Taaperon uhmakohtaukset venyttävät vanhemman pinnaa. Ota konkariäitien keinovalikoima käyttöön!

Taaperon uhmakohtaukset venyttävät vanhemman pinnaa ja kekseliäisyyttä. Ota konkariäitien keinovalikoima käyttöön!

Saako näin tehdä, ja mitä tapahtuu, jos teen?

Tätä pikku uhmaaja kyselee käytöksellään Lapsikirjan kirjoittajan, yhdeksän lapsen äidin Anna Wahlgrenin mukaan.

Wahlgrenin mielestä ottelut uhmalapsen kanssa voitetaan oveluudella ja ennakoinnilla. Lapsen hysteria on estettävä ennalta. Mutkikkaat selitykset ja järkevät perustelut eivät tepsi uhmalapseen.

Vanhemman tehtävä on tarjota vastustusta, ohjausta, toimintavaihtoehtoa ja tehdä loppu sietämättömästä.  "Rauhoitu. Nyt riittää. Näin pitää olla, tee näin."

Tehokas Wahlgren-metodi on: Kiellä se, mistä lapsi kieltäytyy. Jos lapsi vaikkapa heittäytyy maahan, tekeytyy kävelytaidottomaksi ja kirkuu, ettei halua mennä kotiin, Wahlgrenin oppeihin uskova äiti tekee olonsa korostetun mukavaksi (esimerkiksi avaamalla lehden) ja ilmoittaa leppoisasti: "Sitten et saa mennä kotiin. Tämä onkin hyvä paikka, tähän jäädään koko päiväksi." Lapsen innostuttua pian kävelemään jatketaan eteenpäin vailla vähäisintäkään voitonriemua.

Turhautumista vai tyranniaa


Tyttökavereiden opas
-kirjasarjan kirjoittaja, amerikkalainen neljän lapsen äiti Vicky Iovine ei usko kaikkien uhmakohtausten johtuvan lapsen halusta hallita.

Osa raivareista johtuu siitä, että taapero on yksinkertaisesti vielä niin hämmennyksissä kaikkien uusien vaikutelmiensa ja taitojensa ristitulessa. Tai vain väsynyt tai nälkäinen.

Iovine muistuttaa, että vaikka taaperon raivokohtauksen katselu voi vanhemmasta olla pelottavaa, se ei ole mitään siihen verrattuna, miten pelottavalta taaperosta sen aikana tuntuu.

Kaksivuotiaalla ei ole vielä kokemuksen tuomaa viisautta siitä, että kohtaus tulee menemään ohi ja hän tulee jäämään henkiin eikä jääkään pysyvästi pahojen henkien valtaan.

Iovinen vinkit turhautumisesta johtuvan kiukkukohtauksesta selviämiseen ovat lapsen pikainen poistaminen julkiselta paikalta ja lapsen lähellä pysyttely, kunnes kohtaus on ohitse:

"Jää lapsen kanssa odottelemaan johonkin turvalliseen paikkaan Manaajan poistumista. Hylkääminen kurinpitomenetelmänä on vähän kuin sanoisit lapselle: 'Kulta pieni, olet juuttunut lentohiekkaan, enkä minä halua tulla lähellekään. Koetapa pärjätä omin päin.'"

Kiukkukohtaus on kuin maanjäristys: kukaan ei oikein tiedä, mitä se tarkoittaa tai mistä se johtuu; se on vain luonnonvoima. Kun kaikki osapuolet ovat selvinneet siitä hengissä ja terveinä, jatka hauskanpitoa mahdollisimman pian.

Aikuinen on aikuinen

Viiden lapsen äiti, Lasten kanssa odotusajasta murrosikään -kirjan kirjoittaja Katerina Janouch ei selvästikään ole joutunut uhmaiän kanssa pahaan pinteeseen, sillä hänen vinkkinsä ovat muihin konkariäiteihin verrattuna kovin teoreettisia.

Janouch pitää tärkeänä, että uhmaikäisen lapsen valinnan vaihtoehdot pidetään rajallisina. Lapselle luo turvallisuutta se, että aikuinen päättää. Raivokohtauksen aikana lapsi ei ole vastaanottavainen argumenteille.

Hänen kanssaan ei siis kannata keskustella. Raivokohtauksesta ei koskaan pidä palkita eikä rankaista lasta, ja aikuisen on pysyttävä tilanteissa kylmän rauhallisena. Mutta miten, Katerina, miten?

Epätoivoisiin tilanteisiin

Tämä vinkki on napattu yhden lapsen äidin, kirjailija Anna-Leena Härkösen kolumnista. Menetelmä toimii noin vuoden vanhoihin uhmaajiin, sitä vanhemmat eivät todennäköisesti enää mene halpaan.

Vaikkei temppu pedagogiikaltaan ehkä kestä päivänvaloa, se toimii poikkeustilanteissa, kuten ruuhkabussissa, kun ei ole aikaa eikä tilaa toimia aivan oikeaoppisesti.

Vinkki on sukua Iovinen metodille, jossa nopealla ohjelmanmuutoksella pyritään kiertämään orastava uhmakohtaus niin, että lapsi unohtaisi kiukkuamisensa syyn:

"Jos lapsi huutaa jotain mitätöntä asiaa tutti suussa, ottakaa häneltä tutti pois. Näin hän alkaa huutaa menettämäänsä tuttia. Antakaa sitten tutti takaisin. Lapsi on onnellinen tutista, unohtaa alkuperäisen huutonsa syyn ja pysyy hiljaa ainakin viisitoista minuuttia."

Keinovalikoima kannattaa monilapsisissa perheissä pitää mahdollisimman laajana, sillä se mikä yhdelle toimi loistavasti, ei pikkusisarelle enää tepsikään.

 Meidän Perhe 11/2007

Saako lisää? Maitovaihe on lopulta lyhyt aika lapsen elämässä. Nyt  Nuutille maistuu moni muukin ruoka. Kuva: Satu Kemppainen

Sannan molemmat pojat ovat kasvaneet pääosin äidinmaidonkorvikkeella. Pulloruokinnassa harmittaa vain ympäristön asenne.

Kahdeksankuinen Nuutti imaisee viimeiset hörpyt maitopullosta ja jaksaa taistella vielä hetken nukkumattia vastaan. Äiti Sanna laskee hänet hellästi pinnasänkyyn.

Pullolle nukahtava vauva on tässä keittiössä tuttu näky. Myös Nuutin isoveli Hermanni, 3, kasvoi aikanaan pääosin äidinmaidonkorvikkeella.

– Hermanni painoi syntyessään vain 2190 grammaa. Hän ei jaksanut imeä rintaa kuin kymmenen minuuttia kerrallaan ja oli senkin jälkeen ihan hikinen, Sanna muistelee esikoisensa ensimmäisiä viikkoja.

Imetys-lisämaito-pumppausrumbassa kului tunti kerrallaan, kolmen tunnin välein, vuorokauden ympäri. Kaksi kuukautta Sanna jaksoi sitä pahimmillaan puolentoista tunnin yöunilla. Sitten voimat loppuivat, ja Hermanni siirtyi korvikkeelle.

Kun Nuutti syntyi, kaikki oli toisin. Poika oli alusta saakka rinnalla kuin ammattilainen.

– Olin ihan fiiliksissä, että jes, nyt tämä sujuu. Opetimme silti vauvan myös pullolle, jotta isäkin voisi osallistua hoitoon.

”Ehkä imetys olisi voinut jatkua, mutta olin siihen liian loppu.”

Nuutin kanssa imetys meni loistavasti kaksi kuukautta. Sitten koko perhe sairastui rajuun enterorokkoon.

– Rintani ja Nuutin kitalaki olivat täynnä kipeitä rakkuloita. Imetys oli tuskaa molemmille. Lopulta Nuutti ei huolinut rintamaitoa edes pullosta, korviketta kyllä. Ehkä hän yhdisti äidinmaidon maun kipuun.

Kun tauti oli selätetty, Sanna yritti käynnistää imetystä uudestaan, mutta maito oli ehtinyt vähentyä. Perhe oli vasta toipumassa, kaikki nukkuivat huonosti, ja kolmivuotias Hermannikin tarvitsi äidin huomiota.

– Ehkä imetys olisi voinut jatkua, jos olisin pystynyt istumaan sohvalla ja imettämään Nuuttia tuntikausia putkeen, mutta olin siihen liian loppu.


Ruoka-aika. Samuli-isän sylissä Nuutin on niin hyvä syödä, että siihen voi vaikka nukahtaa. Usein niin käykin.

Sannalle oli lopulta valtava helpotus, kun neuvolan terveydenhoitaja antoi ikään kuin luvan lopettaa.

– Menin poikien kanssa neuvolaan naama harmaana ja väsymystäni itkien. Ihana terveydenhoitajamme totesi myötätuntoisesti, että jos imetys ei tuntunut minulle ihan äärettömän tärkeältä, hänestä voisin kyllä lopettaa yrittämisen. Nuutti oli jo saanut maidostani paljon hyötyjä, ja oli tärkeää turvata minun jaksamiseni.

Niin Nuutistakin tuli pullopoika. Sannasta se ei lopulta tuntunut kovin pahalta. Hän oli jo nähnyt, kuinka täydellinen lapsi Hermannistakin oli korvikkeella kasvanut.

– Olen sellainen, etten jaksa jäädä vellomaan vaikeuksissa. Mieluummin yritän löytää ratkaisun ja mennä eteenpäin.

Pulloruokinnassa harmittaa oikeastaan vain ympäristön asenne. Jotkut kokevat oikeudekseen neuvoa asiassa, joka ei kuulu kellekään muulle kuin äidille itselleen.

”Tuntui ärsyttävältä selitellä asiaa vieraalle.”

– Kun vielä imetin Nuuttia, eräs tuttava näki vaunukopassa maitopullon ja ihmetteli suureen ääneen, miksen imetä poikaa kaikkialla. Minusta paikallisjunassa imettäminen oli turhan hankalaa. Tuntui ärsyttävältä selitellä asiaa vieraalle.

Oli Sannalle silti pettymys, kun Nuutin hyvin sujunut imetys päättyi niin yllättäen. Kerran hän purki asiaa ystävälleen, joka oli täysimettänyt vauvaansa. Tämä lohdutti, että ekaluokan opettaja ei näe, ketä lapsista on imetetty ja kuinka kauan.

– Kun lakkasin ahdistumasta imetyksestä ja väsyttämästä itseäni, saatoin käyttää energiani siihen, että olin ihan eri tavalla läsnä lapsilleni.

Tässä on tilaa molemmille. Isosisko Amanda saa äidinmaitoa muutaman kerran päivässä, Noel aina halutessaan. Kuva: Satu Kemppainen

Kaksivuotias Amanda ja kahdeksankuinen Noel saavat molemmat äidinmaitoa. Tandemimetys on ollut Anna-äidille luonteva valinta.

Tissshh, toteaa Amanda, 2, kömpii äidin syliin ja painaa päänsä tämän kaula-aukkoon. Toisella rinnalla on jo asukas, kahdeksankuinen pikkuveli Noel.

Sisarukset hörppivät maitoa hetken tyytyväisinä, mutta alkavat pian kiskoa toisiaan hiuksista. Anna-äidin ei auta muu kuin pyytää Amandaa menemään isän kanssa piirtämään, jotta veli saa syödyksi.

– Ei laiteta tällä kertaa värikynää korvaan, Kalle-isä muistuttaa.

Vielä kuusi vuotta sitten Annan olisi ollut hankala kuvitella, että hän imettäisi vielä kahtakin lasta yhtä aikaa.

Ada-esikoisen imetystä vaikeutti lonkkaluksaation takia käytetty iso lonkkatyyny. Imetysasentoja oli vaikea löytää, ja kuukauden vanhana Ada siirtyi kokonaan korvikkeelle. Se oli Annalle pettymys.

– Itkin sitä pitkään. Ajattelin jopa, että jos joskus saisin lisää lapsia, en voisi imettää heitäkään – se olisi epäreilua Adaa kohtaan.


Kuka se siellä? Kalle-isä on löytänyt omat tapansa olla lastensa kanssa, vaikka maito tuleekin äidiltä.


Tällä olis nälkä. Myös Amandan lelut pitävät maidosta. Isä ja isosisko Ada ovat leikissä mukana.

Anna ja Adan isä erosivat, kun tyttö oli kahdeksankuinen. Neljä vuotta sitten Anna tapasi Kallen.

Kun pariskunta alkoi odottaa Amandaa, Anna halusi tehdä kaikkensa, jotta aiempi pettymys ei toistuisi. Imetys sujuikin jo ensi hetkistä. Ensimmäiset viikot Annasta tuntui, että vuorokaudessa oli vähemmän sellaisia tunteja, kun hän ei imettänyt. Se ei silti ahdistanut, päinvastoin. Suru esikoisen imetyksestä alkoi vaimeta.

– Adakin oli jonkin aikaa tosi kiinnostunut rinnoistani. Lypsin hänelle maitoa lasiin, ja kyllä Ada sen mielellään joi, mutta ei pyytänyt enää toiste lisää, Anna muistelee.

”Kielteiset tunteet ovat tandemimetyksessä tavallisia, mutta silti siitä tuli paha mieli.”

Jo puolen vuoden päästä Anna oli jälleen raskaana. Hänelle oli heti selvää, että hän haluaisi kokeilla, onnistuisiko tandemimetys eli kahden lapsen imetys yhtä aikaa. Neuvolakin kannusti Annaa jatkamaan voimiensa mukaan, koska kyseessä ei ollut riskiraskaus.

Annan vointi pysyi hyvänä läpi odotuksen, mutta hormonaalisista syistä maito väheni niin paljon, että Amandalle täytyi tarjota myös korviketta. Sinnikkäästi tyttö silti jaksoi tissillä käydä, ja synnytyksen jälkeen kärsivällisyys palkittiin.

– Amandan ilme oli aika autuas, kun hän maidonnousun jälkeen pääsi ensimmäistä kertaa rinnalle, Anna naurahtaa.

Kotona Anna huomasi, että isosisaruksen imetys herätti hänessä myös kielteisiä tunteita.

– Tuntui, että tarvitsen tilaa. Amanda ei antanut Noelin syödä rauhassa, vaan kiskoi veikalta tissiä suusta. Minua ärsytti, ja välillä tuli fyysistäkin pahoinvointia. Nämäkin tunteet ovat tandemimetyksessä tavallisia, mutta silti siitä tuli paha mieli.


Pikkuveljelle myös. ”Välillä, kun Amanda on rinnalla, hän saattaa alkaa kaivaa toista tissiä esiin Noelia varten”, Anna kertoo.

Kun vauva halusi maitoa lähes tauotta ja taaperokin toistakymmentä kertaa päivässä, alkoi Annan pinna pettää. Amandan imetystä oli pakko hiukan äidintahdistaa.

”Amanda saa usein kuulla, mitä noin iso tyttö tissillä tekee, vaikka hän on vielä kovin pieni.”

Anna koki myös helpommaksi, että lapset kävivät rinnalla pääosin eri aikaan. Näin Amandan imetys tuntui taas mukavalta, ja samalla tyttö sai kaipaamaansa omaa aikaa äidin kanssa.

– Nyt imetän Amandaa kolme, neljä kertaa päivässä. Hän saa itse päättää, koska haluaa lopettaa kokonaan.

THL:n mukaan noin kolmasosa suomalaisäideistä imettää vuoden tai pitempään. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee vähintään kahden vuoden imetystä. Rintamaidon ravinteet ja muut terveyshyödyt eivät katoa mihinkään, vaikka imetys jatkuisi vuosia. Pitkä imetys myös esimerkiksi laskee äidin rintasyöpäriskiä. Silti taaperoimetys herättää ennakkoluuloja.

– Nykyään Amanda saa usein kuulla, mitä noin iso tyttö tissillä tekee, vaikka hän on vielä kovin pieni.