Nyt 2-vuotias poikamme on saanut noin vuoden ajan lyhyitä tajuttomuuskohtauksia, joita neuvolalääkäri nimitti affektikohtauksiksi. Itkiessään kovasti poika valahtaa täysin veltoksi.

Nyt 2-vuotias poikamme on saanut noin vuoden ajan lyhyitä tajuttomuuskohtauksia, joita neuvolalääkäri nimitti affektikohtauksiksi. Itkiessään kovasti poika valahtaa täysin veltoksi noin kymmeneksi sekunniksi.Tämän jälkeen hän vetää henkeä ja virkoaa hiljalleen, mutta on väsynyt ja hämmentynyt eikä näytä muistavan aiempia tapahtumia. Ovatko nämä kohtaukset pysyvä ominaisuus, vai kuuluvatko ne vain ohimenevästi tiettyyn lapsuusikään? Voivatko kohtaukset enteillä epilepsiaa vai onko kyse aivan eri asiasta?

Lastenlääkäri Marjo Renko: Affektikohtauksissa ei ole kyse epilepsiasta eivätkä ne lisää epilepsian riskiä. Affektikohtauksia esiintyy leikki-ikäisillä, useimmiten 1/2–5-vuotiailla lapsilla voimakkaan kivun tai itkun jälkeen. Lapsi ikään kuin pyörtyy, kalpenee ja joko valahtaa veltoksi tai muuttuu jäykäksi, myös nykäyksiä raajoissa voi esiintyä. Kohtauksen aikana lapseen ei saa kontaktia. Kohtaus menee ohi muutamassa minuutissa ja lapsi voi olla väsynyt, mutta on kuitenkin normaalisti kontaktissa ja virkistyy vähitellen normaaliksi.

Lapset, joilla on voimakas temperamentti, saavat affektikohtauksia herkemmin kuin rauhalliset lapset. Lapsi ei aiheuta kohtausta tahallaan, eikä voi sille mitään. Mitään varmaa keinoa estää näitä kohtauksia ei ole, eikä lasta kannata mitenkään suojella tilanteilta, joissa itku voisi tulla. Kohtaukset jäävät vähitellen leikki-iän jälkeen pois. Lääkärissä käynti on tarpeen, jos tällainen kohtaus tuleekin ilman itkua tai jos kohtaus ei mene ohi nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva 9/2007

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla