Onko 1,5-vuotiaalle haitaksi olla viikon ajan erossa äidistä?

Olen lähdössä ensin viikonlopun mittaiselle ja sitten viikon kestävälle työmatkalle, ja jännitän kovasti, miten poikani, 1 v 5 kk, suhtautuu poissaolooni. Onko lapselle haitaksi olla tuossa iässä niin kauan erossa äidistään? Voisiko häntä jotenkin valmistella tulevaan? Mietin myös, onko matkan aikana viisasta puhua lapsen kanssa puhelimessa vai tuleeko hänelle vain enemmän ikävä. Poika on kotihoidossa ja matkojeni aikana isänsä hoivissa. Poika on tottunut olemaan isänsä kanssa, mutta on kovasti äidin perään. Imetän häntä edelleen, ja olen ajatellut imettää vielä matkani jälkeenkin.

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri­ ­Raisa Cacciatore, Väestöliiton Perheverkko:

Hyvä kysymys! Tilanne on hyvä suunnitella etukäteen, sillä jokainen joutuu nyt tekemään tunnetyötä.

Toisilla lapsilla saattaa olla juuri puolentoista vuoden iässä voimakastakin eroahdistusta lapsen kanssa eniten aikaa viettänyttä vanhempaa kohtaan, mutta tämä helpottuu ajan kanssa. Teillä tilanne on hyvä, koska isä on viettänyt paljon aikaa pojan kanssa.

Etusijalla on lapsen turvallisuuden tunne. On tärkeää, että lapsi on tutun hoivaajan eli isän kanssa. Isä voi etukäteen suunnitella kyseistä viikkoa, niin että isällä ja lapsella on mahdollisimman mukavaa yhdessä. Silloin ei ikäväkään pääse niin yllättämään. Omat kiireet kannattaa rajoittaa minimiin ja isovanhemmat ja muut verkostot varmistaa etukäteen avuksi.

Äidille ero tuottaa huolta ja ikävää – höystettynä ehkä syyllisyydelläkin. Nämä tunteet on käytävä läpi etukäteen, ei vasta erotilanteessa. Lapsen turvallisuudentunnetta lisää, jos äiti on lähtötilanteessa iloinen. Äiti voi kertoa lapselle, miten mukavaa tällä tulee isän kanssa olemaan. Isän puolestaan on hehkuttava luottamusta siihen, että me pojat selvitään kahdestaan mainiosti.

Ennen matkaa voitte yhdessä lapsen kanssa piirtää kalenterin, joka alkaa jo ennen lähtöä­si ja jatkuu koko matkan ajan. Joka päivän kohdalle voitte piirtää kuvia tai symboleja, jotka lapsi ymmärtää: aamu, äiti lähtee, uintireissu, ilta, yö. Loppuun voitte piirtää ison kuvan hetkestä, kun äiti tulee kotiin. Joka ilta isä vetää yhdessä lapsen kanssa yhden päivän yli tai sen perään piirretään tähti onnistumisen merkiksi.

Harkitkaa myös muovitetun valokuvan teettämistä äidistä ikäväleluksi. Sitä lapsi voi pusutella ja pitää tyynynsä alla jos haluaa.

Isän kannattaa kiinnittää huomiota puhetapaansa ja puhua luottavaisella ja iloisella äänellä: kohta äiti tulee kotiin, näin monta päivää vielä.

Kun äiti on poissa, lapsi voi kysyä isältään ilmeellä, itkulla ja sanoin, onko kaikki kunnossa. Hän saattaa taantua, olla takertuva tai nukkua huonommin – tai sitten ei: jokainen lapsi, temperamentti ja tilanne on niin yksilöllinen. Jos lapsi on lohduton, häntä pidetään lähellä ja viestitetään, ettei ole mitään hätää. Samalla hänen huomiotaan ohjataan vähitellen toisaalle. Itkua ja ikävää ei pidä yllyttää surullisella äänellä ja voivottelulla.

Joku lapsi hyötyy puhelimessa juttelemisesta, toinen ei. Voit kokeilla sitä, mutta lapselle saattaa tulla myös kovempi ikävä äänesi kuulemisesta. Lapsi voi myös itse haluta, että vain isä juttelee – kuunnelkaa lapsen toivetta.

Äitiä saa olla ikävä, se on ihan luonnollinen ja sallittu tunne. Tunteita saa olla, niitä ei pidä pelätä, mutta kielteisiä tunteita ei pidä vahvistaa.

Imettäminen saattaa toki vaikeutua matkan jälkeen, mutta siitä ei kannata huolestua, vaan elvytellä asiaa ajan kanssa. Kotiintulo kannattaa rauhoittaa niin, ettei muita vieraita ole paikalla ja sinulla on aikaa istua lapsen kanssa sylikkäin.
Lapsi saattaa reagoida äidin paluuseen tavalla tai toisella. Hän voi esimerkiksi kiukutella äidille muutaman päivän ajan. Se ei tarkoita, etteikö lapsi olisi tyytyväinen siitä, että vanhempi tuli kotiin; hän vain haluaa eron jälkeen erityistä huomiota ja saattaa vaatia sitä kiukuttelemalla.

Kun lapsen turvallisuudentunnetta pidetään yllä, lapsi kyllä selviää viikon erossa äidistään. Oikein onnistunutta reissuviikkoa perheellenne!

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Lue lisää Raisa Cacciatoren vastauksia

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

-Annie-
Seuraa 
Liittynyt23.1.2018

Puhkeavat maitohampaat reikiintyvät erityisen helposti – hoida niitä alusta asti

"Pitkällinen imetys ei yksistään vaaranna suunterveyttä Suomessa suositellaan 4–6 kuukauden täysimetystä. Imetyksen jatkamista muun ravinnon ohella suositellaan vuoden ikään asti ja perheen niin halutessa myös pidempään. Äidinmaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereita. Tällainen tilanne voi syntyä, jos lasta imetetään pitkään, imetyskertoja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.