Nosta potta pois kylppäristä – kun se on esillä, siinä käyminenkin muistuu helpommin mieleen. Kuva:123rf
Nosta potta pois kylppäristä – kun se on esillä, siinä käyminenkin muistuu helpommin mieleen. Kuva:123rf

Vinkit vauvan ja taaperon vaipattomuuteen.

Ilmakylpyjä pienelle

Ilmakylvyt tekevät hyvää vaippa-alueen iholle, ja moni vauva myös selvästi nauttii siitä, että saa köllötellä välillä vaipatta. Kesällä ilmakylpyjen järjestäminen on helppoa, kun ei tarvitse miettiä lattian viileyttä tai vetoisuutta.

Lämpimällä säällä vauva voi kelliä vaipatta pyyhkeen päällä ulkonakin, kunhan paikka on varjossa. Pieni vauva pissaa ja kakkaa usein, joten sisälläkin vauvan alustaksi kannattaa laittaa jokin suoja.

Jos vauva ei vielä liiku itse, ilmakylpeä voi niinkin, että avaat puhtaan vaipan vauvan pepun alle. Näin ilmakylpyhetken voi pitää vaikka jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vessahätäviestinnästä eli vvv:stä puhutaan, kun vaippa pyritään jättämään vauvalta pois ainakin hereilläoloajoiksi. Vanhempi pyrkii tulkitsemaan vessahädän vauvan eleistä ja pissattamaan tai kakattamaan vauvan suoraan pönttöön, lavuaariin tai muuhun kippoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pottatreenin aika

Potalla käymisen harjoittelua voi aloitella vaikka heti, kun vauva osaa kunnolla istua. Kiirettä siihen ei kuitenkaan ole. Alkuun on kyse siitä, että lapsi totutetaan potalla istuskeluun, muuta tulosta ei tarvitse saada.

Pottaharjoittelua helpottaa, kun lapsen pukee bodyn sijaan paitaan. Vaipoiksi ja housuiksi kannattaa valita sellaiset, jotka on helppo laskea alas. Kestovaipoissa sivunepparilliset vaipat toimivat myös housuvaippojen tavoin.

Jotta lapsi tottuisi käymään potalla, tilaisuuksia siihen pitää tarjota usein. Muista kuitenkin, että et pakota: jos lapsi ei halua potalle, silloin ei ole hyvä hetki.

Pottailua harjoitteleva taaperokin nauttii ilmakylvyistä: anna lapsen viilettää pottatreenin yhteydessä hetki ilman vaippaa.

Joko vaippa pois? Kokeilemalla selviää!

Tuntuuko, että lapsi pärjäisi hetkittäin jo ilman vaippaa: siitä vaan! Kesällä vaipan ja housut voi jättää sisällä kokonaan pois tai korvata ulkona pelkillä puuvillapöksyillä, jotka vaihdetaan vahingon sattuessa. Varaudu siihen, että lätäköitä ja pyykkiä tulee.

Sisällä potan voi nostaa vessasta näkyvämmälle paikalle, jolloin lapsen on helppo istahtaa siihen. Pihalle potan voi ottaa mukaankin.

Vaipattomuutta kannattaa harjoitella ensin kotosalla ja omalla pihalla. Rattaisiin, kylä- tai kauppareissulle ja unille tarvitaan alkuun vielä vaippa.

Jos vaipan jättäminen pois tuntuu liian isolta askeleelta, voit kokeilla, riittäisikö taaperolle kotona hätävaraksi harjoitteluvaippa tai ohuella imulla varastettu kestovaippa. Se imaisee yhden pissan ja estää lätäköt, mutta tuntuu kastuessaan selvästi märältä.

Vierailija

4 lapsen äitinä olen sitä mieltä että kun lapsi on valmis potalle hän kyllä itse alkaa osoittaa kiinnostusta siihen ja voi kuivattua nopeastikkin. Jatkuva ramppauttaminen ja stressaaminen pottailun kans voi aiheuttaa sen että lapsi uhmaa pottaa ja kuivittuminen vetää takapakkia.

Just, mikä kiire sille potalle on? Saa taas vanhemmat ylpeillä, että heidän neiti/poitsu käy jo potalla! HALOO!!
Itsellä kolme lasta, nuorin 2,5 v eilen vasta ITSE ekaa kertaa kävi pöntöllä kakalla, jee. Kyllä he oppii ajan kanssa. Lapsi saa olla lapsi!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla