Kenelle kielikylpy sopii? Ja koska se kannattaa aloittaa?

Kenelle kielikylpy sopii? Ja koska se kannattaa aloittaa?

Kielikylpy suositellaan aloitettavaksi aikaisintaan kolmi-nelivuotiaana, kun äidinkielen perustaidot ovat hallussa.

Uutta kieltä tarjoillaan lapselle arkipäivän tilanteissa, jolloin oppiminen on luontevaa. Vieraaseen kieleen syntyy peloton suhde, kun sitä oppii leikkien lomassa.

Pallottelu kahden kielen välillä kehittää myös ongelmanratkaisukykyä sekä valmiuksia oppia muitakin vieraita kieliä.

"Tutkimukset osoittavat, että kielikylpijät ovat samalla tasolla äidinkielessä kuin yksikieliset, suomenkieliset lapset. Ensimmäisinä kouluvuosina kielikylpijöillä suomen kielen oikeinkirjoitus viivästyy hiukan, koska opetus tapahtuu kielikylpykielellä. Suullisella puolella ja luetunymmärtämisessä ei ole havaittu viivästymistä", sanoo tutkija Karita Mård-Miettinen Vaasan yliopiston Kielikylvyn ja monikielisyyden keskuksesta.

Pitkäjänteisyyttä tarvitaan

"Jos vanhemmat tukevat normaalisti lapsen äidinkielen kehitystä kotona, äidinkielen kehityksessä ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Mutta jos lapsi viettää pitkiä päiviä kielikylpypäiväkodissa eikä kotona jää aikaa lukea ja keskustella, äidinkielen sanasto ei ehkä kartu yhtä monipuolisesti ennen kouluikää."

Kielikylpy vaatii vanhemmilta pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä niin äidinkielen kuin kielikylpykielenkin suhteen. Kielikylvyn tulokset ovat nähtävissä vasta peruskoulun lopussa. Välillä lapsen oppiminen saattaa huolestuttaa, mutta kielikylpylapset kirivät yksikieliset ikätoverinsa kiinni yläluokilla.

Meidän Perhe 1/2009

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt