Vastasyntyneet itkevät keskimäärin kaksi tuntia päivässä noin kolmikuisiksi saakka. Kuva: iStockphoto.
Vastasyntyneet itkevät keskimäärin kaksi tuntia päivässä noin kolmikuisiksi saakka. Kuva: iStockphoto.

Itkeminen on vastasyntyneen ainoita keinoja kertoa, miltä tuntuu. Lapsen kasvaessa itkun määrä vähenee.

Itkeminen kuuluu vauva-aikaan. Vastasyntyneet itkevät keskimäärin kaksi tuntia päivässä noin kolmikuisiksi saakka. Suurimmillaan itkuisuus on toisen elinkuukauden aikana. Samoihin aikoihin vauva vuodattaa ensimmäiset itkuun liittyvät kyyneleensä.

Tuoreita vanhempia voi lohduttaa tieto, että keskimääräinen itkuaika lyhenee noin tuntiin päivässä 4–6 kuukauden iässä. Puolen vuoden iästä lähtien vauvan elimistön kyky tasapainottaa stressireaktioita kasvaa ja itkut vähenevät.

Parikymmentä prosenttia lapsista itkee puolitoistavuotiaiksi ainakin joka toinen yö.

6–9 kuukauden iässä vauva alkaa vierastaa ja saattaa parahtaa itkemään kohdatessaan tuntemattoman ihmisen. Yöitkut voivat jatkua edelleen: parikymmentä prosenttia lapsista itkee puolitoistavuotiaiksi ainakin joka toinen yö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä avuksi, kun vauva itkee?

Aina itkua ei ole helppo tulkita, ja joitakin vauvoja on selvästi vaikeampi saada rauhoittumaan kuin toisia. Tärkeintä on, että tällaisissa tilanteissa vanhempi on läsnä ja yrittää löytää itkulle syytä. Vaikka sitä ei löytyisikään, ei kannata ajatella epäonnistuneensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvat, joiden itkua on vaikea tunnistaa, löytävät oman rytminsä ehkä hitaammin, reagoivat herkästi ja ovat herkkäunisempia kuin toiset. Vähitellen vauvan kasvaessa itku yleensä vähenee ja lapsesta kasvaa hurmaava taapero.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla