Suomessa syntyy vuosittain noin 60–65 kampurajalkaista lasta.

Kampurajalka on yksi yleisimmistä alaraajan synnynnäisistä epämuodostumista. Suomessa syntyy vuosittain noin 60–65 kampurajalkaista lasta eli noin yksi tuhatta syntyvää lasta kohden. Puolella heistä vain toinen jalka on kampurajalka, puolella molemmat. Kampurajalkaisuus on pojilla kaksi kertaa yleisempää kuin tytöillä.

Kampurajalassa jänteet ja nivelsiteet ovat kireät, jalka on jäykkä ja sen liikkuvuus on huono. Jalkaterä on varvistusasennossa ja sirppimäisesti sisäänpäin kääntynyt.

Jalan kipsaushoidot aloitetaan mahdollisimman pian lapsen synnyttyä, yleensä noin viikon ikäisenä. Kipsaushoidon jälkeen kampurajalkaa hoidetaan tankokengillä noin 4–5 ikävuoteen saakka. Kengillä ylläpidetään jalan parempaa asentoa.

Hoidon tavoitteena on hyvin toimiva jalka. Täysin normaalia jalasta ei tule, ja muutoksia voi ilmaantua vielä kouluiässä. Jalan kehitystä on siksi tärkeä seurata kasvuiän loppuun asti.

Asiantuntija: ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Yrjänä Nietosvaara
Vauva 10/2012

 

Lisätietoa ja kuvia:
Suomen Kampurajalkayhdistys ry

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt