Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kehu, kannusta ja ole kärsivällinen, näin potalle opettelu onnistuu.

Potalle opettelu kannattaa aloittaa pienin askelin. Vaikka näin:

1. Aloita taaperoiässä

Pottaan tutustuminen on hyvä aloittaa, kun lapsi on noin yksivuotias. Aluksi potalla voi käydä istuskelemassa vaikka vaippa päällä, jotta se tulee tutuksi. Jos lapsi ei suostu potalle, älä pakota. Anna lapselle aikaa totutella ajatukseen.

2. Rytmitä oikein

Otollisin aika viedä lapsi potalle on heti herättyä ja ruokailujen jälkeen. Pottailusta tulee pikkuhiljaa arkeen kuuluva rutiini. Alussa oleellista ei ole se, tuleeko pottaan jotakin vai ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ole aktiivinen

Pottailun onnistuminen on pitkälti kiinni aikuisen aktiivisuudesta. Taapero osaa harvoin itse hakeutua vessaan. Aikuisen tehtävä on viedä lapsi riittävän usein potalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Jää viereen

Varsinkaan alkuvaiheessa lapsi ei todennäköisesti jää vessaan yksin. Lapselle voi esimerkiksi lukea lyhyen kirjan, jolloin harjoittelu tapahtuu ikään kuin huomaamatta.

5. Houkuttele

Pakko ei edistä siistiksi oppimista, kannustus toimii paremmin. Joku ei halua potalle, mutta voi innostua istumaan pytyllä reunan päälle laitettavan pienennysrenkaan päällä. Jos pottailu­harjoitukset aiheuttavat toistuvasti itkua ja pahaa mieltä, harjoittelussa voi pitää pienen tauon ja yrittää myöhemmin uudelleen.

6. Kehu

Kun pottaan tulee tavaraa, aikaansaannosta kannattaa ihailla yhdessä. Sille voi taputtaa, ja sen voi kaataa juhlamielellä pönttöön. Jos pottaan ei tule mitään, lasta ei pidä torua eikä istuttaa potalla väkisin. Pelkästä istumisestakin voi antaa kehut.

7. Kokeile kestovaippaa

Kestovaippavauvat oppivat kuiviksi usein kertakäyttövaippoja käyttäviä vauvoja nopeammin, koska kestovaippa ei ime märkyyttä niin tehokkaasti kuin kertakäyttövaippa. Mikäli vaipattomuuteen siirtyminen tuntuu hankalalta, voi siirtymävaiheessa käyttää kestovaippoja tai niin sanottua harjoitusvaippaa, joka
pitää yhden pissan, mutta jossa lapsi tuntee olonsa selkeästi märäksi.

8. Luovu vaipasta asteittain

Vaipattomuutta kannattaa kokeilla ensin päiväsaikaan kotona. Kesällä ulkona voi turvautua tarvittaessa puska­pissaan, mutta talvella lasta ei kannata ulos lähtiessä jättää vaipatta. Pieni lapsi ei yleensä pissaa housuihinsa tahallaan, vaan hänen pidätyskykynsä on lyhyt. Pottailun aloittaminen ja lopulta vaipasta luopuminen ovat lapselle isoja asioita.

9. Anna rauha oppia

Vaipattomuuteen siirtymistä helpottaa, jos muita isoja muutoksia ei ole samaan aikaan. Takapakkia voi tulla esimerkiksi uuden vauvan syntymisen tai päivähoidon aloituksen aikaan.

10. Ole kärsivällinen

Pottailun opettelu vie aikaa ja vaatii aikuiselta pitkäjänteisyyttä ja systemaattisuutta. Vaikka lapsi aloittaisi pottailun 1-vuotiaana, päiväkuivaksi hän oppii yleensä vasta 2–3 vuoden iässä. Jännittävissä tilanteissa tai vaikka kylässä lapsi voi tarvita vaippaa tämän jälkeenkin. Neuvolassa alle 5-vuotiaan yövaipan käyttöön ei yleensä puututa. Kuivaksi oppiminen on ennen kaikkea kypsymiskysymys.

Vauva 3/2014

Lue lisää:

Vaipasta vapaaksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla