Meillä on kaksi ihanaa poikaa, joista vanhempi, 2,5-vuotias, puree, nipistää ja lyö muita lapsia – myös perheen vauvaa.

Olemme yrittäneet antaa pojalle huomiota. Väsyneenä poika on entistä aggressiivisempi ja veljensä kimpussa. Mikä neuvoksi?

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, Raisa Cacciatore, Väestöliiton perheverkko:

On tärkeää antaa esikoiselle myönteistä huomiota usein ja nopeasti, kun hän toimii odotusten mukaan – siis jo siitä, ettei hän satuta. Vahvista palkitsemista: sylittelyä, halittelua ja palkkiopusuja aikuiselta, kun lapsi tekee jotain taitavasti. Kun vauvaa halitaan ja pussataan, myös isompi sisarus tarvitsee huomiota. Isän merkitys on suuri, mikäli isä on perheessä, sillä lapsi kaipaa jakamatonta huomiota ja arvostusta.

Kiperässä paikassa esikoisen kiukkua ja raivoa tulee sanoittaa: "Sinua varmaan kiukuttaa ja harmittaa, kun äidin ja isän pitää hoitaa vauvaa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhemmilta vaaditaan myös kärsivällisyyttä pitää kiinni säännöistä, eikä antaa isommalle sisarukselle periksi tai olla epäjohdonmukainen. Aggressiivista käyttäytymistä ei saa hyväksyä. Ohjaa lasta jämäkästi, rauhallisesti ja rakastavasti, aikuinenkaan ei saa toimia aggressiivisesti. Tilanne kannattaa ottaa todesta, ja olla läsnä lasten kanssa samassa tilassa, eikä jättää lapsia kahden kesken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tilanne jatkuu pitkään tai yltyy, ota asia esiin neuvolassa tai hakeudu perheneuvolaan tai terveyskeskus- tai lastenpsykologin vastaanotolle.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla