Löytyyhän käyttämästänne turvakaukalosta tai -istuimesta E-merkintä? Tiedätkö, mitä i-Size standardi tarkoittaa?

Kaikki Suomen markkinoilla myytävät turvaistuimet ovat E-hyväksyttyjä, eli ne täyttävät vähimmäisvaatimukset, jotka EU-alueella on säädetty laitteen turvallisuudelle. Siitä takuuna istuimissa pitää olla E-hyväksyntä (E-kirjain ympyrän sisällä). E-hyväksyntämerkinnässä E-kirjaimen vieressä on hyväksyneen maan numero. E-hyväksyntä ei luokittele sitä, mikä istuin on turvallisin, vaan kertoo ainoastaan, että vähimmäisvaatimukset täyttyvät. Vapaaehtoiset testit, kuten ruotsalainen plus-testi, ovat useimmiten tätä tiukempia ja niitä kannattaa suosia.

Vuonna 2013 voimaan tulleen i-Size (ECE 129) -määräyksen mukaiset istuimet ovat tiukemmin testattuja kuin vuonna 1995 voimaan tulleen ECE R44:n mukaan. i-Size:ssa on haluttu varmistaa erityisesti, että lapset matkustavat pidempään selkä menosuuntaan. Standardi varmistaa myös, että istuimissa on paremmat sivutörmäyssuojat ja että istuimen oikeaoppinen asentaminen on helppoa. i-Size -standardin rinnalla on kuitenkin edelleen käytössä myös vanha vuonna 1995 käyttöön otettu ECE R44/04. 

Turvaistuimen turvallisuutta lisää se, että sen sopiminen omaan autoon varmistetaan sovittamalla istuin myyjän opastuksella autoon. Isofix-kiinnitys helpottaa kiinnittämistä ja vähentää väärin kiinnittämisen riskiä. Toki tämä edellyttää sen, että autossa on isofix-kiinnitysjärjestelmä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

E-hyväksynnän paino- ja ikäryhmät:

Ryhmä 0      alle10 kg (alle 9 kk)
Ryhmä 0      alle 13 kg (alle 1,5 v)
Ryhmä 1       9 - 18 kg (6kk - 4 v)
Ryhmä 2      15 - 25 kg (3 - 6 v)
Ryhmä 3      22 - 36 kg (5 - 11 v)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos istuimen ostaa internetistä, on tiedettävä, mitä ostaa. Onko istuimella esimerkiksi hyväksyntä EU:n alueella ja sopiiko se varmasti omaan autoon. Varsinkin ulkomaisissa nettikaupoissa myytävien istuinten kiinnitysjärjestelmät voivat olla hyvin erilaisia ja istuinten laatu voi vaihdella suuresti.

Yksi esimerkki vanhempia hämmentävästä aiheesta ovat turvaistuintestit. Testeissä pärjänneitä turvaistuimia vertailtaessa unohtuu usein se, että testeissä annetaan pisteitä muustakin kuin turvallisuudesta, esimerkiksi helppokäyttöisyydestä.

Lähde: Liikenneturva

Sisältö jatkuu mainoksen alla