Lapsen ymmärrys julkisella paikalla käyttäytymiseen tulee hitaasti ja usein vasta 4–6-vuotiaana. Kuva: iStockphoto.
Lapsen ymmärrys julkisella paikalla käyttäytymiseen tulee hitaasti ja usein vasta 4–6-vuotiaana. Kuva: iStockphoto.

Kaksivuotias poikani on löytänyt pippelinsä ja leikkii sillä hartaasti ja ihaillen: katso miten iso!

Olen kertonut pojalle, että noin pippelin pitääkin toimia. Mutta miten selittää tuon ikäiselle, että pippeliä voi kyllä kosketella muttei missä tahansa ja kaikkien nähden? Minkä ikäinen ymmärtää asian, ja miten lasta voisi opastaa kauniisti näissä seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa?

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore, Väestöliiton Perheverkko:

Hyvin olet asian jo selittänyt ja hienosti suhtautunut. Tärkeää on, että lapselle puhuu luontevasti, ilman häpeilyä. Lapselle ei kannata välittää ilmeillään ja huudahduksillaan sellaista viestiä, että aikuinen on asiasta ahdistunut tai harmistunut. Lapselle voi muuten tulla tunne, ettei pippelistä saa puhua tai että hän on tehnyt jotain pahaa. Siinä tapauksessa hän saattaa alkaa testata asiaa enemmänkin: harmistuvatko ja ahdistuvatko muutkin, jos näyttelen pippeliäni? Mieleen saattaa myös jäädä hämmennys: miksi pippelini on paha tai ruma, vaikka se tuntuu niin hienolta ja toimivalta?

Parivuotias lapsi tutkii ja koskettaa kaikkea. Hän opettelee myös potalle. Silloin oma pippeli – tai tytöllä pimppi – on kätevästi käsillä, tuntuu hyvältä ja on lapsen mielestä mitä upein asia. Lapsi haluaa kertoa löydöstään! On hienoa, kun lapsi ymmärtää, että pippelin kautta tulee pisu ja että pippeli on tärkeä osa häntä, hän on poika. Kun aikuinen osallistuu ihasteluun ja juttelee pippelistä, kuten mistä tahansa luonnollisesta asiasta, asia muuttuu arkiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsen normaalia uteliaisuutta­ omaa kehoaan kohtaan ei kannata­ yliseksualisoida, eikä siitä kannata tehdä mitään suurta numeroa. Lapselle voi ja pitää jo tuossa iässä selkeästi kertoa, että pippeliä kosketellaan pääasiassa rauhassa, vaikka omassa huoneessa, omassa sängyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vieraiden ihmisten ei kuitenkaan tarvitse koskea sinun pippeliisi. Sinäkään et saa koskea isän pippeliin, se on isän oma aarre.

Voit sanoa pojalle esimerkiksi tähän tapaan: Pippeli on sinun oma aarteesi, ja sitä saa ihailla. Jokaisella pienellä ja isolla pojalla on pippeli, ja se on kaikille yhtä tärkeä asia. Pippeliä ihaillaan omassa rauhassa kotona, ei esimerkiksi kaupassa. Äiti tai isä, joka pesee sinua, koskee pippeliinkin, että se tulee puhtaaksi. Vieraiden ihmisten ei kuitenkaan tarvitse koskea sinun pippeliisi. Sinäkään et saa koskea isän pippeliin, se on isän oma aarre.

Lapselle voi kertoa, että välillä pippeli on isompi ja välillä pienempi, sellainen pippeli on. Pippeli on myös herkkä, ja sitä voi sattua, jos sitä venyttelee kovin paljon, siksi pippelin pitää antaa olla myös rauhassa.

Kaksivuotiasta saa muutenkin koko ajan ohjata: Hieno auto, sillä ajetaan näin! Kaunis astia, kosketaan varovasti! Tässä on vauva, taputa nätisti! Hieno pippeli, pistetään housuihin, ei näytetä muille!

Pippeli on myös herkkä, ja sitä voi sattua, jos sitä venyttelee kovin paljon, siksi pippelin pitää antaa olla myös rauhassa.

Ankara ei saa olla, vaan pippelillä leikkimiseen voi suhtautua ihan niin kuin nenän kaivamiseen – eli että ei ole tapana kaivella muiden nähden. Ymmärrys julkisella paikalla käyttäytymiseen tulee hitaasti ja usein vasta 4–6-vuotiaana.

Kaksivuotias opettelee puhumaan. Hänelle kannattaa puhua paljon niistä asioista, jotka häntä juuri nyt kiinnostavat. Kannattaa aina myös vastata, kun lapsi kysyy jotakin, sillä silloin kieli kehittyy parhaalla tavalla. Pojalle voi opettaa kehoon liittyviä sanoja ja puhua kaikista kehon osista samalla tavalla ja samalla ajatuksella – että ne ovat arvokkaita. Näin lapsi ymmärtää, että äidille ja isälle saa puhua aina, jos jokin askarruttaa.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

No ei sitä kersaa tarvitse kannustaa pippeliänsä ronkkimaan, kuten tekstissä sanotaan "pippeliä kosketellaan pääasiassa rauhassa, vaikka omassa huoneessa, omassa sängyssä.".

 

Ihan vaan sanoo, että se ei ihmisten ilmoilla kuulu hyviin tapoihin...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla