Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Pelottaako sormiruokailun aloitus? Huoli pois, riskejä ei ole, jos noudattaa muutamaa sääntöä.

Voiko lapsi tukehtua isoihin palasiin?

Jos vauva istuu suorassa, sormiruokailu ei tee tukehtumisesta sen todennäköisempää kuin lusikalla syöttäminen. Kakominen ei tarkoita sitä, että ruoka olisi tukkimassa hengitystiet, sillä puolivuotiaalla kakomisrefleksi laukeaa paljon edempänä kielellä kuin aikuisella. Refleksi on itse asiassa hyvästä, sillä juuri se estää tukehtumisen.

Saako lapsi riittävästi ruokaa, jos häntä ei syötetä?

Pienen vauvan pääasiallinen ravinto on edelleen maito, ja useimmat vauvat syövät muutenkin hyvin vähän ensimmäisten kiinteän ruoan kuukausien aikana. Jos vauva pissaa ja kakkaa ja vaikuttaa terveeltä ja virkeältä, hän syö tarpeeksi.

Saako lapsi riittävästi ravintoaineita, jos päättää itse, mitä syö?
Aikuisen velvollisuus on tarjota lapselle täysipainoista ruokaa. Vauva valitsee aikuisen tarjoamista lajeista ne, jotka juuri sillä hetkellä maistuvat parhaiten.

Eikö ole työlästä tarjota lapselle joka kerta useita eri ruokalajeja?

Alkutyö on suurempi, mutta soseuttamisen ja syöttämisen vaiva jää pois. Tarkoitus on vähitellen totuttaa vauva syömään samaa ruokaa kuin muukin perhe.

Lähde: Gill Rapley ja Tracey Murkett: Omin sormin suuhun (WSOY, 2010)

Vauva 8/2010

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt