iStockphoto
iStockphoto

Jokainen vauva on erilainen. Näin opit ymmärtämään vauvasi tarpeita.

Kun havainnoit vauvaa ja seurustelet hänen kanssaan, ymmärrät vahvemmin vauvasi tarpeita ja ajatuksia.

1. Tutki vauvaa

Seuraa vauvan eleitä, ilmeitä, liikkeitä ja leikkejä.  Mieti, mitä vauva puuhaa, mitä hän opettelee ja miltä hänestä tuntuu. Samalla tutustut vauvaan. Vanhempien kasvot ovat vauvan elämän ensimmäinen peili.

2. Kannattele vauvaa

Yksi vanhemmuuden suurimmista ja tärkeimmistä haasteista on lapsen tunteiden kannattelu eli vauvan rauhoittaminen – ikävän olon muuttaminen hyväksi oloksi. Rauhoittamiseen kannattaa käyttää koko kehoa, jolloin vauva aistii vanhemman hengityksen rytmin ja sydämen sykkeen. Keskity siis hengittämään rauhallisesti, kun tyynnytät vauvaa. Vanhemman syli, rakastava katse ja tuttu rauhallinen ääni auttavat vauvaa tuntemaan itsensä kokonaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Opi lapsesi kieli

Jo muutaman viikon ikäinen vauva osaa keskustella. Kun äiti tai isä ottaa vauvaan lämpimän katsekontaktin ja juttelee hänelle, vauvan silmiin syttyy aktiivinen, kuunteleva katse. Muista antaa myös vauvalle puheenvuoro, sillä hän on taitava keskustelija. Pieni vauva oppii ensimmäiseksi ymmärtämään kielen painotukset ja tunnesävyt. Hän ei ymmärrä sanoja mutta aistii herkästi puheen tunnelman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Viritä ja rauhoita

Vanhemmat ovat vuorovaikutuksen virittäjiä, rikastuttajia ja rauhoittajia. Kun vauva on virkeä, voit herätellä vuorovaikutusta erilaisilla leikeillä. Juttele vauvalle hoivatilanteissa ja katso häntä silmiin. Vanhempikin saa voimaa vuorovaikutuksesta: vauvan hymy auttaa jaksamaan!

5. Muista lepo!

Levännyt vanhempi jaksaa paremmin tulkita lapsen viestejä. Muista, että tarvitset myös omia hetkiä vauvanhoidon keskellä.

Vauva 3/2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla