Imetys on suositeltava tapa ruokkia lasta, mutta sen vaikutus aikuisiän terveyteen on pieni.

Rintaruokinta on luonnollisin ja suositeltava tapa ruokkia imeväisikäistä lasta, mutta sen vaikutus aikuisiän terveyteen näyttää olevan vähäinen, selvisi lastentautien erikoislääkäri Satu Pirilän väitöstutkimuksesta. Pirilän väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina 6. kesäkuuta.

Erikoislääkäri Satu Pirilä tutki väitöstyössään rintaruokinnan vaikutuksia aikuisen terveyteen, sairauksiin ja niiden riskitekijöihin. Tutkimusaineisto oli koottu HYKS:n Naistenklinikalla vuonna 1975, ja tiedot muun muassa rintaruokinnan kestosta oli dokumentoitu tarkasti.

Imetetyillä miehillä alhaisempi luuston mineraalitiheys

Vuoden 1975 tutkimuksessa mukana olleista vauvoista 158 osallistui Pirilän tutkimukseen 31–32-vuotiaina. Osallistujilta mitattiin luun mineraalitiheys, pituus, paino ja vyötärönympärys sekä verenpaine, ja lisäksi heille tehtiin verisuonien ultraäänitutkimus ja useita verikokeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa löytyi yhteys varhaisvaiheen ruokinnan ja aikuisen luuston mineraalitiheyden välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Miehillä, joita oli varhaisvaiheessa imetetty yli seitsemän kuukautta, oli alhaisempi luuston mineraalitiheys kuin niillä miehillä, joiden imetys oli kestänyt alle kolme kuukautta, Satu Pirilä kertoo.

Mahdollinen selitys löydökselle on rintamaidon, äidinmaidon korvikkeiden ja laimennetun lehmänmaidon kalsium-, fosfaatti- ja proteiinipitoisuuksien väliset erot.

– Nämä aineet ovat tärkeitä luuston rakennusaineita, ja niiden pitoisuudet ovat alhaisimmat rintamaidossa.

Naisilla luuston mineraalitiheys ei näyttänyt olevan yhteydessä rintaruokinnan kestoon.

Liikunta ja elämäntavat tärkeämpiä kuin rintaruokinta

Rintaruokinnan kesto ei suoraan vaikuttanut aikuisen kehonkoostumukseen. Tärkeimmiksi tekijöiksi sen suhteen nousivat perimä, varhaisvaiheen kasvu, nykyiset liikuntatottumukset sekä sukupuoli.

Rintaruokinnan kestolla ei havaittu myöskään olevan merkittävää vaikutusta mihinkään yksittäiseen sydän- ja verisuonitaudin riskitekijään eikä yleisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskin kasvuun.

– Liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla on kansanterveydellisesti suurempi vaikutus myöhempään sairastavuuteen kuin rintaruokinnalla, Pirilä toteaa.

Lue lisää

Helda.helsinki.fi: Role of breastfeeding in bone health, body composition and vascular health and their inter-connectivity : A follow-up study from birth to 32 years of age

Arjen apu voi olla ratkaisevaa imetyksen onnistumisessa

Apua yleisimpiin imetysongelmiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla