Vinkit vauvan ja taaperon vaipattomuuteen.

Ilmakylpyjä pienelle

Ilmakylvyt tekevät hyvää vaippa-alueen iholle, ja moni vauva myös selvästi nauttii siitä, että saa köllötellä välillä vaipatta. Kesällä ilmakylpyjen järjestäminen on helppoa, kun ei tarvitse miettiä lattian viileyttä tai vetoisuutta.

Lämpimällä säällä vauva voi kelliä vaipatta pyyhkeen päällä ulkonakin, kunhan paikka on varjossa. Pieni vauva pissaa ja kakkaa usein, joten sisälläkin vauvan alustaksi kannattaa laittaa jokin suoja.

Jos vauva ei vielä liiku itse, ilmakylpeä voi niinkin, että avaat puhtaan vaipan vauvan pepun alle. Näin ilmakylpyhetken voi pitää vaikka jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä.

Vessahätäviestinnästä eli vvv:stä puhutaan, kun vaippa pyritään jättämään vauvalta pois ainakin hereilläoloajoiksi. Vanhempi pyrkii tulkitsemaan vessahädän vauvan eleistä ja pissattamaan tai kakattamaan vauvan suoraan pönttöön, lavuaariin tai muuhun kippoon.

Pottatreenin aika

Potalla käymisen harjoittelua voi aloitella vaikka heti, kun vauva osaa kunnolla istua. Kiirettä siihen ei kuitenkaan ole. Alkuun on kyse siitä, että lapsi totutetaan potalla istuskeluun, muuta tulosta ei tarvitse saada.

Pottaharjoittelua helpottaa, kun lapsen pukee bodyn sijaan paitaan. Vaipoiksi ja housuiksi kannattaa valita sellaiset, jotka on helppo laskea alas. Kestovaipoissa sivunepparilliset vaipat toimivat myös housuvaippojen tavoin.

Jotta lapsi tottuisi käymään potalla, tilaisuuksia siihen pitää tarjota usein. Muista kuitenkin, että et pakota: jos lapsi ei halua potalle, silloin ei ole hyvä hetki.

Pottailua harjoitteleva taaperokin nauttii ilmakylvyistä: anna lapsen viilettää pottatreenin yhteydessä hetki ilman vaippaa.

Joko vaippa pois? Kokeilemalla selviää!

Tuntuuko, että lapsi pärjäisi hetkittäin jo ilman vaippaa: siitä vaan! Kesällä vaipan ja housut voi jättää sisällä kokonaan pois tai korvata ulkona pelkillä puuvillapöksyillä, jotka vaihdetaan vahingon sattuessa. Varaudu siihen, että lätäköitä ja pyykkiä tulee.

Sisällä potan voi nostaa vessasta näkyvämmälle paikalle, jolloin lapsen on helppo istahtaa siihen. Pihalle potan voi ottaa mukaankin.

Vaipattomuutta kannattaa harjoitella ensin kotosalla ja omalla pihalla. Rattaisiin, kylä- tai kauppareissulle ja unille tarvitaan alkuun vielä vaippa.

Jos vaipan jättäminen pois tuntuu liian isolta askeleelta, voit kokeilla, riittäisikö taaperolle kotona hätävaraksi harjoitteluvaippa tai ohuella imulla varastettu kestovaippa. Se imaisee yhden pissan ja estää lätäköt, mutta tuntuu kastuessaan selvästi märältä.

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt