Silittely ja hieronta rauhoittavat lasta ja vahvistavat hänen itsetuntoaan.

Hieronta edistää keskushermoston kehitystä. Se avaa ja vahvistaa kehittyvän lapsen hermoratoja.

Hieronnalla on kaksoisvaikutus. Se kiihdyttää mielihyvähormoni oksitosiinin tuotantoa ja saa aikaan välittömän hyvänolon tunteen. Säännöllisesti toistettuna se rakentaa aivoihin läpi elämän kestävää rauhoittumisen ja rentoutumisen hermorataa – puolustusmekanismia liiallista stressiä vastaan.

Kosketuksen merkitys on erityisen suuri vauvan varhaisessa kehityksessä, sillä yksilöllinen perustapa reagoida stressiin kehittyy ihmisillä 18 kuukauden ikään mennessä.

Valtaosa ihmisistä on keski-ikään mennessä saanut ja antanut hierontaa. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana syntyneet ovat vauvahieronta-sukupovea, joista monia on hierottu heidän elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana. Mutta kuka hieroo kiukuttelevaa kaksivuotiasta tai vartalonsa muutoksia häpeilevää murrosikäistä?

Vauvahieronnan ja aikuisiän hierontakokemusten väliin jää aika, joka on monille lapsille ja nuorille koskematon alue.

Tutkimukset todistavat tuloksista

  • Ylivilkkaus- ja tarkkaavaisuushäiriöisiä ADHD-lapsia ja -nuoria hierottiin viisitoista minuuttia päivässä kahden viikon ajan.
    Tämän seurauksena häiritsevä käyttäytyminen väheni ja oppilaat pystyivät keskittymään merkittävästi pidempään koulutehtäviinsä.

(Field T ym.:  Adolescents with attention deficit hyperactivity disorder benefit from massage therapy. Adolescence 1998; 33, 103-8. Fied 7 ym.: Autistic children's attentiveness and responsivity improve after touch therapy. J autism dev disord 2001; 27, 333-8. Escalona A ym.: Brief report: Improvements in the behaviour of children with autism following massage therapy. j autism dev. disord 2001; 31, 513-516)

  • Eräässä hierontatutkimuksessa todettiin, että esikoululaisten kognitiivinen suoriutuminen parani hieronnan jälkeen. Näitä tutkimustuloksia on hyödynnetty Ruotsissa ja Suomessa: Koululaisten ja päiväkotilasten toisilleen antama hieronta on parantanut ryhmän yhteishenkeä ja vähentänyt huomattavasti häiriökäyttäytymistä. Tutkijat ovat myös todenneet, että hieronta vähentää pienten lasten uniongelmia.

(Hart S ym.: Preschoolers? cognitive performance improves following massage. Early child dev. care 1998; 143, 59-64 Linberg H ym.: Massage I skolan. Examenarbete. Luleå tekniska universitet 2003: 063PED Field T ym.: Preschool Children?s Sleep and Wake Behavior: Effects of massage therapy. Early child dev. care 1996: 120, 39-44)

  • Lasten psykiatrisella osastolla hoidossa oleville lapsille annettiin puoli tuntia selkähierontaa viiden päivän ajan. Kontrolliryhmää puolestaan hoidettiin rentoutusvideoilla. Hierottujen lasten masennustaso laski enemmän kuin rentoutushoitoa saaneilla lapsilla. Hoitajat arvioivat hierontaa saaneet lapset yhteistyöhaluisemmiksi.

(Diego M ym.: Aggressive adolescents benefit from massage therapy. Adolescence 2002; 37, 597-607.)

Meidän Perhe 9/2008

 

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Imetysasentoa kannattaa vaihdella ja pitää se mahdollisimman ryhdikkäänä.

Mitä yhteistä on imetyksellä ja istumatyöllä?

Paljonkin. Sekä työpöydän ääressä että vauva sylissä hujahtaa useita tunteja päivästä yhdessä ja samassa asennossa. Lopputuloksena ovat tutut vaivat: Niskaa ja hartioita kivistää. Ryhdissä ei ole kehumista, ja takareisiä sekä lonkankoukistajia kiristää.

Ei siis ihme, jos olo on kankea ja etenkin selkää kolottaa.

Raskausajan liikuntaan erikoistunut personal trainer Riina Laaksonen vinkkaa, että imettävän äidin olisi hyvä tehdä muutama kehoa huoltava liike jokaisen imetyskerran jälkeen. 

– Imetysasentoa kannattaa vaihtaa ja liikuskella hieman vähintään puolen tunnin välein, vaikka vauva vielä jatkaisikin syömistä. Näin lihasten aineenvaihdunta säilyy normaalina, eikä jumeja pääse muodostumaan.

Tärkeää on myös hyvä imetysasento.

  1. Säilytä mahdollisimman ryhdikäs asento ja koeta välttää kasaan painumista.
  2. Kiinnitä huomiota siihen, etteivät olkapääsi käänny eteenpäin. Tässä auttaa, että ajattelet vetäväsi lapaluita alaspäin. Rintaranka pysyy auki.
  3. Pidä keskivartalo hallittuna. Jännitä vatsalihaksia hieman uloshengityksellä ja pidä hallinta niin kauan kuin jaksat. Hengittele normaalisti. Synnytyksen jälkeen tämä saattaa väsyttää vatsalihakset nopeasti, joten pidä taukoja, ja jatka hallintaa aina sen verran kuin jaksat. 

Hyvän ryhdin löytymiseen kannattaa kiinnittää huomiota pian synnytyksen jälkeen, sillä ryhdikäs olo lisää omaa hyvinvointia monella tavalla. Esimerkiksi hengitys alkaa kulkea paremmin.

– Ruuansulatus toimii ja ummetus helpottaa, kun hengitys pääsee kulkemaan hyvin ja hieroo sisäelimiä. Myös mieli on virkeämpi, kun happea riittää.

Raskausaikana kehon painopiste on vartalon edessä, mikä saa selän notkon korostumaan. Vatsalihakset puolestaan venyvät, jotta kohdulla on tilaa kasvaa. Muistona tästä ryhti voi olla takakenossa vielä synnytyksen jälkeenkin. Notkolla oleva selkä aiheuttaa kipuja ja hidastaa mahdollisen vatsalihasten erkauman palautumista.

Riina Laaksonen neuvoo pienen liikkeen, jolla pääsee ryhdin palauttamisessa helposti alkuun. Yksinkertainen liike korjaa lantion asentoa.

– Seiso ryhdikkäänä, polvet pehmeinä, ja ajattele ikään kuin kääntäväsi häntää hieman koipiesi väliin. Näin tuot lantiota vartalon alle. Ota tavaksi tehdä tämä esimerkiksi aina, kun menet keittiöön, ja teet sen huomaamattasi monta kertaa päivässä.

Kun lantion asento korjaantuu, selän notko pienenee ja vatsalihakset aktivoituvat.

Jos ryhdin ylläpitäminen tuntuu rankalta, vatsalihasten ja lantionpohjan palautuminen kannattaa tarkastuttaa raskausliikuntaan erikoistuneella personal trainerilla tai äitiysfysioterapeutilla, joilta saa ohjeet keskivartalon kuntouttamiseen.

Asiantuntijana personal trainer Riina Laaksonen, nordicfitmama.fi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.