Lue viisi vinkkiä keskosvauvan vaatetukseen.  

Viisi vinkkiä keskosvauvan pukemiseen:

 1. Keskosvauvan pitäminen lämpimänä on erittäin tärkeää, ja siksi keskoselle täytyy usein pukea useampi kerros vaatteita. Keskosen lämmönsäätely ei ole vielä kehittynyt, joten vanhempien tulee huolehtia siitä vauvan puolesta. Keskonen haihduttaa lämpöä eniten pään kautta, joten hatun pitäminen auttaa vauvaa pitämään lämpönsä.
   
 2. Vaatteiden tulee olla helposti pestäviä ja mallinsa pitäviä. Keskosvauvan iho on erittäin herkkä, joten suosi pehmeitä luonnonmateriaaleja. Saumojen ei tarvitse kuitenkaan olla vaatteessa päällepäin ommeltuja, kunhan ne eivät ole liian paksuja.
   
 3. Vaatteissa ei tarvita turhia vetoketjuja, nappeja tai röyhelöitä, käytännölliset vaatteet ovat parhaat. Keskosvaatteet kiinnitetään yleensä nauhoilla tai neppareilla.
   
 4. Kun vauva on vielä sairaalassa, erilaisten hoitotoimenpiteiden tulee sujua mahdollisimman helposti, etteivät ne rasita vauvaa. Verinäytteen otto kantapäästä helpottuu, jos potkuhousuissa on kantapään kohdalla luukku. Keskosvauvoille on olemassa kietaisumekkoja, jonka olkapäillä olevat nepparit mahdollistavat vaatteiden pukemisen ilman, että vauvan kädessä olevaan kanyyliin täytyy koskea.
   
 5. Monille keskosvauvojen vanhemmille on iso asia, kun vauva voidaan pukea omiin vaatteisiin sairaalavaatteiden sijasta. Harva vanhempi kuitenkaan jaksaa ommella keskosvaatteita itse.
  MLL Meilahden yhdistys eli Keskosvanhempien yhdistys Kevyt myy keskosvaatteita nettishopissaan. Myös joidenkin valmisvaateketjujen valikoimissa on 40–45 cm -kokoisia vaatteita.

Vinkit antoi Kevyt-yhdistyksen hallituksen jäsen, sairaanhoitaja Paula Majuri TAYS:n vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolta.

Vauva 2/2009

Hyvä ikä pottaharjoittelun aloittamiseen on yleensä noin vuoden ja kolmen kuukauden tienoilla.

Kun vaipoista luopuminen häämöttää, tärkeintä on leppoisa ilmapiiri: otetaan tämä rennosti.

Lapsen silmissä potta voi olla jännittävä kapistus. Yhtäkkiä pissa ja kakka pitäisi tehdä istuen, potta voi tuntua viileältä ja siihen osuessaan pissakin pitää ääntä. Hui!

Pottaa voikin ensimmäisenä kokeilla rohkea nalle, tai potalla voi käydä istuskelemassa vaatteet päällä. Ja kyllä, (puhtaan) potan saa laittaa vaikka päähän! Potasta tulee tuttu ja kiva asia.

Suotuisa aika pottatreenien aloittamiseen on yleensä noin vuoden ja kolmen kuukauden tienoilla tai kun lapsi malttaa muutenkin istua hetken aloillaan, esimerkiksi television ääressä.

Taaperon kiinnostus isompien lasten pottailuun tai siihen, miten äiti ja isä käyvät vessassa, on myös merkki siitä, että potta on tervetullut taloon.

Tärkeintä ei ole tuotos, vaan totuttelu.

Sitten onkin hyvä muistaa, että kuivaksi opettelu ei ole kilpailu. Vaikka naapurin Oiva jo osaisi, vertailu kannattaa unohtaa. Jokainen lapsi oppii kuivaksi – omassa tahdissaan.

Ensimmäiset pottakokeilut kannattaa ajoittaa esimerkiksi lounaan ja päiväunien väliin ja lukea potalla vaikka pieni kirja. Tärkeintä ei ole tuotos, vaan totuttelu.

Ja kun pottaan sitten ilmestyy jotain, on yhteisen ilon aika!

Asiantuntijana MLL:n Vanhempainpuhelimen päivystysohjaaja Laura Pilkama

3 x näin se sujuu

 • Aloita pottailu silloin, kun arjessa ei ole muita suuria muutoksia meneillään.
 • Älä stressaa takapakeista. Kiinnostus pottailuun saattaa välillä kadota mutta palaa kyllä.
 • Kehu onnistumisista!
Julisteessa on asukokonaisuus -20 asteesta + 20 asteeseen. Koko juliste aukeaa alla olevasta pdf-linkistä. Kuvitus: Satu Kettunen
Julisteessa on asukokonaisuus -20 asteesta + 20 asteeseen. Koko juliste aukeaa alla olevasta pdf-linkistä. Kuvitus: Satu Kettunen

Ei liian kuuma eikä liian kylmä. Sopivan pukeutumisen salaisuus on kerroksissa.

Tulosta alta A4-kokoinen juliste ja heitä pukeutumisongelmille hyvästit! Katso myös 5 ohjetta ja materiaaliopas taaperon talvipukeutumiseen.

...