Vauvan voi kapaloida melkeinpä millä tahansa kankaalla, kuten lakanalla, peitolla tai täkillä.

Vauvan voi kapaloida melkeinpä millä tahansa kankaalla, esimerkiksi lakanalla, peitolla tai täkillä. Villapeitto sopii kapalointiin erinomaisesti: se on lämpimällä vilpoinen ja kylmällä lämpöinen.

Kapaloinnin voi tehdä monella tavalla kapalovaatteen muodosta riippuen. Kun kapalosta tekee yläosastaan napakan, se pysyy paikallaan. Tiukasti kapaloitua vauvaa on myös helpompi käsitellä.

Vastasyntyneelle paras paikka on äidin tai isän lähellä, joko sylissä tai kantoliinassa. Kahden kolmen kuukauden ikäisenä vauvan voi siirtää kapalosta unipussiin, joka antaa enemmän tilaa lapsen motoriselle kehitykselle.

 

Aseta avattu kapalovaate tasaiselle alustalle, esimerkiksi pöydälle tai sängylle. Laske vauva kapalon päälle selälleen niin, että kapalon yläreuna tulee vauvan hartioiden yläpuolelle. Vältä kapalon osumista vauvan poskiin, jotta vauva ei ryhdy hamuamaan kapaloa ja tule levottomaksi.

Käännä kapalon oikea yläreuna vauvan olan yli vasenta alareunaa kohti. Vauvan käden voi asettaa rinnalle tai taitoksen päälle.

Aseta Vauvan toinen käsi rinnalle ja nosta kapalon vasen reuna vasemman olan yli oikealle. Käännä kapalon helma vauvan rinnan päälle.

Vie kapalon vasen reuna vauvan selän taakse. Aseta oikea puoli vasemman reunan päälle ja taita kulma hartioiden korkeudella alempien kerrosten sisään. Tämän vaiheen voi tehdä alustan päällä tai vauvan voi nostaa kapaloijan olkapäätä vasten.

Valmis kapalo.

 

 kuvat Patrik Rastenberger, Vauva 12/08 
 

Lue myös:

» Tassuhoito rauhoittaa vauvan
» Kymmenen kysymystä vauvan unesta
» Omaan sänkyyn – millainen sänky vauvalle?
» Vinkit vanhempien hyvään uneen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla