Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Probiootit eli maitohappobakteerit ovat lupaava apu vauvojen koliikkiin.

Raastavaa ja ahdistavaa. Vauvan jatkuva koliikki-itku vie vanhempien voimat, ja nämä ilahtuvat jokaisesta mahdollisesta keinosta helpottaa vauvansa ja koko perheen oloa.

Nyt apua näyttäisi löytyvän probiooteista eli maitohappobakteereista.

Koliikin kourissa

Yleensä parin viikon iässä alkavat koliikkikivut kestävät kolme, neljä kuukautta. Selittämättömien vatsavaivojen hoitoon vanhemmat ovat perinteisesti kokeilleet niin sylissä hytkyttämistä, vauvahierontaa kuin erilaisia ruokavalioitakin – usein laihoin tuloksin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin osa koliikkilapsista kasvaa ja kehittyy normaalisti, mutta hoitokeinoja perheiden voimia kuluttavan vaivan kukistamiseksi kannattaa etsiä. Koliikki-itkusta kärsii 10–20 prosenttia suomalaisvauvoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Probiootit auttavat myös keskosia

Uusi yritys koliikin kukistamiseksi ovat probiootit, jotka Turun yliopistossa alkuvuonna julkaistun Anna Pärtyn väitöstutkimuksen mukaan näyttävät vähentävän vauvojen itkuisuutta.

Maitohappobakteereja saaneet koliikkivauvat itkivät, vanhempiensa mukaan, kuukauden kestäneen kokeilun jälkeen selvästi vähemmän kuin lumevalmistetta saaneet kohtalotoverinsa.

Probioottien on huomattu auttavan myös keskosvauvoja. Syntymästään saakka maitohappobakteereja saaneet keskoset itkivät Pärtyn tutkimuksen mukaan huomattavasti vähemmän kuin verrokkiryhmän vauvat.

Probiootit toimivat keskosilla siis ennaltaehkäisevästi.

Hyvät bakteerit hätiin

Tutkimustulokset maitohappobakteerien tuomasta avusta ovat alustavia, mutta rohkaisevia.

Aiemmissa tutkimuksissa on jo huomattu, että imettävän äidin käyttämien probioottien terveysvaikutukset välittyvät myös lapselle.

Probioottien tarkkaa vaikutustapaa koliikin vähenemiseen ei vielä tiedetä. Taustalla lienee se, että paljon itkevien vauvojen suolistomikrobisto on erilainen kuin vähemmän itkuisilla. Hyvillä bakteereilla kuten lactobasilleilla ja bifidobakteereilla on tässä toiminnan paikka. 

Soraääniäkin kuuluu

Ristiriitaistakin tietoa probiooteista on olemassa. British Medical Journalissa keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan probiootit eivät auta vauvoja, joilla on jo koliikkia, mutta saattavat ehkäistä koliikkioireita lapsilla, joilla niitä ei vielä ole.

Probiootit ovat tutkitusti joka tapauksessa turvallisia, ja niiden käyttöä voi harkita, jos perheessä on koliikkivauva. Asiasta kannattaa keskustella neuvolassa.

Lisätietoa Anna Pärtyn väitöskirjasta: ttp://www.doria.fi/handle/10024/94146

Sisältö jatkuu mainoksen alla