Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kello käy ja pitäisi lähteä. Lapsi taantuu vauvaksi ja valittaa, ettei osaa pukea. Lopulta vanhempi kaappaa lapsen syliinsä ja pukee tämän – taas. Miten lapsen saisi pukemaan itse?

Lähes 30 vuotta lapsia pukenut lastenhoitaja Arja Nelin helsinkiläisestä Tonttulan päiväkodista antaa vinkkejä.

1. Älä tee lapsen puolesta. Aikuinen voi tarkoittaa hyvää pukemalla lapsen, mutta palvelu voi estää oppimista. Jos sanallinen apu ei riitä, voit laittaa kätesi lapsen käsien päälle ja vetää housut ylös yhteistyössä.
2. Ole läsnä ja kannusta. Tämä motivoi lasta enemmän kuin se, että jatkat aamukahvejasi ja jätät lapsen vaatekasan kanssa eteiseen. Vieressä oleminen tyydyttää lapsen huomionnälkää. Pukemistilanne on mahdollisuus kohdata lapsi ja katsoa silmiin.
3. Varaa tarpeeksi aikaa. Pukemisen aikana pitäisi olla leppoisa ilmapiiri, ei stressaantunut. Kiireessä sortuu myös helposti hoitamaan pukemisen itse.
4. Kehu onnistumisista. Oppiminen on kova juttu lapselle. Jos lapsi on ylpeä laitettuaan kengät jalkaansa, voit iloita siitä ja antaa kenkien olla vähän aikaa väärissä jaloissakin. Kun korjaat kengät oikein päin, kerro, että siten voi juosta kovempaa.
5. Pilko urakka osiin. ”Pukeminen” on haastavampi tehtävä kuin ”housujen pukeminen”. Vältä lahjontaa tai ainakin harkitse palkitseminen tarkkaan. Tarrojen jakelun vaara on siinä, että pukemisesta tulee suorittamista palkinnon vuoksi.
6. Ja vielä lopuksi: Ole tiukkana. Lapselta saa vaatia sellaista, mihin tämän taidot riittävät. Yksi selviää sisävaatteistaan alle kaksivuotiaana, toiselle sukkahousujen vetäminen oikein päin jalkaan on hankalaa nelivuotiaanakin.

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt