iStockphoto
iStockphoto

Itkeminen on vastasyntyneen ainoita keinoja kertoa, miltä tuntuu. Lapsen kasvaessa itkun määrä vähenee.

Itkeminen kuuluu vauva-aikaan. Vastasyntyneet itkevät keskimäärin kaksi tuntia päivässä noin kolmikuisiksi saakka. Suurimmillaan itkuisuus on toisen elinkuukauden aikana. Samoihin aikoihin vauva vuodattaa ensimmäiset itkuun liittyvät kyyneleensä.

Tuoreita vanhempia voi lohduttaa tieto, että keskimääräinen itkuaika lyhenee noin tuntiin päivässä 4–6 kuukauden iässä. Puolen vuoden iästä lähtien vauvan elimistön kyky tasapainottaa stressireaktioita kasvaa ja itkut vähenevät.

6–9 kuukauden iässä vauva alkaa vierastaa ja saattaa parahtaa itkemään kohdatessaan tuntemattoman ihmisen. Yöitkut voivat jatkua edelleen: parikymmentä prosenttia lapsista itkee puolitoistavuotiaiksi ainakin joka toinen yö.

Mikä avuksi, kun vauva itkee?

Aina itkua ei ole helppo tulkita, ja joitakin vauvoja on selvästi vaikeampi saada rauhoittumaan kuin toisia. Tärkeintä on, että tällaisissa tilanteissa vanhempi on läsnä ja yrittää löytää itkulle syytä. Vaikka sitä ei löytyisikään, ei kannata ajatella epäonnistuneensa.

Vauvat, joiden itkua on vaikea tunnistaa, löytävät oman rytminsä ehkä hitaammin, reagoivat herkästi ja ovat herkkäunisempia kuin toiset. Vähitellen vauvan kasvaessa itku yleensä vähenee ja lapsesta kasvaa hurmaava taapero.

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Lähetä kuva meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt