Kenelle kielikylpy sopii? Ja koska se kannattaa aloittaa?

Kenelle kielikylpy sopii? Ja koska se kannattaa aloittaa?

Kielikylpy suositellaan aloitettavaksi aikaisintaan kolmi-nelivuotiaana, kun äidinkielen perustaidot ovat hallussa.

Uutta kieltä tarjoillaan lapselle arkipäivän tilanteissa, jolloin oppiminen on luontevaa. Vieraaseen kieleen syntyy peloton suhde, kun sitä oppii leikkien lomassa.

Pallottelu kahden kielen välillä kehittää myös ongelmanratkaisukykyä sekä valmiuksia oppia muitakin vieraita kieliä.

"Tutkimukset osoittavat, että kielikylpijät ovat samalla tasolla äidinkielessä kuin yksikieliset, suomenkieliset lapset. Ensimmäisinä kouluvuosina kielikylpijöillä suomen kielen oikeinkirjoitus viivästyy hiukan, koska opetus tapahtuu kielikylpykielellä. Suullisella puolella ja luetunymmärtämisessä ei ole havaittu viivästymistä", sanoo tutkija Karita Mård-Miettinen Vaasan yliopiston Kielikylvyn ja monikielisyyden keskuksesta.

Pitkäjänteisyyttä tarvitaan

"Jos vanhemmat tukevat normaalisti lapsen äidinkielen kehitystä kotona, äidinkielen kehityksessä ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Mutta jos lapsi viettää pitkiä päiviä kielikylpypäiväkodissa eikä kotona jää aikaa lukea ja keskustella, äidinkielen sanasto ei ehkä kartu yhtä monipuolisesti ennen kouluikää."

Kielikylpy vaatii vanhemmilta pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä niin äidinkielen kuin kielikylpykielenkin suhteen. Kielikylvyn tulokset ovat nähtävissä vasta peruskoulun lopussa. Välillä lapsen oppiminen saattaa huolestuttaa, mutta kielikylpylapset kirivät yksikieliset ikätoverinsa kiinni yläluokilla.

Meidän Perhe 1/2009

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla