Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Lapsen ikävä ei ole kiukuttelua. Se on merkki siitä, että vanhempi on lapselle elintärkeä.

1. Vajaan vuoden ikäinen vauva itkee lohduttomasti, kun yritän edes poistua huoneesta. Mikä sille tuli?

Perinteinen ajatus on, että kuuden–kahdeksan kuukauden iässä vauva ymmärtää olevansa vanhemmistaan erillinen olento ja alkaa hätääntyä yksin jäämisestä. Tätä kutsutaan eroahdistukseksi, ja se huipentuu noin kaksivuotiaana.

Jo pieni vauva haluaa olla lähellä. Kun pikkuvauva ilmaisee ahdistusta itkulla, hänet otetaan syliin. Mikä vanhemman ja vauvan suhteessa muuttuu sitten, kun vauva on reilu puolivuotias?

Ainakin tämä: Moni äiti lopettelee imetystä. Vauvan yöheräily alkaa tuntua vanhemmista raskaalta, ja univajetta kertyy. Moni vanhempi yrittää siirtää vauvan nukkumaan omaan sänkyyn. Myös äiti alkaa haluta hiukan lisää liikkumavaraa ja omaa aikaa. Se on luonnollista ja välttämätöntä.

Vauvan eroahdistuksessa voivat näkyä kaikki nämä muutokset.

Vanhempien kannattaa miettiä, muuttuuko vauva vai oma suhtautuminen häneen. Pääseekö isompi vauva aina syliin kuten ennenkin? Lapsi on vielä tosi pieni, eikä häntä ole syytä väkisin reipastaa.

Eroahdistus voi siis olla vaihe – tai se voi heijastaa muutosta vanhemman ja lapsen suhteessa.

2. Missä tilanteissa eroahdistus iskee?

Eroahdistus näkyy niissä hetkissä, kun lapsi jää hoitoon tai kun lapsi jää kotiin ja vanhempi lähtee. Eroahdistus voi tulla esiin myös nukkumaan mennessä tai ihan pienissä tilanteissa, vaikkapa kun vanhempi menee vessaan. Lapsi alkaa itkeä ja takertua.
Erotilanteen lisäksi ahdistus purkautuu, kun taas tavataan.
Lapsissa on eroa. Vaikka lapsi ei ilmaise eroahdistusta vahvasti, hän todennäköisesti silti tuntee sitä. On aikuisten virhe luulla, että isosti tunteensa ilmaisevan lapsen tunteet ovat isompia.

3. Mikä on hyvä tapa suhtautua eroahdistukseen?

Ensin: suhteuta asia. Yksivuotiaalle vauvalle vanhemman yhden päivän poissaolo on yksi 365:s osa elämästä. Kolmekymmentävuotiaalle aikuiselle se tarkoittaisi 30 päivän eroa esimerkiksi puolisosta. Päivänkin ero on siis vauvan elämän mittakaavassa pitkä. Jos puolisosi on kuukauden pois, juoksetko ilolla vastaan kun hän palaa – vai ottaako pitkä poissaolo päähän?

Lapsen ikävä ei ole kiukuttelua. Se on merkki siitä, että vanhempi on lapselle tärkeä, elinehto.

4. Mitä minun kannattaa välttää?

Vanhemman ei pidä kiukustua, syyllistyä tai yrittää tehdä lapsesta itsenäistä. On turha ärsyyntyä: Kyllä minullakin on oikeus olla hetki pois!

Huono reaktio on myös se, jos itkun takia ei pysty enää lähtemään minnekään. Vanhemman hätääntyminen pahentaa vauvan turvattomuuden tunnetta. Omasta epävarmuudesta seuraa helposti vaikeiden lähtöjen ja hyvittelyn ristiriitainen kierre, jota vauva ei ymmärrä.

Älä lähde, kun lapsi nukkuu.

5. Tulin takaisin, miksi lapsi nyt itkee?

Tärkein kohta erossa on takaisintulo. Kun palaat ja lapsi on kiukkuinen, älä hermostu. Lapsella on oikeus näyttää kiukkunsa siitä, että olit pois.

Moni pikkulapsi kiukkuaa päiväkodin pihalla, kun vanhempi tulee hakemaan. Se on hyvä asia! Kysy lapselta, mistä olet vihainen. Olinko liian kauan pois? Kerro: minä kyllä tulen aina takaisin, ja minullakin oli ikävä.

Hyvä yhteen palaaminen vahvistaa suhdetta.

Jos lapsi ei reagoi siihen että tulet, paina tilanne mieleesi ja seuraa, käykö näin toiste. Pahimmillaan lapsi pelkää hylätyksi tulemista, eikä siksi näytä pahaa oloaan ja ikävää. Jos lapsi käyttäytyy aikuisen näkökulmasta hyvin eli rauhallisesti, se ei tarkoita että hänen on hyvä olla. Lapsi voi olla hädissään.

6. Miten helpotan lapsen oloa?

Ero pitää ennakoida avoimesti. Näytä vauvalle omalla rauhallisuudellasi ja lempeydellä, että hän voi luottaa sinun palaavan. Myös vauvalle pitää puhua, vaikkei hän sitä sanasta sanaan ymmärrä.

Selitä lähtö lapselle ja auta häntä hahmottamaan aikaa. Vaikkapa näin: Ensin syöt mummin kanssa ruoan, sitten on ulkoilu, sitten iltapala ja menet nukkumaan, ja sitten äiti tulee. Päivän poissaolosta voi tehdä taaperolle kuvajanan vaikka jääkaapin oveen. Siitä hän voi katsoa hoitajan kanssa, mikä kaikki on jo mennyt ja missä kohden vanhempi tulee.

Lapsen hoitajan kannattaa käsitellä eroikävää avoimesti. Liika puuha ja herkuttelu esimerkiksi mummolassa ikävän välttämiseksi on turhaa. On parempi kestää ikävä yhdessä. Lapsen ei täydy olla reipas.

Erotilanteeseen, esimerkiksi päiväkodissa, voi keksiä pieniä kikkoja. Anna pusuja varastoon, otettavaksi päivän mittaan. Kuiskaa unilaulu valmiiksi korvaan. Jos päiväkotiin jääminen on lapselle vaikeaa, vanhempien kannattaa vuorotella.

Vanhempien esimerkki opettaa eroamista, hyvästelemistä ja yhteen palaamista. Näytä esimerkkiä hyvästä eroamisesta – myös kun puoliso lähtee harrastukseensa.

Hyvillä mielin eroaminen ei aina onnistu. Tulee itkuisia lähtöjä ja pahaa mieltä. Eroahdistus on silti tärkeä asia. Se opettaa luopumista, liittymistä – ja kaipaamista.

Asiantuntija: lastenpsykiatri Janna Rantala

Anna Ruohonen: Äiti, älä mene! Vauva 4/2014

Lue lisää:

Kärsiikö taapero viikon erosta?

Voimakas eroahdistus

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.