Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Kun vauva saa äidinmaitoa pullosta, isäkin voi osallistua palleroisensa ruokkimiseen.

Imetys ei aina syystä tai toisesta onnistu, vaikka maitoa äidillä riittäisikin. Hyvä ratkaisu on silloin äidinmaidon lypsäminen ja herkun tarjoaminen tuttipullosta. 

Se, että vauva osaa syödä – imetyksen ohella tai sen sijasta – myös pullosta, on monen mielestä kätevää. Isäkin voi ruokkia vauvaa ja äiti vapautuu välillä omille menoilleen.

Pulloruokinnan ja imetyksen yhdistäminen onnistuu parhaiten, kun syötät vauvaa sylissäsi imetysasennossa ja vauva näkee kasvosi. Näin vauva saa tarvitsemaansa läheisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muista pitää vauvaa lähellä myös muulloin kuin syöttäessäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lypsyaika

Maitoa voi lypsää rinnoista käsikäyttöisellä tai sähköllä toimivalla rintapumpulla. Joskus paras, joskin työläs, tapa on käsin lypsäminen. 

Rintoja lypsämällä voit lisätä maidon määrää tai ylläpitää maidon muodostumista, vaikka imettäisitkin. Lypsäminen myös helpottaa vieroituksen aikana rintojen pingotusta.

Helpota herumista

Rintojen lypsäminen on tekniikkalaji, jossa harjoitus tekee mestarin. Ensin rinnat pitää saada herumaan, mikä tarkoittaa sitä, että oksitosiini-hormoni saa maidon rinnassa liikkeelle. Ilman herumista kylmiltään maitoa tulee vain niukalti.

Herumista auttavat rentoutuminen, rinnan ”herättely” koskettelemalla, sivelemällä tai heilutellen.

Maitosäiliöön kertyvän maidon määrää ei pumpatessa kannata tuijotella, se saattaa vaan hermostuttaa ja maidon tulo vähenee.

Sen sijaan musiikin kuuntelu, hyräily tai lauleskelu saattavat rauhoittaa, samoin lempeä hieronta.

Myös virtaavan veden ajattelu ja vauvantuoksuisen vaatteen nuuhkiminen saattavat toimia.

Rintapumppu matkii luontoa 

Imetykseen on olemassa nykyisin runsaasti erilaisia apuvälineitä. Parhaiten toimivat rintapumput ja tuttipullot tuttiosineen löytää vain kokeilemalla. 

Uudet rintapumput jäljittelevät vauvan luontaista imurytmiä. Ainakin Medelalla on rintapumppu, jolla on mahdollista pumpata maitoa kaksivaiheisesti.

Tämä tarkoittaa sitä, että aluksi pumppu toimii nopealla pumppausrytmillä, jolloin maidon heruminen käynnistyy nopeasti ja maidon virtaaminen alkaa, aivan kuten imetettäessäkin. Sen jälkeen alkaa varsinainen, rauhallisempi, lypsyvaihe.

Aikaa säästyy erityisesti tuplapumppauksella, jolloin molemmat rinnat tyhjennetään samanaikaisesti.

Pumpattu äidinmaito säilyy hyvin

Pumpattu, kuumentamaton äidinmaito säilyy paremmin kuin muu tuoreruoka, koska maidon sisältämät entsyymit pitävät sen syömäkelpoisena.

Neljäasteisessa jääkaapissa äidinmaito säilyy 3-4 päivää, nollasteisessa jopa kahdeksan päivää.

Pakastettuna äidinmaito säilyy pakastelokerossa kaksi viikkoa ja arkkupakastimessa puoli vuotta.

Sulata äidinmaito nopeasti

Sulata pakastettu äidinmaito nopeasti vesihauteessa tai juoksevan lämpimän veden alla. Ravista pulloa hyvin ennen syöttämistä, sillä äidinmaidon rasva nousee säilytyksen aikana maidon pinnalle.

Pakastettu ja sulatettu äidinmaito menettää suoja-aineensa, eikä sitä voi lämmittää enää uudestaan.

Lähteenä: Pullonpyörittäjien opas, Väestöliitto sekä www.ainu.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla