Taapero alkaa äkkiä suosia isää. Äiti jää sivuraiteelle. Onko syytä huoleen?

Oletko äkkiä kolmas pyörä perheessäsi? Vauvavaiheessa olit lapselle itsestäänselvästi se ykkönen, mutta nyt yllättäen vain iskä kelpaa - kylvettämään, nukuttamaan, syöttämään.

Sinut ohitetaan, eikä ajatus siitä, että tämä vaihe kuuluu taaperon normaaliin kehitykseen, juuri lohduta.

Mikä neuvoksi? Tässä amerikkalaisen Parents.comin kuusi neuvoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Ota iisisti

Kasvava lapsi alkaa laajentaa reviiriään ja löytää omia suosikkijuttujaan. Mistä ruuasta hän tykkää, mitkä kengät haluaa tänään jalkaan?

Myös sanavarasto kehittyy, ja lapsi pystyy ilmaisemaan itseään uudella tavalla. Eikä aina niin kovin mukavalla. Hiljattain puhumaan oppinut lapsi ei vielä ymmärrä, että sanoilla voi loukata toista ihmistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muista siis, että vaikka lapsi kiljuu tahtovansa, että vain iskä lukee, et sinä, hän ei rakasta sinua yhtään vähempää kuin ennenkään. Älä loukkaannu. Jos reagoit kiukkuisesti tai surullisesti, lapsi saattaa vetäytyä entistä kauemmas.

Hyväksy lapsen ja isän uusi vuorovaikutus. Iloitse, kun tulee se hetki, että äiti jälleen kelpaa.

2. Tehkää yhdessä

Tilanteen helpottamiseksi kannattaa miettiä asioita, joita voi tehdä porukalla. Rakentakaa palikkalinna tai lähtekää retkelle - sama se, mitä teette, kunhan koko perhe voi osallistua.

Tarkkaile, millaista siippasi ja lapsen vuorovaikutus on. Kiehtooko lasta se, että iskä heittäytyy mukaan leikkeihin, menee reippaasti lapsen tasolle?

Kokeile vaihteeksi samaa otetta, jos se kerran toimii juuri nyt.

3. Löydä oma juttusi

Ota avuksi rutiinit. Pienet lapset rakastavat sitä, että asiat tapahtuvat tutulla tavalla. Muutama kiukunpuuska päivässä jää väliin, jos lapsi oppii, että tietyt asiat tehdään tietyn vanhemman kanssa.

Omat jutut myös antavat kummallekin vanhemmalle vuorollaan mahdollisuuden kahdenkeskiseen aikaan lapsen kanssa. Jos esimerkiksi kylvettäminen on sinun tonttiasi, mutta lapsi jälleen kerran kiljuu apuun vain iskää, muistuttele häntä lempeästi, että tämä hommahan kuuluu äidille.

4. Järjestä kahdenkeskistä aikaa

Tee kaksin kivoja juttuja lapsen kanssa. Vie hänet puistoon, laita herkkuaamiaista vain teille kahdelle tai kokeile, haluaako lapsi auttaa sinua ruuanlaitossa tai leipomisessa.

Myös uuden leikin tai laulun opettaminen saattaa toimia. Siitä voi tulla spesiaali juttu, jonka vain te kaksi osaatte.

5. Pysy jämäkkänä

Aina ei ole mahdollista, että lapsi saa valita vanhemman, joka auttaa tietyssä puuhassa. Sen hetken suosikki saattaa olla kipeänä, töissä tai tauon tarpeessa.

Älä siis aina anna periksi, vaan piirrä rajat. Isä ei voi nyt antaa iltapuuroa, hän ei ole tässä. Äidin on kelvattava.

6. Ole avoin

Juttele miehesi kanssa siitä, että tilanne stressaa. Hän voi kannustaa ja jeesata. Ehkä voit myös lohduttautua ajatuksella, että tämä nyt vain on tällainen vaihe. Ja niitähän lapsiperheessä riittää.

Isän tytöt

Meillä on mieheni kanssa kolme ihanaa tyttöä, 5v. 3v. ja 1v. Isoin on ollut aina isin tyttö ja tulee aina varmaan olemaankin. Keskimmäinen tytöistä on taas totaalisesti ukin tyttö! Saa nähdä kenen tyttö tulee pienimmästä! Jokaisella on ollut vaiheensa että kelpaa vain isä tai äiti. Ei niistä kannata ressata, minä ainakin äitinä nautin että joskus kelpaa vain isä, silloin saa itse hengähtää. :) Pienin neideistä on nyt siinä vaiheessa että isän syli on paras!!! <3

Täällä on kyllä täysin toisinpäin (tyttö 2v 7 kk). "Äitin kanssa" on vakiosanonta meillä, kaikki tehtäisiin vain minun kanssani... Isänkin kanssa tekee ja viettääkin paljon aikaa ollessani töissä tms, mutta aina jos olen paikalla, olen se ykkösvalinta. Joskus rasittavuuteen asti. Samanlainen suosio on isälläni, vaari on se ykkösisovanhempi ;).

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla