Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kehu, kannusta ja ole kärsivällinen, näin potalle opettelu onnistuu.

Potalle opettelu kannattaa aloittaa pienin askelin. Vaikka näin:

1. Aloita taaperoiässä

Pottaan tutustuminen on hyvä aloittaa, kun lapsi on noin yksivuotias. Aluksi potalla voi käydä istuskelemassa vaikka vaippa päällä, jotta se tulee tutuksi. Jos lapsi ei suostu potalle, älä pakota. Anna lapselle aikaa totutella ajatukseen.

2. Rytmitä oikein

Otollisin aika viedä lapsi potalle on heti herättyä ja ruokailujen jälkeen. Pottailusta tulee pikkuhiljaa arkeen kuuluva rutiini. Alussa oleellista ei ole se, tuleeko pottaan jotakin vai ei.

3. Ole aktiivinen

Pottailun onnistuminen on pitkälti kiinni aikuisen aktiivisuudesta. Taapero osaa harvoin itse hakeutua vessaan. Aikuisen tehtävä on viedä lapsi riittävän usein potalle.

4. Jää viereen

Varsinkaan alkuvaiheessa lapsi ei todennäköisesti jää vessaan yksin. Lapselle voi esimerkiksi lukea lyhyen kirjan, jolloin harjoittelu tapahtuu ikään kuin huomaamatta.

5. Houkuttele

Pakko ei edistä siistiksi oppimista, kannustus toimii paremmin. Joku ei halua potalle, mutta voi innostua istumaan pytyllä reunan päälle laitettavan pienennysrenkaan päällä. Jos pottailu­harjoitukset aiheuttavat toistuvasti itkua ja pahaa mieltä, harjoittelussa voi pitää pienen tauon ja yrittää myöhemmin uudelleen.

6. Kehu

Kun pottaan tulee tavaraa, aikaansaannosta kannattaa ihailla yhdessä. Sille voi taputtaa, ja sen voi kaataa juhlamielellä pönttöön. Jos pottaan ei tule mitään, lasta ei pidä torua eikä istuttaa potalla väkisin. Pelkästä istumisestakin voi antaa kehut.

7. Kokeile kestovaippaa

Kestovaippavauvat oppivat kuiviksi usein kertakäyttövaippoja käyttäviä vauvoja nopeammin, koska kestovaippa ei ime märkyyttä niin tehokkaasti kuin kertakäyttövaippa. Mikäli vaipattomuuteen siirtyminen tuntuu hankalalta, voi siirtymävaiheessa käyttää kestovaippoja tai niin sanottua harjoitusvaippaa, joka
pitää yhden pissan, mutta jossa lapsi tuntee olonsa selkeästi märäksi.

8. Luovu vaipasta asteittain

Vaipattomuutta kannattaa kokeilla ensin päiväsaikaan kotona. Kesällä ulkona voi turvautua tarvittaessa puska­pissaan, mutta talvella lasta ei kannata ulos lähtiessä jättää vaipatta. Pieni lapsi ei yleensä pissaa housuihinsa tahallaan, vaan hänen pidätyskykynsä on lyhyt. Pottailun aloittaminen ja lopulta vaipasta luopuminen ovat lapselle isoja asioita.

9. Anna rauha oppia

Vaipattomuuteen siirtymistä helpottaa, jos muita isoja muutoksia ei ole samaan aikaan. Takapakkia voi tulla esimerkiksi uuden vauvan syntymisen tai päivähoidon aloituksen aikaan.

10. Ole kärsivällinen

Pottailun opettelu vie aikaa ja vaatii aikuiselta pitkäjänteisyyttä ja systemaattisuutta. Vaikka lapsi aloittaisi pottailun 1-vuotiaana, päiväkuivaksi hän oppii yleensä vasta 2–3 vuoden iässä. Jännittävissä tilanteissa tai vaikka kylässä lapsi voi tarvita vaippaa tämän jälkeenkin. Neuvolassa alle 5-vuotiaan yövaipan käyttöön ei yleensä puututa. Kuivaksi oppiminen on ennen kaikkea kypsymiskysymys.

Vauva 3/2014

Lue lisää:

Vaipasta vapaaksi

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Imetysasentoa kannattaa vaihdella ja pitää se mahdollisimman ryhdikkäänä.

Mitä yhteistä on imetyksellä ja istumatyöllä?

Paljonkin. Sekä työpöydän ääressä että vauva sylissä hujahtaa useita tunteja päivästä yhdessä ja samassa asennossa. Lopputuloksena ovat tutut vaivat: Niskaa ja hartioita kivistää. Ryhdissä ei ole kehumista, ja takareisiä sekä lonkankoukistajia kiristää.

Ei siis ihme, jos olo on kankea ja etenkin selkää kolottaa.

Raskausajan liikuntaan erikoistunut personal trainer Riina Laaksonen vinkkaa, että imettävän äidin olisi hyvä tehdä muutama kehoa huoltava liike jokaisen imetyskerran jälkeen. 

– Imetysasentoa kannattaa vaihtaa ja liikuskella hieman vähintään puolen tunnin välein, vaikka vauva vielä jatkaisikin syömistä. Näin lihasten aineenvaihdunta säilyy normaalina, eikä jumeja pääse muodostumaan.

Tärkeää on myös hyvä imetysasento.

  1. Säilytä mahdollisimman ryhdikäs asento ja koeta välttää kasaan painumista.
  2. Kiinnitä huomiota siihen, etteivät olkapääsi käänny eteenpäin. Tässä auttaa, että ajattelet vetäväsi lapaluita alaspäin. Rintaranka pysyy auki.
  3. Pidä keskivartalo hallittuna. Jännitä vatsalihaksia hieman uloshengityksellä ja pidä hallinta niin kauan kuin jaksat. Hengittele normaalisti. Synnytyksen jälkeen tämä saattaa väsyttää vatsalihakset nopeasti, joten pidä taukoja, ja jatka hallintaa aina sen verran kuin jaksat. 

Hyvän ryhdin löytymiseen kannattaa kiinnittää huomiota pian synnytyksen jälkeen, sillä ryhdikäs olo lisää omaa hyvinvointia monella tavalla. Esimerkiksi hengitys alkaa kulkea paremmin.

– Ruuansulatus toimii ja ummetus helpottaa, kun hengitys pääsee kulkemaan hyvin ja hieroo sisäelimiä. Myös mieli on virkeämpi, kun happea riittää.

Raskausaikana kehon painopiste on vartalon edessä, mikä saa selän notkon korostumaan. Vatsalihakset puolestaan venyvät, jotta kohdulla on tilaa kasvaa. Muistona tästä ryhti voi olla takakenossa vielä synnytyksen jälkeenkin. Notkolla oleva selkä aiheuttaa kipuja ja hidastaa mahdollisen vatsalihasten erkauman palautumista.

Riina Laaksonen neuvoo pienen liikkeen, jolla pääsee ryhdin palauttamisessa helposti alkuun. Yksinkertainen liike korjaa lantion asentoa.

– Seiso ryhdikkäänä, polvet pehmeinä, ja ajattele ikään kuin kääntäväsi häntää hieman koipiesi väliin. Näin tuot lantiota vartalon alle. Ota tavaksi tehdä tämä esimerkiksi aina, kun menet keittiöön, ja teet sen huomaamattasi monta kertaa päivässä.

Kun lantion asento korjaantuu, selän notko pienenee ja vatsalihakset aktivoituvat.

Jos ryhdin ylläpitäminen tuntuu rankalta, vatsalihasten ja lantionpohjan palautuminen kannattaa tarkastuttaa raskausliikuntaan erikoistuneella personal trainerilla tai äitiysfysioterapeutilla, joilta saa ohjeet keskivartalon kuntouttamiseen.

Asiantuntijana personal trainer Riina Laaksonen, nordicfitmama.fi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.