Mikään ei ole pienestä lapsesta ihanampaa kuin se, että äiti tai isä ehdottaa leikkiä.

Mikään ei ole pienestä lapsesta ihanampaa kuin se, että äiti tai isä istahtaa lattialle ja ehdottaa leikkiä. Lattialla istuva aikuinen on lapsesta kuin magneetti, hänen vetovoimansa on vastustamaton. Lasten leikistä väitellyt FT Marjatta Kalliala puhuu fyysisestä ja henkisestä kyykkyyn menemisestä. Leikkiin heittäytyminen on palkitsevaa myös aikuiselle.

Vanhan sanonnan mukaan leikki on lapsen työtä. Sanonta ei nykykäsityksen mukaan pidä täysin paikkaansa, sillä leikki merkitsee lapselle paljon enemmän kuin työ aikuiselle. Leikki on välttämätöntä lapsen monipuoliselle kehitykselle. Leikkiessään lapsi oppii, kehittyy ja kasvaa. Mutta mikä tärkeintä, leikkiminen on hauskaa. Ilman leikkimielistä hulluttelua elämästä kaikkoaa kaikki ilo.

Suomalaiseen kasvatusperinteeseen kuuluu varautunut asiallisuus. Kalliala kaipaisi elämään enemmän naurua, leikkiä ja huumoria. "Leikistä ei ole koskaan yliannostuksen vaaraa", hän sanoo.

Lapselle leikki on luonnollista, mutta moni aikuinen on kadottanut leikkimisen riemun. Lohduttavaa on, että leikkimään voi oppia aina. Opetteluun on hyvä mahdollisuus, kun oma lapsi on pieni. Yhteinen leikki vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta ja on kantava pohja myös myöhemmälle vuorovaikutukselle. Leikkiminen tekee hyvää jokaiselle.

Vauva 11/08

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla