Vauvahieronta on hellää sivelyä ja kevyttä hierontaa. Näin teet sen oikein.

Koulutettu hieroja ja vauvahieroja Minna Hyypiä Porvoon lääkärikeskuksesta kertoo, miksi vauvahieronta kannattaa ja miten se tehdään oikein.

1. Mitä hyötyä vauvahieronnasta on?

”Vauvalla voi olla lihasjännityksiä tai vatsakipua, joita kevyt hieronta laukaisee. Itkuisesta vauvasta myös kasvojen sively voi tuntua hyvältä – jännityksessä olevat lihakset kipeytyvät samalla tavalla kuin aikuisillakin. Lihasjännityksiä voi jäädä myös synnytyksestä.

Hieronta vapauttaa hyvän olon hormonia, oksitosiinia, sekä vauvassa että hierojassa. Oksitosiini lisää imettävän äidin maidontuotantoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hieronta on vauvalle kosketusta ja hellyyttä. Ja onhan se ihanaa myös vanhemmalle.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Selvä, hierontaa! Mitä oikein teen?

”Ensinnäkin: vauvahieronta on hellää sivelyä ja kevyttä hierontaa. Ei siis ollenkaan samanlaista lihasten vanutusta kuin aikuisten hieronta!

Asetu vauvan kanssa rauhalliseen ja lämpimään paikkaan ja himmennä valoja. Vauvaa ei tarvitse riisua kokonaan, riittää että riisut vaatteita hierottavalta alueelta. Katso vauvaa silmiin ja aloita hieronta sivelemällä hellästi vauvan kasvoja. Mieti, että kosketuksesi on hellä mutta varma. Voit hieroa esimerkiksi vauvan mahaa, selkää ja jalkoja. Juttele vauvalle, hyräile tai sepitä vaikka oma hierontaloru.

Sopiva aika on kymmenen–viisitoista minuuttia.

Jos vauva ei malta rauhoittua, jaa hieronta pienempiin hetkiin päivän mittaan. Esimerkiksi vaipanvaihdon yhteydessä voi hieroa masua tai imettäessä helliä vauvaa hyväilemällä korvanlehteä.

Jos hieronta itkettää vauvaa, lopeta ja lohduta. Aina hieronta ei tunnu mukavalta, joku toinen kerta sitten.

Vauvahierontaa voi opetella myös kurssilla.”

3. Vauvalla on vatsakipuja. Miten hieron mahaa?

”Vauvahieronta on hyvä ja turvallinen tapa helpottaa vauvan vatsavaivoja – ja jopa koliikkia. Keskity erityisesti vatsaan ja jalkapohjiin.

Hiero vauvan vatsaa suoliston suuntaisesti, koko kämmentä käyttäen. Sivele ensin ylhäältä alas itsestä katsottuna vauvan masun oikeaa puolta. Sitten sivele vasemmalta oikealle, ja käänny oikealta alaspäin. Jatka puoliympyrän muotoista hierontaa vasemmalta oikealle, navan yli kiertäen. Toista kuusi kertaa.

Jos vauvalla on ummetusta tai ilmavaivoja, hieronta voi helpottaa vatsan toimintaa. Ummetuksen hoitaminen auttaa myös refluksista kärsivää lasta.

Keskity jalkapohjissa pehmeään kohtaan – vyöhyketerapiassakin uskotaan, että tämän kohdan sively helpottaa vatsakipuja.

Kosketus ja hellyys myös tuntuvat mukavalta, jos vauvalla on vatsakipujen takia epämukava olo.”

4. Kannattaako vauvan jalkapohjia hieroa?

”Kyllä, kokeile vain! Moni vauva tykkää jalkapohjien hieronnasta. Jalkapohjat ovat tuntoherkät, joten hiero niitä hellästi. Tee sormenpäillä pyörteitä kantapäästä varpaisiin päin, ja pyörittele varpaat omien sormien välissä. Jalkapohjien hyväily rauhoittaa ja rentouttaa. Monia vauvoja se myös nukuttaa eli kannattaa kokeilla hierontaa iltaisin.”

5. Sopiiko hieronta ihan pienelle vauvalle?

”Vauvahieronta sopii yleensä kaikille täysaikaisena syntyneille vauvoille. Vastasyntyneen hieronta on ihan kevyttä silittelyä. Vauvan niskaa, selkärankaa ja pään aukileita ei saa hieroa.”

6. Laitanko käsiin öljyä?

”Öljy tekee hierontaotteista miellyttäviä ja saa kämmenet lämpenemään. Kylmät kädet eivät tunnu vauvasta mukavalta. Luonnonöljyt ovat hyvä valinta, sillä ei haittaa vaikka öljyä eksyisi vähän vauvan suuhun – jos öljyä voi syödä, ei se ihollakaan ole vahingoksi.

Esimerkiksi jojobaöljy imeytyy hyvin ihoon, ja sillä on hoitava vaikutus.”

7. Miten vilkas taapero rauhoittuisi hierottavaksi?

”Vikkeläkin menijä rauhoittuu yleensä hierottavaksi iltasadun aikana. Siivoa pois lelut ja muut virikkeet. Myös rutiini rauhoittaa: kun lapsi oppii, että hieronta kuuluu iltaan, hän alkaa odottaa sitä.

Isompikin lapsi, joka ei välttämättä enää halua halailla tai tulla syliin, voi pitää hieronnasta. Se on ihana tilaisuus saada vielä vähän paijata.”

Lue lisää

Miten leikkiä vauvan kanssa?

3 suurinta ongelmaa vauvan nukkumisessa – näin ratkaiset ne

”Kylvetä päivittäin, syötä aikataulussa” – nämä vauvan hoito-ohjeet voit unohtaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla