Lapsen ymmärrys julkisella paikalla käyttäytymiseen tulee hitaasti ja usein vasta 4–6-vuotiaana. Kuva: iStockphoto.
Lapsen ymmärrys julkisella paikalla käyttäytymiseen tulee hitaasti ja usein vasta 4–6-vuotiaana. Kuva: iStockphoto.

Kaksivuotias poikani on löytänyt pippelinsä ja leikkii sillä hartaasti ja ihaillen: katso miten iso!

Olen kertonut pojalle, että noin pippelin pitääkin toimia. Mutta miten selittää tuon ikäiselle, että pippeliä voi kyllä kosketella muttei missä tahansa ja kaikkien nähden? Minkä ikäinen ymmärtää asian, ja miten lasta voisi opastaa kauniisti näissä seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa?

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore, Väestöliiton Perheverkko:

Hyvin olet asian jo selittänyt ja hienosti suhtautunut. Tärkeää on, että lapselle puhuu luontevasti, ilman häpeilyä. Lapselle ei kannata välittää ilmeillään ja huudahduksillaan sellaista viestiä, että aikuinen on asiasta ahdistunut tai harmistunut. Lapselle voi muuten tulla tunne, ettei pippelistä saa puhua tai että hän on tehnyt jotain pahaa. Siinä tapauksessa hän saattaa alkaa testata asiaa enemmänkin: harmistuvatko ja ahdistuvatko muutkin, jos näyttelen pippeliäni? Mieleen saattaa myös jäädä hämmennys: miksi pippelini on paha tai ruma, vaikka se tuntuu niin hienolta ja toimivalta?

Parivuotias lapsi tutkii ja koskettaa kaikkea. Hän opettelee myös potalle. Silloin oma pippeli – tai tytöllä pimppi – on kätevästi käsillä, tuntuu hyvältä ja on lapsen mielestä mitä upein asia. Lapsi haluaa kertoa löydöstään! On hienoa, kun lapsi ymmärtää, että pippelin kautta tulee pisu ja että pippeli on tärkeä osa häntä, hän on poika. Kun aikuinen osallistuu ihasteluun ja juttelee pippelistä, kuten mistä tahansa luonnollisesta asiasta, asia muuttuu arkiseksi.

Lapsen normaalia uteliaisuutta­ omaa kehoaan kohtaan ei kannata­ yliseksualisoida, eikä siitä kannata tehdä mitään suurta numeroa. Lapselle voi ja pitää jo tuossa iässä selkeästi kertoa, että pippeliä kosketellaan pääasiassa rauhassa, vaikka omassa huoneessa, omassa sängyssä.

Vieraiden ihmisten ei kuitenkaan tarvitse koskea sinun pippeliisi. Sinäkään et saa koskea isän pippeliin, se on isän oma aarre.

Voit sanoa pojalle esimerkiksi tähän tapaan: Pippeli on sinun oma aarteesi, ja sitä saa ihailla. Jokaisella pienellä ja isolla pojalla on pippeli, ja se on kaikille yhtä tärkeä asia. Pippeliä ihaillaan omassa rauhassa kotona, ei esimerkiksi kaupassa. Äiti tai isä, joka pesee sinua, koskee pippeliinkin, että se tulee puhtaaksi. Vieraiden ihmisten ei kuitenkaan tarvitse koskea sinun pippeliisi. Sinäkään et saa koskea isän pippeliin, se on isän oma aarre.

Lapselle voi kertoa, että välillä pippeli on isompi ja välillä pienempi, sellainen pippeli on. Pippeli on myös herkkä, ja sitä voi sattua, jos sitä venyttelee kovin paljon, siksi pippelin pitää antaa olla myös rauhassa.

Kaksivuotiasta saa muutenkin koko ajan ohjata: Hieno auto, sillä ajetaan näin! Kaunis astia, kosketaan varovasti! Tässä on vauva, taputa nätisti! Hieno pippeli, pistetään housuihin, ei näytetä muille!

Pippeli on myös herkkä, ja sitä voi sattua, jos sitä venyttelee kovin paljon, siksi pippelin pitää antaa olla myös rauhassa.

Ankara ei saa olla, vaan pippelillä leikkimiseen voi suhtautua ihan niin kuin nenän kaivamiseen – eli että ei ole tapana kaivella muiden nähden. Ymmärrys julkisella paikalla käyttäytymiseen tulee hitaasti ja usein vasta 4–6-vuotiaana.

Kaksivuotias opettelee puhumaan. Hänelle kannattaa puhua paljon niistä asioista, jotka häntä juuri nyt kiinnostavat. Kannattaa aina myös vastata, kun lapsi kysyy jotakin, sillä silloin kieli kehittyy parhaalla tavalla. Pojalle voi opettaa kehoon liittyviä sanoja ja puhua kaikista kehon osista samalla tavalla ja samalla ajatuksella – että ne ovat arvokkaita. Näin lapsi ymmärtää, että äidille ja isälle saa puhua aina, jos jokin askarruttaa.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Imettävän äidin kannattaa suosia hajustettomia tuotteita, sillä äidin tuoksu on vauvalle mieluisin.

1. Synnytyksen jälkeen iho muuttuu

Hormonimuutokset voivat tehdä raskausajan heleän kasvojen ihon rasvaiseksi ja näppyläiseksi synnytyksen jälkeen. Voit siis joutua huolehtimaan ihonhoidostasi tavallista tarkemmin.

Sampoot ja saippuat sisältävät tensidejä, puhdistavia aineita, jotka kuivattavat ihoa herkästi. Käytä siis keholle ja hiuksille vain tarvittava määrä pesuainetta. Normaalin ihon kosteuttamiseen riittää tavallinen, mieto tai hajusteeton kosteusvoide.

Kosteusvoidetta voi tarvittaessa levittää myös rinnoille, mutta vältä rinnanpään ja nännipihan aluetta. Ensinnäkin kosteusvoide maistuu vauvan suussa pahalta, ja toisekseen voiteen ainesosat päätyvät vauvan elimistöön. Vauva voi herkistyä ja allergisoitua näille aineille. Vastasyntyneen hajuaisti on tarkka, ja voimakkaat hajusteet imetyksen alkutaipaleella voivat häiritä vauvaa. Maidon ja äidin ominaistuoksu on vauvalle mieluisin.

2. Raskausarvet vaalenevat ajan kanssa

Imetyksen alussa rinnat saattavat tarvita suojaa ennen kuin ne tottuvat imetykseen. Rasvainen rintamaito suojaa ihoa, kun levität maitotipan rinnanpäälle imetyksen jälkeen. Toinen vaihtoehto on lanoliini eli lampaanvillarasva, joka on paksumpaa ja antaa erityisen suojan aroille rinnanpäille. Lanoliinivoidetta saa apteekista, ja sitä ei tarvitse pestä pois ennen imetystä.

Jos rinnanpäät ovat todella kipeät tai haavautuneet, kokeile väliaikaisesti rintakumia.

Raskauden aikana iho paikoitellen venyy ja voi kutista. Ihoon jää tavallisesti raskausarpia, eli venymäarpia, jotka ajan mittaan vaalenevat ja muuttuvat huomaamattomimmiksi. Raskaana oleville tarkoitettuja ihonhoitotuotteita voi käyttää myös imetyksen aikana.

Arpigeeliä, joka on tarkoitettu leikkausarville, voi halutessaan käyttää mahdolliseen sektioarpeen. Geeliä saa kuitenkin käyttää vasta, kun haava on kokonaan parantunut.


3. Tuoksuttomat tuotteet ovat vauvalle parhaita

Miedot tai hajusteettomat tuotteet ovat vauvan kanssa paras valinta. Vauvan vaatteet pestään ja huuhdellaan aina hajusteettomilla tuotteilla, sillä vauvan iho on hyvin herkkä. Hajusteettomat tuotteet ovat hyväksi myös äidin iholle. Annostele pyykinpesuainetta ja huuteluainetta vain tarvittava määrä, niin vaatteisiin ei jää pesuainejäämiä.

Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta sekä raskaana oleville että imettäville äideille, sillä se ei sisällä ftalaatteja, parabeeneja tai synteettisiä ainesosia.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä märempää, sen parempi – jos taaperolta kysytään! Näissä varusteissa leikkijä pysyy kuivana.

Sadehaalarissa on pehmeä ja lämmin fleecevuori, hihan ja lahkeensuissa kuminauhat. Koot 80–140 cm. 64,95 e, Ellos Kids.

Sadesäällä voi leikkiä seepraleikkejä! Lasten sademuoti vilisee eläinkuoseja. Sadetakin koot 74–140 cm. 29,99 e, KappAhl. Sateenvarjo 7,99 e, KappAhl.

Sadehatun saa napakasti kiinni, sillä nauhat joustavat. Teipatut saumat. Koot 48–54. 12,95, Ellos Kids.

Sadetakissa ja sadehousuissa on vesitiiviiksi hitsatut saumat. Vesipilariarvo yli 10 000 mm. Koot 74–92 cm. Takki 44,90 e, housut 39,90 e, Polarn O. Pyret.

Kumisaappaissa on lämmin vuori ja kiristettävä yläosa, joka pitää veden loitolla. Koot 22–37. 44,95 e, Reima.

Töppösten pehmeä ja liukumaton pohja sopii erinomaisesti kävelyä harjoittelevalle lapselle. Nylonkangas hylkii vettä, ja vuori on fleeceä. Koot S (0–9 kk) ja M–XL (9 kk–3 v). 39,90 e ja 48,90 e, Stonz.

Vuorin ansiosta varpaat pysyvät lämpiminä kumisaappaissa. Koot 21–36. 39,50 e, Nokian.

Saderukkasissa on heijastavat nauhat. Koot 80–128 cm. 16,95 e, Reima.

Softshell-haalari riittää kostealla kelillä, sillä se hylkii vettä ja pitää tuulta. Kokopitkä vetoketju.Koot 74–98 cm. 74,95 e, Mjosa Reima.

Ethän pese sadevaatteita liikaa

  • Sadevaatteille riittää usein pelkkä pyyhkiminen tai suihkutus. Pesu liian usein kuluttaa kangasta.
  • Pese sadevaatteet nurinpäin matalassa lämpötilassa.
  • Kuivata ne nurinpäin henkarissa.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.