Lue viisi vinkkiä keskosvauvan vaatetukseen.  

Viisi vinkkiä keskosvauvan pukemiseen:

 1. Keskosvauvan pitäminen lämpimänä on erittäin tärkeää, ja siksi keskoselle täytyy usein pukea useampi kerros vaatteita. Keskosen lämmönsäätely ei ole vielä kehittynyt, joten vanhempien tulee huolehtia siitä vauvan puolesta. Keskonen haihduttaa lämpöä eniten pään kautta, joten hatun pitäminen auttaa vauvaa pitämään lämpönsä.
   
 2. Vaatteiden tulee olla helposti pestäviä ja mallinsa pitäviä. Keskosvauvan iho on erittäin herkkä, joten suosi pehmeitä luonnonmateriaaleja. Saumojen ei tarvitse kuitenkaan olla vaatteessa päällepäin ommeltuja, kunhan ne eivät ole liian paksuja.
   
 3. Vaatteissa ei tarvita turhia vetoketjuja, nappeja tai röyhelöitä, käytännölliset vaatteet ovat parhaat. Keskosvaatteet kiinnitetään yleensä nauhoilla tai neppareilla.
   
 4. Kun vauva on vielä sairaalassa, erilaisten hoitotoimenpiteiden tulee sujua mahdollisimman helposti, etteivät ne rasita vauvaa. Verinäytteen otto kantapäästä helpottuu, jos potkuhousuissa on kantapään kohdalla luukku. Keskosvauvoille on olemassa kietaisumekkoja, jonka olkapäillä olevat nepparit mahdollistavat vaatteiden pukemisen ilman, että vauvan kädessä olevaan kanyyliin täytyy koskea.
   
 5. Monille keskosvauvojen vanhemmille on iso asia, kun vauva voidaan pukea omiin vaatteisiin sairaalavaatteiden sijasta. Harva vanhempi kuitenkaan jaksaa ommella keskosvaatteita itse.
  MLL Meilahden yhdistys eli Keskosvanhempien yhdistys Kevyt myy keskosvaatteita nettishopissaan. Myös joidenkin valmisvaateketjujen valikoimissa on 40–45 cm -kokoisia vaatteita.

Vinkit antoi Kevyt-yhdistyksen hallituksen jäsen, sairaanhoitaja Paula Majuri TAYS:n vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolta.

Vauva 2/2009