Vauvahieronta on hellää sivelyä ja kevyttä hierontaa. Näin teet sen oikein.

Koulutettu hieroja ja vauvahieroja Minna Hyypiä Porvoon lääkärikeskuksesta kertoo, miksi vauvahieronta kannattaa ja miten se tehdään oikein.

1. Mitä hyötyä vauvahieronnasta on?

”Vauvalla voi olla lihasjännityksiä tai vatsakipua, joita kevyt hieronta laukaisee. Itkuisesta vauvasta myös kasvojen sively voi tuntua hyvältä – jännityksessä olevat lihakset kipeytyvät samalla tavalla kuin aikuisillakin. Lihasjännityksiä voi jäädä myös synnytyksestä.

Hieronta vapauttaa hyvän olon hormonia, oksitosiinia, sekä vauvassa että hierojassa. Oksitosiini lisää imettävän äidin maidontuotantoa.

Hieronta on vauvalle kosketusta ja hellyyttä. Ja onhan se ihanaa myös vanhemmalle.”

2. Selvä, hierontaa! Mitä oikein teen?

”Ensinnäkin: vauvahieronta on hellää sivelyä ja kevyttä hierontaa. Ei siis ollenkaan samanlaista lihasten vanutusta kuin aikuisten hieronta!

Asetu vauvan kanssa rauhalliseen ja lämpimään paikkaan ja himmennä valoja. Vauvaa ei tarvitse riisua kokonaan, riittää että riisut vaatteita hierottavalta alueelta. Katso vauvaa silmiin ja aloita hieronta sivelemällä hellästi vauvan kasvoja. Mieti, että kosketuksesi on hellä mutta varma. Voit hieroa esimerkiksi vauvan mahaa, selkää ja jalkoja. Juttele vauvalle, hyräile tai sepitä vaikka oma hierontaloru.

Sopiva aika on kymmenen–viisitoista minuuttia.

Jos vauva ei malta rauhoittua, jaa hieronta pienempiin hetkiin päivän mittaan. Esimerkiksi vaipanvaihdon yhteydessä voi hieroa masua tai imettäessä helliä vauvaa hyväilemällä korvanlehteä.

Jos hieronta itkettää vauvaa, lopeta ja lohduta. Aina hieronta ei tunnu mukavalta, joku toinen kerta sitten.

Vauvahierontaa voi opetella myös kurssilla.”

3. Vauvalla on vatsakipuja. Miten hieron mahaa?

”Vauvahieronta on hyvä ja turvallinen tapa helpottaa vauvan vatsavaivoja – ja jopa koliikkia. Keskity erityisesti vatsaan ja jalkapohjiin.

Hiero vauvan vatsaa suoliston suuntaisesti, koko kämmentä käyttäen. Sivele ensin ylhäältä alas itsestä katsottuna vauvan masun oikeaa puolta. Sitten sivele vasemmalta oikealle, ja käänny oikealta alaspäin. Jatka puoliympyrän muotoista hierontaa vasemmalta oikealle, navan yli kiertäen. Toista kuusi kertaa.

Jos vauvalla on ummetusta tai ilmavaivoja, hieronta voi helpottaa vatsan toimintaa. Ummetuksen hoitaminen auttaa myös refluksista kärsivää lasta.

Keskity jalkapohjissa pehmeään kohtaan – vyöhyketerapiassakin uskotaan, että tämän kohdan sively helpottaa vatsakipuja.

Kosketus ja hellyys myös tuntuvat mukavalta, jos vauvalla on vatsakipujen takia epämukava olo.”

4. Kannattaako vauvan jalkapohjia hieroa?

”Kyllä, kokeile vain! Moni vauva tykkää jalkapohjien hieronnasta. Jalkapohjat ovat tuntoherkät, joten hiero niitä hellästi. Tee sormenpäillä pyörteitä kantapäästä varpaisiin päin, ja pyörittele varpaat omien sormien välissä. Jalkapohjien hyväily rauhoittaa ja rentouttaa. Monia vauvoja se myös nukuttaa eli kannattaa kokeilla hierontaa iltaisin.”

5. Sopiiko hieronta ihan pienelle vauvalle?

”Vauvahieronta sopii yleensä kaikille täysaikaisena syntyneille vauvoille. Vastasyntyneen hieronta on ihan kevyttä silittelyä. Vauvan niskaa, selkärankaa ja pään aukileita ei saa hieroa.”

6. Laitanko käsiin öljyä?

”Öljy tekee hierontaotteista miellyttäviä ja saa kämmenet lämpenemään. Kylmät kädet eivät tunnu vauvasta mukavalta. Luonnonöljyt ovat hyvä valinta, sillä ei haittaa vaikka öljyä eksyisi vähän vauvan suuhun – jos öljyä voi syödä, ei se ihollakaan ole vahingoksi.

Esimerkiksi jojobaöljy imeytyy hyvin ihoon, ja sillä on hoitava vaikutus.”

7. Miten vilkas taapero rauhoittuisi hierottavaksi?

”Vikkeläkin menijä rauhoittuu yleensä hierottavaksi iltasadun aikana. Siivoa pois lelut ja muut virikkeet. Myös rutiini rauhoittaa: kun lapsi oppii, että hieronta kuuluu iltaan, hän alkaa odottaa sitä.

Isompikin lapsi, joka ei välttämättä enää halua halailla tai tulla syliin, voi pitää hieronnasta. Se on ihana tilaisuus saada vielä vähän paijata.”

Lue lisää

Miten leikkiä vauvan kanssa?

3 suurinta ongelmaa vauvan nukkumisessa – näin ratkaiset ne

”Kylvetä päivittäin, syötä aikataulussa” – nämä vauvan hoito-ohjeet voit unohtaa

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Imetysasentoa kannattaa vaihdella ja pitää se mahdollisimman ryhdikkäänä.

Mitä yhteistä on imetyksellä ja istumatyöllä?

Paljonkin. Sekä työpöydän ääressä että vauva sylissä hujahtaa useita tunteja päivästä yhdessä ja samassa asennossa. Lopputuloksena ovat tutut vaivat: Niskaa ja hartioita kivistää. Ryhdissä ei ole kehumista, ja takareisiä sekä lonkankoukistajia kiristää.

Ei siis ihme, jos olo on kankea ja etenkin selkää kolottaa.

Raskausajan liikuntaan erikoistunut personal trainer Riina Laaksonen vinkkaa, että imettävän äidin olisi hyvä tehdä muutama kehoa huoltava liike jokaisen imetyskerran jälkeen. 

– Imetysasentoa kannattaa vaihtaa ja liikuskella hieman vähintään puolen tunnin välein, vaikka vauva vielä jatkaisikin syömistä. Näin lihasten aineenvaihdunta säilyy normaalina, eikä jumeja pääse muodostumaan.

Tärkeää on myös hyvä imetysasento.

  1. Säilytä mahdollisimman ryhdikäs asento ja koeta välttää kasaan painumista.
  2. Kiinnitä huomiota siihen, etteivät olkapääsi käänny eteenpäin. Tässä auttaa, että ajattelet vetäväsi lapaluita alaspäin. Rintaranka pysyy auki.
  3. Pidä keskivartalo hallittuna. Jännitä vatsalihaksia hieman uloshengityksellä ja pidä hallinta niin kauan kuin jaksat. Hengittele normaalisti. Synnytyksen jälkeen tämä saattaa väsyttää vatsalihakset nopeasti, joten pidä taukoja, ja jatka hallintaa aina sen verran kuin jaksat. 

Hyvän ryhdin löytymiseen kannattaa kiinnittää huomiota pian synnytyksen jälkeen, sillä ryhdikäs olo lisää omaa hyvinvointia monella tavalla. Esimerkiksi hengitys alkaa kulkea paremmin.

– Ruuansulatus toimii ja ummetus helpottaa, kun hengitys pääsee kulkemaan hyvin ja hieroo sisäelimiä. Myös mieli on virkeämpi, kun happea riittää.

Raskausaikana kehon painopiste on vartalon edessä, mikä saa selän notkon korostumaan. Vatsalihakset puolestaan venyvät, jotta kohdulla on tilaa kasvaa. Muistona tästä ryhti voi olla takakenossa vielä synnytyksen jälkeenkin. Notkolla oleva selkä aiheuttaa kipuja ja hidastaa mahdollisen vatsalihasten erkauman palautumista.

Riina Laaksonen neuvoo pienen liikkeen, jolla pääsee ryhdin palauttamisessa helposti alkuun. Yksinkertainen liike korjaa lantion asentoa.

– Seiso ryhdikkäänä, polvet pehmeinä, ja ajattele ikään kuin kääntäväsi häntää hieman koipiesi väliin. Näin tuot lantiota vartalon alle. Ota tavaksi tehdä tämä esimerkiksi aina, kun menet keittiöön, ja teet sen huomaamattasi monta kertaa päivässä.

Kun lantion asento korjaantuu, selän notko pienenee ja vatsalihakset aktivoituvat.

Jos ryhdin ylläpitäminen tuntuu rankalta, vatsalihasten ja lantionpohjan palautuminen kannattaa tarkastuttaa raskausliikuntaan erikoistuneella personal trainerilla tai äitiysfysioterapeutilla, joilta saa ohjeet keskivartalon kuntouttamiseen.

Asiantuntijana personal trainer Riina Laaksonen, nordicfitmama.fi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.