kannalta huonoin, sateinen keli paras. Jos ulos kadunreunaan on mentävä, vaunujen suuaukon eteen laitettu harso auttaa suodattamaan osan pölystä.

Helpota tukkoisuutta kotikonstein

Katupölyn aiheuttama ärsytys käynnistää nenässä reaktion, jonka tarkoitus on suojata hengitysteitä epäpuhtauksilta. Nenän limakalvot alkavat tuottaa limaa, ja limakalvojen värekarvat tekevät aaltomaista liikettä, joka kuljettaa limaa ja epäpuhtauksia poispäin.

Vauvalla nenän värekarvat eivät poista limaa yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla.

Vauvoillakin limantuotanto käynnistyy, mutta kun kehon rakenteet ovat pienempiä, värekarvat eivät poista limaa yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla. Lisäksi vauva ei vielä osaa niistää. Seurauksena on tukkoisuus – ja kiukku.

– Vauvat pyrkivät hengittämään nenän kautta, heidät on ohjelmoitu niin. Siksi he hermostuvat tukkoisuudesta niin paljon, Csonka sanoo.

Tukkoisen vauvan oloa voi auttaa keittosuolasumutteella tai -tipoilla. Ne huuhtelevat nenän limakalvoja ja auttavat poistamaan epäpuhtauksia ja limaa. Nenän limakalvoja voi puhdistaa myös nenäimurilla.

Isommilla lapsilla ja aikuisilla nenäkannu on tehokas limakalvojen huuhteluun.

Sormiruokailu on vauvalle kivaa ja turvallista. Nämä välineet tekevät sen helpoksi. 

Kaksi uutta kotimaista kirjaa! Vasemmalla ruokaohjeita ja tukevaa faktaa aloittelevan perheen tueksi, oikealla houkuttelevia reseptejä sekä vertaistukea. Simppeliä sormiruokailua 24,50 e, WSOY. Naperosta nautiskelijaksi 22,80 e, Readme.fi
Kaksi uutta kotimaista kirjaa! Vasemmalla ruokaohjeita ja tukevaa faktaa aloittelevan perheen tueksi, oikealla houkuttelevia reseptejä sekä vertaistukea. Simppeliä sormiruokailua 24,50 e, WSOY. Naperosta nautiskelijaksi 22,80 e, Readme.fi

Ruokailun voi aloittaa hyvin ilman lautasta. Silikoninen tabletti suojaa pöydän pintaa. 14,90 e, geffer.fi.
Ruokailun voi aloittaa hyvin ilman lautasta. Silikoninen tabletti suojaa pöydän pintaa. 14,90 e, geffer.fi.

Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että vauva syö itse – käy se sitten käsin tai haarukalla. Välineitä voi opetella käyttämään ihan alusta saakka. Jos haarukalla huitominen hirvittää, ota se välillä pois ja anna takaisin uudelleen rauhallisella hetkellä. Gensen ABC-aterimet 33 e, scandinaviandesigncenter.fi
Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että vauva syö itse – käy se sitten käsin tai haarukalla. Välineitä voi opetella käyttämään ihan alusta saakka. Jos haarukalla huitominen hirvittää, ota se välillä pois ja anna takaisin uudelleen rauhallisella hetkellä. Gensen ABC-aterimet 33 e, scandinaviandesigncenter.fi

Sotku lattialla järkyttää vähemmän, kun pöydän alla on suojamuovi. Kolon-lattiasuoja 14,99 e. Ikea.
Sotku lattialla järkyttää vähemmän, kun pöydän alla on suojamuovi. Kolon-lattiasuoja 14,99 e. Ikea.

Suojaa lempipaita. Hihallinen Kladding-ruokalappu 5,99 e, Ikea.
Suojaa lempipaita. Hihallinen Kladding-ruokalappu 5,99 e, Ikea.

Silikonialustan lokeroihin voi asetella koko aterian. Ezpz Happy Mat 24,90 e, ipanainen.fi
Silikonialustan lokeroihin voi asetella koko aterian. Ezpz Happy Mat 24,90 e, ipanainen.fi

Harso toimii ruokalappuna ja siivousrättinä sekä suojaa lattiaa kahvilassa. Done by Deer -harsosetti 11,95 e, ozbaby.fi
Harso toimii ruokalappuna ja siivousrättinä sekä suojaa lattiaa kahvilassa. Done by Deer -harsosetti 11,95 e, ozbaby.fi

Sotku vähenee, usko pois! Sillä välin auttavat kivat välineet sekä zen-asenne. Sweeper & Funnel -setti 69,90 e, finnishdesignshop.fi
Sotku vähenee, usko pois! Sillä välin auttavat kivat välineet sekä zen-asenne. Sweeper & Funnel -setti 69,90 e, finnishdesignshop.fi

Jätskimuottiin voit pakastaa hedelmäsmoothieta. Välipala helpottaa samalla kutiavia ikeniä. 6,99 e, Clas Ohlson.
Jätskimuottiin voit pakastaa hedelmäsmoothieta. Välipala helpottaa samalla kutiavia ikeniä. 6,99 e, Clas Ohlson.

Sosetta lapsi voi syödä itse lusikalla tai pussista. Täytettävä smoothiepussi alkaen 8,90 e. Silikoninen korkki sopii kaupan valmispusseihinkin ja estää sisältöä valumasta ympäriinsä. 10,90 e / 2 kpl, Choomee / ipanainen.fi
Sosetta lapsi voi syödä itse lusikalla tai pussista. Täytettävä smoothiepussi alkaen 8,90 e. Silikoninen korkki sopii kaupan valmispusseihinkin ja estää sisältöä valumasta ympäriinsä. 10,90 e / 2 kpl, Choomee / ipanainen.fi